PDA

Zobacz pełną wersję : router mc 418a - problem?



anetta
05-03-08, 09:58
Witam zakupiłam bezprzewodowy router mc 418 a, sprzedawca zapewniał mnie ze zadnego problemu w podłączeniu nie będzie, no tak kobieta zawsze problem znajdzie :oops: siedziałam dwa dni i jest ok, tzn mam połączenie z siecią na komputerze stacjonarnym (przez kabel) ale jak teraz polączyć się z laptopkiem (ma wifi) co robic tak mniej wiecej krok po kroku (na obu kompach mam xp) bardzo proszę pomóżcie :)

Marshall
06-03-08, 00:47
Na stronie producenta (http://www.modecom.pl/instructions.php?id=345&pageNr=) masz instrukcje po polsku - co prawda dosyc slabo przetlumaczona, ale zajrzyj na strone 31 i jak dalej bedzie cos nie jasne, to pisz smialo.

anetta
06-03-08, 09:56
Dziękuję za chęć pomocy :)
Instrukcję mam i za jej pomocą udało mi się skonfigurować połączenie z netem, ale dalej nie wiem co i jak, niby robie dokładnie jak w instrukcji a mięzy laptopem a routerem nie mam połączenia, może w laptopie coś mam żzle skonfigurowane? tylko nie bardzo wiem jak powinno byc

Marshall
06-03-08, 17:03
Czy na laptopie masz w miare aktualny Windows XP, to znaczy masz sp2?
Sprobuj wpierw ustawic polaczenie bez szyfrowania, otwarte dla wszystkich.

anetta
06-03-08, 17:18
xp z service pack 2 - szyfrowanie wyłączone, ale teraz to nawet nie mam połączenia z netem jeszcze wczoraj było ok, ateraz nie mogę wejśc w te ustawinia routera i nie wiem co sie stało :(

Marshall
07-03-08, 00:42
Wejdz na komputerze w Polaczenia Sieciowe, kliknij prawym klawiszem myszki na aktywne Polaczenie Lokalne i z menu wybierz Stan. Nastepnie przejdz na zakladke Obsluga i sprawdz, czy komputer przypisal sobie adres IP, maske oraz brame. Adres bramy, to IP routera. Sprobuj sie zalogowac na ten adres, a jesli to nie pomoze, to pozostaje zresetowac router do ustawien fabrycznych.
Jezeli masz sp2, to mozesz wlaczyc dowolne szyfrowanie, najlepiej wpa2.

anetta
07-03-08, 20:01
wiec tak zrobiłam jak napisałes, mam połączenie z internetem na komputerze stacjonarnym, teraz bym chciała połączyć się laptopem z routerem i co mam zrobic :)

Marshall
07-03-08, 20:47
Na laptopie tez wchodzisz do Panelu Sterowania... i wybierasz Polaczenie sieci bezprzewodowej, klikasz je prawym przyciskiem myszy, z menu wybierasz Wlasciwosci i ustawiasz wszystko w nowo otwartym oknie - przede wszystkim na drugiej zakladce musisz wybrac nazwe sieci, z ktora chcesz sie polaczyc (nazwa = ssid na routerze).
Mozesz tez uruchomic Kreatora sieci bezprzewodowej w menu Start / Komunikacja.

anetta
07-03-08, 21:09
kurcze, jak wchodze w połączenie bezprzewodowe to mam status ze połączono ale mam "niedostępne" w miejcu Ip bramy, IP klienta, IPv6 klienta, i jak jestem w połączeniach sieciowych to te połączenie bezprzewodowe jest przekreslone, nie wiem juz w koncu co tam mam we wlasciwosciach wpisac :(

Marshall
07-03-08, 21:58
A nie masz przypadkiem z boku lapka lub na klawiaturze jakiegos przycisku, ktory wlacza wifi? Nie wiem dokladnie, bo co producent, to inne rozwiazanie.

anetta
07-03-08, 22:06
nie no wydaje mi sie ze polaczenie wifi jest tylko mam watpliwosci co do ustawien tego protokołu, nie wiem skad mam ustawienia ip, maski i bramy spisac i w lapku wpisac (zamotałam sie całkiem)

Marshall
08-03-08, 00:15
Ustawienia ip, maski, bramy i dns'ow powinny byc takie same jak na komputerze stacjonarnym (jedynie w numerze ip ostatnia cyfra powinna byc inna). Wiekszosc routerow ma standardowo wlaczone dhcp, czyli automatyczne przydzielanie ustawien.
Proponowalbym Ci przejsc sie do sklepu komputerowego - ustawia Ci to w 5 minut.

anetta
08-03-08, 18:51
no ok, juz mam połączenie ale nie moge otworzyc rzadnej strony pingi wysyła wiec chyba połączenie jest.... pomocy

rydwan
07-07-08, 18:35
Pozwolicie że zapytam o coś innego w tym wątku? Ma ten sam ruter tylko mój kłopot polega na ty że nie mogę sie zalogować do ustawień rutera. Nie mam instrukcji a ta w PDF nie zawiera loginu i hasła o które ciągle krzyczy stronka rutera. Wciskam LOGIN i wyskakuje prośba o login i hasło. Oróbowałem resetować do ustawień fabrycznych i nic ciągle to samo. Może w waszych instrukcjach "papierowych" jest coś czego nie ma w PDF. Z góry dzieki za pomoc

Marshall
08-07-08, 13:28
Spróbuj jako login podać: root, admin lub modecom - ewentualnie pisane z duzej litery, a jako hasło pozostaw puste pole i wciśnij enter albo wpisz to samo co w login lub też słowo password.