PDA

Zobacz pełną wersję : Jak skonfigurowac router



wieslaf
08-03-08, 16:24
Mam problem kupilem właśnie routera d-link 524 który jest podłączony do komputera stacjonarnego ( internet dsl - 256) i chce mieć sieć bezprzewodową z laptopem. Proszę pomóżcie mi skonfigurować routera i laptopa żeby wszystko działało. Błagam sam tego nie potrafie zrobic!!! napiszcie mi wszystko po kolei od samego początku do samego ońca bardzo proszę

Byfer
08-03-08, 17:22
Witam.
Nie jestem orłem w tych niuansach ale mam ochotę coś tu pomóc.Zwłaszcza że też ostatnio gryzłem temat sieci i tydzięń temu byłem pewny jednego to znaczy że istnieją.:los:

wieslaf
08-03-08, 17:40
Liczę na Ciebie . BO już nie mogę wytrzymać!!
Czekam na instrukcje

Byfer
08-03-08, 17:48
Na początek trochę teorii która jest niezbędna do zrobienia czegokolwiek z siecią w komputerze.
Po mojemu wygląda to tak:
trzeba zorientować się gdzie w komputerze dochodzi się do miejsca w którym można zmienić jego sieciowe imię,czyli ustawienia sieciowe - adekwatnie do celu szukamy w panelu sterowania takiego wyrażenia i wykorzystujemy do tego przyciski myszy nie zważając czy robimy to prawym przyciskiem czy też lewym (obydwa się przydają).
Zauważyłem że wyrażenie "właściwości" jest zwrotem prawie magicznym ponieważ odkrywa kolejną pożądaną okienko-stronkę w systemie.
Inna metoda,(też niezła) polega na nieustannym treningu palca wskazującego prawej ręki.(o ile się znam to ten mniejszy powyżej tego najdłuższego biorąc pod uwagę ustawienie dłoni - musi być w pionie).
Polega ona na podwójnym klikaniu myszką i daje ten sam efekt co celowanie w "właściwości" a nawet większe.
Tak wyrafinowana zabawa ma charakter poznawczy i pozwala zorientować się że ludzką rzeczą jest błądzić.

wieslaf
08-03-08, 17:50
a teraz poprosze konkretne instrukcje jeśli można oczywiście

Byfer
08-03-08, 17:58
Jeżeli zamierzamy coś zrobić to najlepiej zacząć od tego co wiemy a czego nie.

wieslaf
08-03-08, 17:59
mądre słowa a co już wiemy????

Byfer
08-03-08, 18:00
Zasadnicze pytanie, czy wiesz coś o tym jak dokopać się w pecku do konkretnych miejsc gdzie można coś zmienić w jego ustawieniach.

wieslaf
08-03-08, 18:08
wiem gdzie sie na laptopie zmienia ustawienia sici bezprzewodowej.
a na stacjonarnym pc umiem podlaczyc routera i go pozniej przestawic ale nie wiem jakie dane dane mam wpisac w Pc i w laptopie zeby działało

Byfer
08-03-08, 18:16
Ok. to są szanse na sukces.
Sieci mają to do siebie że się zachowują jak ludzie: tolerują się,nie lubią lub wręcz nienawidzą i gdyby mogły wywołałyby wojnę. Ma to się tak że są trzy grupy a raczej zakresy tzw. Zakresy prywatne i tu piłeczka – hop. Jak w instrukcji napisali mądrzy ludzie co należy zrobić aby zobaczyć-piękną stronkę do zalogowania się w urządzonku?

Marshall
08-03-08, 18:20
Manual jest chocby tutaj (http://www.students.sbc.edu/kennedy07/Setup/DI-524%20Manual.pdf).
Konfiguracja routera na stronie 13, a kompa od strony 39 (Kreator konfiguracji sieci).

wieslaf
08-03-08, 18:21
o co Ci chodzi????? bardzo bym chcial zrobic ta siec jesszcze dzis

Byfer
08-03-08, 18:23
Adresy zarezerwowane dla sieci prywatnych (lokalnych) to:

10.0.0.0 - 10.255.255.255

172.16.0.0 - 172.31.255.255

192.168.0.0 - 192.168.255.255

Adresy przeznaczone dla prywatnego Internetu


Teraz wszystko zależy od ADMINA na co postawisz
Najlogiczniej zrobić tak aby na początku najmniej namieszać więc najlepiej dla nas buraczków spolegliwie przyjąć zakres lansowany przez twórców

Byfer
08-03-08, 18:48
Adresy przeznaczone dla prywatnego Internetu
Wspominam o tym ponieważ w instrukcjach obsługi wszystko jest proste dla ludzi z jakimś poziomem wiedzy, a my tu chcemy „coś z niczego” więc najlepiej powolutku.
Zakresy te mają to do siebie że można je dowolnie stosować i użytkować bez bojaźni że ktoś powie
to jest moje. Celem tego przemówienia jest to że w zależności od ustawień routerka najlepiej wszystko poustawiać w odniesieniu do tych danych sieciowych czyli wszystko ustawiamy w taki sposób aby nie zmienić danego zakresu liczbowego czyli wszystko pospinać w tej samej puli liczb np. 10.0.0.0
maska 255.255.255.0
to znaczy nie mieszaj w ustawieniach i przyjmuj że nic innego nie istnieje.
Jak dojdziesz do momentu gdzie można coś zmienić w ustawieniach sieciowych to zwrot uzyskaj Ip automatycznie ma kolosalne znaczenie i lepiej tego nie ruszać.

wieslaf
08-03-08, 18:56
chyba mam uszkodzony router bo jak pruboje go podlaczyc to wyskakuje error sprawdz połaczenie ethernet i czy router jest wlaczony do pradu
a wszystko jest dobrze podlazcone i wszystkie kontrolki sie swieca

Byfer
08-03-08, 19:01
Kabelek nie leży jak powinien,czy był kabelek w zestawie bo jeżeli był to tylko nim, niczym innym
kabelki też udają że są takie same a mają różne charaktery (od kabla też zależy czy będzie sukces,czy nie)

wieslaf
08-03-08, 19:04
podlaczylem kablem z zestawu i raz bylo dobrze a teraz proboje i nie działa

Byfer
08-03-08, 19:07
Jest jeszcze jedna (kto wie czy tylko) możliwość- nie ta dziurka.

Byfer
08-03-08, 19:12
Dobrze napisałem wcześniej ,a w jakiej puli adresowej pececik śmiga może właśnie tam wybuchnie bomba atomowa bo nie lubią się zakresy ,może nawet się nienawidzą.

gosia_182
09-03-08, 13:00
Witam tez mam problem z instalacj routera tylko że chce podlaczyc go do laptopa probóje od dwoch dni i nic. Przez płytke dołczon do rotera nie radze se bo co chwile wyskakuje błd, a na stronie d-lika jest instrukcja bez pomocy płytki i to też niedziala co mam robić?? pomóżcie!!

Byfer
09-03-08, 13:08
Witam również.
Mam takie pytanko na wstępie; na czym polegały te dwudniowe próby?

Byfer
10-03-08, 09:23
Oto najważniejsze informacje dotyczące jak dostać się do ustawień sieci w komputerze.
Najlepiej tłumaczy się coś lub jakieś zagadnienie mając argumenty w ręku,więc pomyślałem że może przyda się taki mały „wstępik” dotyczący tej w miarę prostej czynności,umożliwiającej zmiany w numerze IP komputera, oraz maski podsieci.



! pierwszy obrazek pokazuje gdzie zacząć poszukiwania i czego szukać, posunięcie sie dalej polega na podwójnym kliknięciu LPP co znaczy „lewy przycisk myszy” aktywnego okienka które jest zabarwione niebieskim kolorem,co akurat w demonstrowanym przykładzie nie ma zastosowania bo tu jest zabarwiony na szaro,ale w większości przypadków będzie tak jak wspomniałem na początku.


http://images26.fotosik.pl/173/dc11d9f8a850f67b.jpg (www.fotosik.pl)



! drugi obrazek to okienko które po prostu trzeba przejść klikając LPM i kliknięcie trzeba wykonać tylko jeden raz mierząc w prostokąt z napisem „Właściwości”

http://images26.fotosik.pl/173/a96f588bed1c6f29.jpg (www.fotosik.pl)


! kolejną drobną przeszkodą w drodze do celu jest (dotyczy to tylko Visty) ekran który pokaże się na monitorze, przeszkodę pokonuje się w dalej opisany sposób: trzeba kliknąć w napis „Kontynuuj” LPP - i trzeba to zrobić (kliknąć) tylko jeden raz


! trzeci obrazek który ukaże sie wygląda tak:

http://images31.fotosik.pl/173/777b18a204b3f566.jpg (www.fotosik.pl)


na tym etapie trzeba odnaleźć tekst „Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) i kliknąć w tą nazwę dwa razy stosując LPP.


! czwarty obrazek jest poszukiwanym okienkiem w którym dokonuje się zmian i wygląda tak:

http://images30.fotosik.pl/173/c267a380657d58b8.jpg (www.fotosik.pl)


! zmian dokonuje się klikając w kropki przy opisie. Tym sposobem ukazuje się kolejny prezentowany poniżej obrazek:

http://images32.fotosik.pl/172/b49de4fec5e4f39d.jpg (www.fotosik.pl)

To ten właśnie obrazek jest najistotniejszy w ustawianiu IP komputera.
To tutaj wpisuje się dane które zamieszczane są przez producentów sprzętu sieciowego.
PS.
Mam na dzieję że nikt nie posądzi mnie o infantylność,moim celem jest w możliwie jak najprostszy sposób objaśnić to drobne zagadnienie.
Nie każdy lubi komputer i nie każdy ma ochotę to zmienić. W czasach gdy każdy grosz jest oglądany ze wszystkich stron,chęć zrobienia czegoś samemu w „pecku” niekoniecznie musi oznaczać zaliczenie kilkuletniego (i szczodrze opłaconego) kursu z budowy PC.

Byfer
12-03-08, 06:33
Polecam ten adres : http://www.usr.com/support/8001/8001-pl-ug/toolbox.html
oglądając zawarte tam informacje, na pewno ustawienie (konfigurowanie routera) „urządzonka” będzie łatwiejsze.
A ten adres powinien dać odpowiedź na wiele podstawowych pytań :http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44827#44827

kwiateg
14-03-08, 17:17
ok to mam pytanie z kąd wziąsć adresy serwerów DNS oraz Adres IP? mam Win Vista na jednym kompie a na drugim XP jakby co:)

Lolek
14-03-08, 19:37
ok to mam pytanie z kąd wziąsć adresy serwerów DNS oraz Adres IP?
Od swojego ISP lub poprzez ipconfig wpisane w wierszu poleceń

kwiateg
15-03-08, 08:41
a w windowsie Vista? gdzie jest wiersz poleceń?

Lolek
15-03-08, 08:58
Podejrzewam, ze tam gdzie w XP, Uruchom -> cmd -> ipconfig /all ale ręki sobie odciąć nie dam