PDA

Zobacz pełną wersję : Brak połączeń z witrynami https:// ( połaczenia szyfrowane ) router



RiCoTriCo
29-02-08, 10:23
Witam
Z internetem łaczę się za pomocą Neostrady 1024 i modemu Sagem fast800 i wszystko działa poprawnie do chwili kiedy kupiłem router Medion MD40900 ( model XG-701A ). Do mojego stałego komputera podłączyłem router i przez niego łaczy się jeszcze laptop ( sieć WIFI ) . Wydaje mi się że dobrze skonfigurowałem router ponieważ obydwa komputery łaczą się z internetem i normalnie otwierają witryny oprócz tych o początkowym adresie https:// . Mam problem z połaczeniem się z kontem bankowym , nie mogę się zalogować na allegro oraz komunikator GG pokazuje komunikat że nie jestes zalogowany . Jeśli to ważne posiadam system XP + sp 2 . Jestem laikiem jeśli chodzi o ten temat i bardzo proszę o pomoc .

RiCoTriCo
29-02-08, 12:12
Problem zniknął gdy wyłączyłem całkowicie firewell routera :) .
Teraz tylko pytanie :
Czy wyłączając firewell routera narażam swój komputer na ingerencje osób trzecich ?? Zaznaczam że mam jeszcze aktywną zaporę systemu windows i dodatkowo ochronę Kaspersky Internet Seciurity .

R2D2
29-02-08, 16:51
zaporę systemu windows

To jest prochno systemowe i tak naprawde udaje ze cos robi :)
Masz juz komplesowa ochrone - KIS.

berloo
29-02-08, 19:20
"Zwykłe" strony internetowe działają zwykle na porcie 80/TCP. Strony https na 443/TCP - jeśli masz problem jedynie z zabezpieczonymi witrynami, to znaczy, że firewall w routerze nie przepuszcza ruchu do tego portu. Dodaj regułę pozwalającą na połączenia wychodzące do portu 443/TCP.