PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z siecią na routerze DI-524



alfajet
28-01-08, 23:12
Witajcie , potrzebuje pomocy w ustawieniu sieci w biurze. Mam trzy laptopy chodzące w sieci wewnętrznej (jeszcze okablowanie z lat ubiegłych jak chodziło to na hubie) i z dostarczanym modemem internet ASTER (dostęp Cały Swiat) System posiada routera DI 524 i printserwera linsys PSUS4 do drukarki sieciowej. Mam jeden IP na całość i po routerze rozdzielam na trzy IP. W biurze ja mam notebooka blisko routera i nie narzekam na Wi-Fi. Właściwie pracujemy wszyscy na podłączeniach kablowych i modemach komputerowych. Moi pozostali siedzą w innych pokojach i skarżą sie na wolny internet , słabe przewijanie stron i wysyłanie danych.Biuro mamy na Ursynowie w jeszcze betonach. Właściwie ja nie mam tych problemów ale może się przyzwyczaiłem. Pozostali wlaściwie nie mogą używać Wi-Fi. Mamy dobry i nowy sprzęt komputerowy. Co zrobić : czy zmienić router? Może zejśc z ASTERA i wykupić coś innego Neostradę lub Chello? Możę popelniono błędy w konfiguracji routera - robił to informatyk i nie mam z nim kontaktu. Proszę o odpowiedź dziękuję . Mój mail alfajetconsulting@gazeta.pl. Pozdrawiam wszystkich Michał Szydłowskihttp://forum.di.com.pl/images/icons/icon7.gif
Smile

alfajet
29-01-08, 00:56
Dane o kartach sieciowych i systemach
mój notebook : INTEL(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
Windows XP
druki notebook : INTEL(R) Wireless Wi-Fi Link 4965AGN
Vista (chodzi slabo w necie)
trzeci notebook : podam później
Vista (chodzi słabo w necie)
Router D-Link DI-524
Printserwer Linsys PSUS4

Wszystko to chodzi kiepsko w sieci , wolno. Nikt z nas nie ściąga plików . Net potrzebny nam jest do przegłania stron info i wysylania poczty. czasem wysyłamy zdjęcia i tyle. Nic wielkiego.
Czekam na info Michał Szydłowski

Marshall
29-01-08, 14:02
Twój pierwszy post jest trochę chaotyczny, ale...
Jeżeli to są grube ściany, to sieć wifi może szwankować (trzeba zmierzyć moc sygnału - wtedy będzie wiadomo). Najpewniej będzie połączyć laptopy kablami, ewentualnie zakupić nowy router z mocnym wifi standardu N np. firmy Linksys - polecam. Taką radiówkę należy również zabezpieczyć przed niepowołanym dostępem przez szyfrowanie, blokadę mac adresów oraz hasło dostępu.
Nie napisałeś też jakiej prędkości jest ten internet.

alfajet
29-01-08, 19:48
Twój pierwszy post jest trochę chaotyczny, ale...
Jeżeli to są grube ściany, to sieć wifi może szwankować (trzeba zmierzyć moc sygnału - wtedy będzie wiadomo). Najpewniej będzie połączyć laptopy kablami, ewentualnie zakupić nowy router z mocnym wifi standardu N np. firmy Linksys - polecam. Taką radiówkę należy również zabezpieczyć przed niepowołanym dostępem przez szyfrowanie, blokadę mac adresów oraz hasło dostępu.
Nie napisałeś też jakiej prędkości jest ten internet.

Dziękuję za odzew, sieć jest połączona kablami UTP z lat 90-tych i chodziła kiedyś z trzema kompami stacjonarnymi na hubie. Modem został dostarczony dawno dawno i jest to MOTOROLA SB4200 Cable Modem. Do modemu podłaczony jest router i kompy do niego. Ponieważ mam dostawcę internetu ASTER to dowiedzialem się że jest to jedyny dostawca co pozwala na rozdzielenie sygnału na kilka kompów. Neostrada na to nie zezwala . Rok temu kupiłem routera (ktoś mi poradził ten typ) i wyrzuciłem huba. Wszystko chodzi i jest zabezpieczone hasłem dostępu itd. Czy ma blokady nie wiem. Nie jestem informatykiem - jestem z całkiej innej branży (może dlatego mój post był chaotyczny - przepraszam) Problem jest w tym ,że nawet na podlączeniach kablowych mamy wolny internet. Bardzo często nie korzystamy z dostępu Wi-Fi. Ja tyko jak jestem blisko routera to korzystam z tego łącza. Moja żona księgowa korzysta z połączenia kablowego. Nie wiele to pomaga. Natomiast ściany są z płyty - Natolin (typowe).Odleglość od kompów no może 5-10 m.
Natomiast dane o szybkości : pakiet "Twój Świat" 6Mb/s ściaganie 512 kb/s wysyłanie. Kompy mają klasyczne zabezpieczenia antywir i zaporę Nortona dostarczaną z nowymi notebookami. Ja Mam Fujitsu Siemensa (1 rok) a żona Toshibę (4 miesiące) - i jeszcze jeden komp HP nowy . Tyle co mogę powiedzieć.
Ewentualnie poszukuję informatyka który by wreszcie ustawił nam tą naszą sieć:))). Proszę o jakąś poradę . Pozdrawiam Michał Szydłowski

alfajet
31-01-08, 18:48
Rozumiem, że nie nikt ze Internautów nie potrafi mi odpowiedzieć na moje problemy. Serdecznie dzięki za pomoc. Pozdrawiam Michał Szydłowski

RomanPiroman
01-02-08, 22:47
neostrade mozna dzielic w ramach jednego lokalu, nie ma tu ograniczen nawet sami daja ruter.

Co do samego wolnego dzialania netu "po kablu" to jest to raczej ewenement.

Trzeba by ustalic przyczyne. JEsli net bedzie wolny na jakims komputerze wyslij pinga zeby bylo sprawiedliwie to w kilka miejs powiedzmy ping wp.pl ping onet.pl ping interia.pl
I sprawdz czasy
Potem na przyklad ping 212.77.100.101

To tak na poczatek bo takie diagnozowanie to jak badanie pacjeta na odleglosc.

alfajet
02-02-08, 14:20
neostrade mozna dzielic w ramach jednego lokalu, nie ma tu ograniczen nawet sami daja ruter.

Co do samego wolnego dzialania netu "po kablu" to jest to raczej ewenement.

Trzeba by ustalic przyczyne. JEsli net bedzie wolny na jakims komputerze wyslij pinga zeby bylo sprawiedliwie to w kilka miejs powiedzmy ping wp.pl ping onet.pl ping interia.pl
I sprawdz czasy
Potem na przyklad ping 212.77.100.101

To tak na poczatek bo takie diagnozowanie to jak badanie pacjeta na odleglosc.

Witam, dzięki za poradę. Wysłałem pingi z I notebooka : wp - 23, onet - 20, gazeta - 31, interia - brak, 212.77.100.101 - 20 , era - 16
Drugi notebook - wp - 17, onet - 14, gazeta - 21, interia - brak, 212.77.100.101 - 20 , era - 17. Trzeci notebook zabrany i test zrobie później
Czasy podałem średnie. Jeśli interpretować wyniki to chyba są zrównoważone.
Może się mylę?
Natomiast mam pytanie - czy ten router dzieląc sygnał dzieli go równo w danej chwili czy jest to losowe ? Sprawdzałem nastawy routera ale nie ma tam możliwość ustawiania podziału.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Michał Szydłowski

ukasz
03-02-08, 11:04
Mam ten router w domu, i dzieli sygnal rownomiernie.
U mnie sytuacja wyglada nastepujaco, podlaczylem go u siebie w pokoju w niskim parterze, laptopy u gory swobodnie sie z nim lacza, i nie widzimy zadnej tendencji do spadku sily sygnalu. Czesto jest tak, ze jednoczesnie z jego sygnalu korzysta 3 - 4 laptopy, plus jeden stacjonarny komputer (kablowo)

Pozdrawiam

Marshall
03-02-08, 14:09
Panie Michale,
sugerowałbym zgłosić się do dobrego serwisanta. Koszt takiej "przyjemności" nie jest aż tak wielki.
Problemów może być kilka, od zwykłych wirusów, po problem sprzętowy, czy stare okablowanie.
Osobiście posiadam łącze 2Mbit/s, które jest rozdzielane na 4 komputery i nikt nie narzeka, nawet jeśli jedna osoba ściąga z sieci większy plik. Przeglądanie stron internetowych nie obciąża sieci prawie w ogóle.
Śmiem twierdzić, że płacąc za łącze 6Mbit/s tylko do stron www, przepłaca Pan.
Znam co najmniej kilka małych firm, które dzielą łącze 1Mbit/s na klika komputerów.

metysss
06-02-08, 13:44
proponuje w karzdym pomieszczeniu jezeli jest taka morzliwosc postawic AP
lub switcha i wszystko polaczyc kablowo najlepsze rozwiazanie
kable sie nadaja jedynie morze byc problem zwtyczkami jezeli byly to huby to czasem niektore kable moga miec przeplot wiec trzeba by bylo go wymienic na kable proste znaczy sie inaczej zaprasowac koncowki
a co do routerka ma on bardzo słabe radio no i jest to d-link stary bardzo stary wiec opcji jest kilka najtancza metoda switch i kabelki. Ostatnio robilem mala siec kablowa na 16 komputerow lacznie z routerem swithem i kablami koszt wyszedł 700 zł lecz nie ma tam wifi z wifi wycena byla na 1200 zł wiec sie nie oplacalo.

daniel_dg
08-02-08, 23:38
Ja proponuje sprawdzić na stronie D-Linka, czy czasem nie ma nowej wersji firmware do Pana modelu. Możliwe, że problem, który występuje jest wadą fabryczną sprzętu i można to naprawić poprzez aktualizację oprogramowania tego routera. Ja sam posiadam DI-524UP i nie zaobserwowałem problemów, o których Pan wspomina. Są to bardzo podobne modele, mój ma dodatkowo serwer druku. Ja mam trochę lepszą sytuację: między komputerem łączącym się przez wifi a routerem nie ma ściany.
Jeśli już się Pan zdecyduje na aktualizację firmware proszę mieć świadomość, że jest to ryzykowna operacja, która w ostateczności może doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia routera. Może się tak stać jak na przykład zabraknie prądu podczas aktualizacji. Nie może też Pan ściągnąć oprogramowania, które nie jest przeznaczone dla Pana routera - proszę pamiętać, że model, który Pan posiada może mieć różne podwersje. Kolejną sprawą, o której należy pamiętać jest to, że aktualizację oprogramowania routera należy wykonywać z komputera podłączonego przez kabel LAN.

wieslaf
08-03-08, 16:21
Mam problem kupilem właśnie routera d-link 524 który jest podłączony do komputera stacjonarnego ( internet dsl - 256) i chce mieć sieć bezprzewodową z laptopem. Proszę pomóżcie mi skonfigurować routera i laptopa żeby wszystko działało. Błagam sam tego nie potrafie zrobic!!! napiszcie mi wszystko po kolei od samego początku do samego ońca bardzo proszę