PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Cerberus ADSL Wifi 802.11g Lite



szymon_socho
15-02-08, 13:08
Witam.
Mam taki problem, że zakupiłem Cerberus ADSL Wifi 802.11g Lite i chcę mieć internet na PC z neostrady którą mam na laptopie, więc podłączyłem kabel sieciowy do Pc i routera i drugi kabel sieciowy do laptopa i routera a kabel telefoniczny do gniazdka i rouatera. Ustawiłem Uzyskaj Ip automatycznie. Wpisałem swoje dane z neostrady na 10.0.0.2. laptop nie ma Wifi ani Pc, moze to tutaj jest problem i musze kupic inny router. Wiec jak mam takie podłączenie (takie jak napisałem na gurze) i zmienie ip na 192.186.0.2 a na laptopie 192.168.0.1 to normalnie mam internet ale w tej sytuacji nie moge otworzyc serverra przez hamachi. HELP. Czekam na pomoc :kawa:

Marshall
16-02-08, 00:37
W opcjach routera ustawiasz jego ip lokalne. W komputerze i laptopie ustawiasz przydzielanie automatyczne z dhcp (musi byc wlaczone na routerze) lub sztywno przypisujesz - wazne, zeby numery IP byly w tej samej klasie adresowej co router.
Np. jesli router ma 192.168.1.1 to komputer i laptop powinny miec:
192.168.1.x gdzie x to kolejne numery po 1 czyli np. 2, 5, itd.
Maske pozostaw standardowa, czyli 255.255.255.0
brama to adres routera, a w DNS wpisz tez adres routera albo numery ip serwerow dns providera (google.pl sie klania).

szymon_socho
16-02-08, 12:08
Witaj Marschall.
Jak ustwaic w opcjach routera jego ip lokalne. Jak na komputerze i laptopie ustawic przydzielanie automatyczne z dhcp + zeby bylo wlaczone na routerze. Lub gdzie sztywno przypisac.
router ma 10.0.0.2 ip.

Marshall
16-02-08, 14:56
Pentagram, jako jedna z nielicznych firm, daje dosc rozbudowana instrukcje instalacji i obslugi i to po polsku. Dziwne, ze nie miales jej w zestawie ?
Jest ona takze latwo dostepna w necie, chocby tutaj (http://www.dombyd.box.net.pl/atr/USER%20MANUAL(Polish).PDF).
Na stronie 11 jest krok po kroku (i z obrazkami) wytlumaczone co nalezy zrobic, aby skonfigurowac polaczenie na komputerach. Krok 5 na stronie 12 mozesz zastapic przez reczne wpisanie danych wg mojego postu powyzej.
Konfiguracja router jest na stronie 17 - musisz znalezc Lan ip address i zmienic na np. 192.168.1.1
Ewentualnie zostawic to co jest, a dostosowac jedynie ip na komputerach, na 10.0.0.x

szymon_socho
16-02-08, 16:29
Ustawiłem wszytko zgodznie z instrukcjią, ale niepokoi mnie jedna rzecz mianowice miga mi dioda ADSL na routerze co to może znaczyć?

macol
16-02-08, 16:44
Strona 7 podanej przez Marshall'a instrukcji:

7 ADSL
Jeli wieci wskazuje, e modem uzyska synchronizacj
z DSLAM i pracuje poprawnie, jeli pulsuje – modem prbuje
uzyska synchronizacj z DSLAM.

szymon_socho
16-02-08, 18:03
Dlaczego mi nie chce sie zsynchronizowac?:podstep:

Marshall
16-02-08, 21:11
Jezeli wczesniej neostrada dzialala, a teraz na routerze nie chce, to pewnie cos zle wpisales.
A jesli dopiero co podpisales umowe na internet, to widocznie jeszcze Cie nie zdazyli podlaczyc. Sprawdz , co Ci pokazuje Diagnostic test lub log systemowy w routerze.
Teraz zauwazylem, ze tamta poprzednia instrukcja z linka jest jakas krotka - pelna wersja znajduje sie na stronie producenta pentagram.pl, a dokladny link tutaj (http://www.pentagram.pl/content/download/2030/11869/version/4/file/PENTAGRAM+Cerberus+ADSL+Wi-Fi+Lite+PL.pdf).

P.S. Gdy zmieniles ustawienia, to zapisales zmiany i zrestartowales router ?

szymon_socho
17-02-08, 08:55
Witaj Marshall.
Mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji bylo napisane:
upewnij się, Ŝe usługodawca uruchomił usługę ADSL dla twojej linii telefonicznej; (jak sie upewnic?):razz: Oraz ja nie wiem czy mam dobrze podłaczone kable do routera itp. czy mógł byś mi narsyaować poprawne podłączenie?

Marshall
17-02-08, 12:48
Czy juz podlaczona, najprosciej przedzwonic na infolinie providera i sie zapytac.
Co do rysunku, to strona 8 instrukcji wszystko wyjasnia.
Kable lan od routera podlaczasz do kart sieciowych w kompach.
Tam sie nie da nic pomylic.

szymon_socho
17-02-08, 14:08
Gdzie moge znależć numer providera?

Marshall
17-02-08, 19:40
provider to Twoj dostawca internetu.

szymon_socho
18-02-08, 08:56
Dzięki Marschall masz reputa!:hipiska:

szymon_socho
18-02-08, 14:39
Marschall zadzowniłem do usługodawcy i powiedział ,ze gdybym nie miał włączonej usługdi adsl to wogule by mi nie działał internet nawet tam gdzie nie ma neostrady :poddaje_sie:

Marshall
18-02-08, 17:54
Skoro usluga wlaczona, to problem lezy podlaczeniu kablowym lub konfiguracji routera - zrob jeszcze raz wszystko wg instrukcji pentagrama, ewentualnie dopytaj tutaj, jak cos bedzie niejasne.