PDA

Zobacz pełną wersję : Firefox poraz kolejny :/



maribt
13-03-08, 17:18
Podczas pisania kodu sprawdzałem wygl±d stronki pod IE ale teraz profilaktycznie wrzuciłem to do FF i lipa:/
Strona w IE (prawidłowa):
[img=http://img232.imageshack.us/img232/2954/iexv6.th.jpg] (http://img232.imageshack.us/my.php?image=iexv6.jpg)

To samo w Firefoxie:

[img=http://img213.imageshack.us/img213/3707/ffwk2.th.jpg] (http://img213.imageshack.us/my.php?image=ffwk2.jpg)

kod css
tabelka:


.table01 {
BORDER-TOP: 1px dotted #9D9D9D;
BORDER-RIGHT: 1px dotted #9D9D9D;
BORDER-BOTTOM: 1px dotted #9D9D9D;
WIDTH: 220px;
Height: 100%;
TEXT-ALIGN: left;
MARGIN-LEFT: 35PX;
display: inline;
PADDING: 5px;
FONT-FAMILY: Verdana;
FONT-SIZE: 11px

}
.table02 {
BORDER-TOP: 1px dotted #9D9D9D;
BORDER-BOTTOM: 1px dotted #9D9D9D;
BORDER-RIGHT: 0px;
WIDTH: 495px;
Height: 100%;
TEXT-ALIGN: left;
display: inline;
PADDING: 5px;
FONT-FAMILY: Verdana;
FONT-SIZE: 11px
}
.table03 {
BORDER-RIGHT: 1px dotted #9D9D9D;
WIDTH: 220px;
BACKGROUND-COLOR: #F5F5F5;
Height: 100%;
TEXT-ALIGN: left;
MARGIN-LEFT: 35PX;
PADDING: 5px;
display: inline;
FONT-FAMILY: Verdana;
FONT-SIZE: 11px

}
.table04 {
BACKGROUND-COLOR: #F5F5F5;
BORDER-RIGHT: 0px;
WIDTH: 495px;
Height: 100%;
TEXT-ALIGN: left;
PADDING: 5px;
display: inline;
FONT-FAMILY: Verdana;
FONT-SIZE: 11px
}


ramki miniatur:



.imgm {
margin-bottom: 20px;
margin-left: 20px;
display: inline;
clear: right
}
A.im:link {
border: 1px solid #000000;

}

A.im:visited {
border: 1px solid #000000;
}

A.im:hover {
border: 1px solid #000000;
}

A.im:active {
border: 1px solid #000000;

}



Kod html:
tabelka:


<h2>Specyfikacja kopiarki</h2>

<div class="table01">Technologia:</div>
<div class="table02">laserowa</div>
<div class="table03">Prędko&para;ć dla formatu A4:</div>
<div class="table04">16 strona/min</div>

<div class="table01">Prędko&para;ć dla formatu A3:</div>
<div class="table02">9 stron/min</div>
<div class="table03">Format kopiowania (min/maks.):</div>
<div class="table04">A3/A5 (A6 poprzez podajnik boczny)</div>

<div class="table01">Gramatura papieru:</div>
<div class="table02">59-90 g/m^2 (podajnik boczny: 26-200 g/m^2)</div>
<div class="table03">Czas nagrzewania:</div>
<div class="table04">poniżej 45 sekund</div>

<div class="table01">Czas pierwszej kopii:</div>
<div class="table02">poniżej 7,2 sekund</div>
<div class="table03">Kopiowanie wielokrotne:</div>
<div class="table04">1-999</div>

<div class="table01">Rozdzielczo&para;ć:</div>
<div class="table02">600 x 600 dpi</div>
<div class="table03">Pamięć:</div>
<div class="table04">16MB</div>

<div class="table01">Podawanie papieru:</div>
<div class="table02">kaseta na 250 arkuszy, podajnik boczny na 100 arkuszy; Maksymalnie 850 arkuszy</div>
<div class="table03">Taca wyj&para;ciowa:</div>
<div class="table04">maks. 250 arkuszy (wydrukiem do dołu z funkcj&plusmn; przesuwu)</div>

<div class="table01">Skala szaro&para;ci:</div>
<div class="table02">256 poziomów</div>
<div class="table03">zoom:</div>
<div class="table04">25%-400%</div>

<div class="table01">Opcje kopiowania: <BR /><BR /></div>
<div class="table02">Automatyczny zoom, Automatyczny wybór formatu papieru, Automatyczna zmiana kasety, Funkcja oszczędno&para;ci toneru</div>
<div class="table03">Pobór mocy:</div>
<div class="table04">1,2 KW</div>

<div class="table01">Zasilanie:</div>
<div class="table02">220-240 VAC, 50-60 Hz</div>
<div class="table03">Wymiary:</div>
<div class="table04">(Szer.x Głęb.x Wys.): 590 x 577 x 470 mm</div>

<H2>Specyfikacja drukarki GDI (standard)</H2>

<div class="table01">Prędko&para;ć:</div>
<div class="table02">12 ppm</div>
<div class="table03">Rozdzielczo&para;ć:</div>
<div class="table04">600x600 dpi</div>

<div class="table01">Opcje drukowania:</div>
<div class="table02">Orientacja pionowa/pozioma, Dopasowanie do strony, Znak wodny</div>
<div class="table03">Interfejsy:</div>
<div class="table04">Parallel IEEE 1284, USB 1.1</div>

<div class="table01">Systemy operacyjne:</div>
<div class="table02">Windows 95/98/Me/NT4.0/2000/XP/Vista</div>

<h2>Specyfikacja drukarki SPLC (opcja)</h2>


<div class="table01">Prędko&para;ć:</div>
<div class="table02">16 ppm</div>
<div class="table03">Interfejs:</div>
<div class="table04">USB 2.0</div>

<div class="table01">Sortowanie elektroniczne:</div>
<div class="table02">tak</div>
<div class="table03">Systemy operacyjne:</div>
<div class="table04">Windows 95/98/Me/NT4.0/2000/XP/Vista</div>

<h2>Eksploatacja</h2>

<div class="table01">toner:</div>
<div class="table02">16 000 kopii (przy 6% zaczernieniu A4) lub 19 200 kopii (przy 5% zaczernieniu A4)</div>
<div class="table03">Developer:</div>
<div class="table04">50 000 kopii</div>

<div class="table01">Bęben:</div>
<div class="table02">50 000 kopii</div>

<H2>Opcje</h2><div class=imgo>
<img src="images/arrow2.gif"> Jednostronny, automatyczny podajnik oryginałów (AR-SP6N): 40 arkuszy (56-90g/m2)<BR />
<img src="images/arrow2.gif"> Kaseta na papier: 1 x 250 arkuszy (AR-D24)<BR />
<img src="images/arrow2.gif"> Podwójna kaseta na papier: 2 x 250 arkuszy (AR-D25)<BR />
<img src="images/arrow2.gif"> Karta drukarki SPLC (AR-EB7)
</div>
<BR /><BR />



miniaturki:



<h1>d-Copia 1601</h1>
<img src="d-copia1601/d1601.jpg" class=imgg>&nbsp; &nbsp; &nbsp;
<a href="d-copia1601/big1.jpg" class=im><img src="d-copia1601/mini1.jpg" class=imgm></a>
<a href="d-copia1601/big2.jpg" class=im><img src="d-copia1601/mini2.jpg" class=imgm></a><BR />&nbsp; &nbsp; &nbsp;
<a href="d-copia1601/big3.jpg" class=im><img src="d-copia1601/mini3.jpg" class=imgm></a>
<a href="d-copia1601/big4.jpg" class=im><img src="d-copia1601/mini4.jpg" class=imgm></a><BR>
<img src="images/adobe.jpg" class=imga><a href="http://www.olivetti.pl/pliki/brochure_d-copia1601_2001_PL.pdf" class=mu> Pobierz<BR />broszurę</a>


Jeżeli ktos moglby mi pomóc rozwi±zać ten problem to byłbym naprawdę bardzo wdzięczny :)
Wiem, że mogę zrobić to za pomoc± <table> ale chciałem jak najbardziej upro¶cić plik php ponieważ będzie on w przyszło¶ci uzupełniany przez osoby znaj±ce tylko podstawy html'a.

SirZooro
30-04-08, 23:29
Ja bym tutaj sugerował jednak użycie tabelki - co jak co, ale nie popadajmy w paranoję, niech ktoś też się czegoś nauczy :). Ew. możesz zainstalować u siebie na stronie jakiś edytorek który posiada wsparcie dla tworzenia tabelek.

Jeżeli jednak chcesz zostawić taką pseudo-tabelkę na divach, to dodaj po każdym wierszu znacznik <br> - powinno pomóc. Polecam też instalację dodatku Firebug do Firefoxa - z nim tworzenie stron jest o wiele łatwiejsze :)

A tak przy okazji, zalecaną kolejnością przy tworzeniu stron jest utworzenie strony tak aby dobrze wyświetlała się w Firefoxie albo Operze, a na końcu dostosowanie jej do IE :)