PDA

Zobacz pełną wersję : wyostrzenie zdjecia złodzieja

peala07
06-04-08, 01:30
witam ponownie,

mam do Was wielk± sprawê.
a wiec w gigantycznym skrócie...mam na komputerze wykadrowane zdjecie z kamery przemys³owej 'cz³owieka' który w tym miejscu mnie okrad³.
i teraz szukam programu...który pomógl by mi przubli¿yæ jego.. 'twarz'.
nie powiem nagranie mimo takiej kamery, jest ca³kiem dobre, kolorowe, widaæ go ale moze jest jakas szansa na wyostrzenie, zblizenie na tyle zeby mozna bylo sie przyjzec chociaz troche dokladniej.
probowalam Pisaca2 i PhotoFiltre ale niewiele pomog³o.
moze maice jakies rady?, proszê..to bardzo wa¿ne.
szczerze?
chce go dorwaæ, zyczajnie dorwaæ cholernego z³odziejaa.

Jurgi
06-04-08, 08:31
Jeśli wyostrzyć, to filtrem unshap mask (po polsku chyba nieostra maska?). Powinien mieć każdy dobry program graficzny (ja używam Paint Shop Pro 8, jest w wersji 30-to dniowej). Możesz dodatkowo pobawić się kontrastem, korekcją histogramu, etc.
Jeśli chcesz je powiększyć, to potrzebny jest program z odpowiednim algorytmem. Możliwe opcje:

Darmowa przeglądarka Fast Stone Image Viewer - nieźle działa filtr Lanchos (albo również darmowy Photo Resizer tej samej firmy). Komercyjny Photo Zoom Pro (jest chyba trial) - ma do wyboru mnóstwo zaawansowanych algorytmów, autorzy chwalą się, że ich programu używa FBI do powiększania mord właśnie, niestety trudny w użyciu (trudno osiągnć najlepsze efekty).
Komercyjny Reshade (reshade.com, nie wiem, czy jest jakaś wersja próbna, ale coś mi się kojarzy, że można fotkę zreskalować online) - umiarkowana ilość ustawień, dobre efekty.

Niestety, możesz wybić sobie z głowy takie cuda jak na filmach, że z kilku pikseli "robi się" elegenckie wyraźne zdjęcie. To jest niemożliwe. Nie można wydobyć z obrazka informacji, której na nim nie ma. Bardziej zaawansowane algorytmy mogą co najwyżej "domyślać się" ich, bazując na statystyce, znajomości zawartości, etc. Osiągnięcie nawet umiarkowanego efektu wymaga sporej wiedy teoretycznej o sposobach działania algorytmów i dużej wprawy. A nigdy nie widziałem choćby omówienia tych lepszych algorytmów. Podejrzewam, że są trzymane pod kluczem i opatentowane...

peala07
06-04-08, 10:09
Dziękujee...za programy.pobawie sie z tym troche, eh.
wiem, ze moge nie wiele osiągnąć bo profesjonalistką w tym nie jestem i nigdy nie będę. ale wciąż mam nadzieje.

Pozdrawiam