PDA

Zobacz pe┼én─ů wersj─Ö : [help]Formularz i logowanie



dudekns
11-04-08, 16:33
Witam wszystkich
wiec sprawa wyglada takk i prosze o pomoc ;) :
Musze zrobic formularz i pozniej do tego utworzyc skrypt w php zeby mnie logowa│o na moich danych i jakos mi nie wychodzi :(
Planuje zrobic tak, ze jak wpisze "nazwe u┐ytkownika"=Dudi , i hase│ko"123" to mi php przetworzy dane no ii wyskoczy mi tekst cos w stylu "Witaj Panie" a jak bedzie zle haselko to np. "get lost".

Formularze.htm
<FORM NAME="formularz" METHOD="post" ACTION="skrypt.php">
Nazwa u┐ytkownika<br>
<input type="yo│" name="nazwa" size="20" Value=""><br>
Has│o<br>
<input type="password" name="pole_hasla" size="20" value=""><br>
<button type="submit" name="Ok"><font size="2" face="Courier
New"><b>Okk</b></font></button>
</form>


skrypt.php
<?php
echo($_POST['nazwa']);




$_POST('nazwa')="Dudi";


if($_POST=="Dudi") {
echo"no dzialaj ;)";
} else {
echo"no dzialaj ;)";
}

?>

W czym problem ? i jak mam utworzyc skrypt w php zeby takie cos dzialalo

Kazda pomoc mile widziana;-) 8-)

doderic
11-04-08, 19:19
W czym problem ?

No w┼éa┼Ťnie, w czym problem? Bo w ko┼äcu nie napisa┼ée┼Ť, co si─Ö tak na prawd─Ö dzieje (albo nie dzieje) - tylko, ┼╝e "co┼Ť" nie wychodzi...

Na szcz─Ö┼Ťcie przyk┼éad jest prosty...
Dwie rzeczy do poprawki:

1. <input type="yoł" ??
nie ma takiego typu - powiniene┼Ť raczej zastosowa─ç type="text" (oczywi┼Ťcie przegl─ůdarki mog─ů wybacza─ç ten b┼é─ůd, bo jak podasz z┼éy/nieistniej─ůcy, to domy┼Ťlnie jest "text")

2. if($_POST=="Dudi") ??
Domy┼Ťlam si─Ö, ┼╝e troch─Ö czyta┼ée┼Ť i wiesz ju┼╝, ┼╝e $_POST jest tablic─ů z kluczami b─Öd─ůcymi nazwami warto┼Ťci. Tak wi─Öc co tak na prawd─Ö por├│wnujesz? Wszystkie warto┼Ťci przes┼éane z poprzedniej strony? Czy tylko jedn─ů z tych warto┼Ťci, "nazwa"? Tak wi─Öc czy przypadkiem czego┼Ť nie brakuje w tym zapisie? No bo wy┼╝ej echo(...) napisa┼ée┼Ť dobrze.

btw. - jak testujesz, to nie wpisuj dwa razy:
echo"no dzialaj ;)";
bo nie zgadniesz, kt├│ra cz─Ö┼Ť─ç IF zosta┼éa wykonana.

Toto
11-04-08, 19:58
Oprocz tego o czym wspomnial doderic



$_POST('nazwa')="Dudi";



A ta linijka to po co? Przypisujesz zmiennej wartosc, a potem sprawdzasz czy ma taka wlasnie wartosc. Co bys nie wpisal w formularzu to zawsze bedzie to Dudi. Pomijam juz fakt ze z tymi nawiasami i tak nie zadziala

I przy warunku warto sprawdzic czy zgadza sie nie tylko login ale i wpisane haslo ;]


if(($_POST['nazwa']=="Dudi") && ($_POST['pole_hasla']=="123"))
{
echo "Dziala";
} else {
echo "Nie dziala";
}

dudekns
12-04-08, 09:35
Oprocz tego o czym wspomnial doderic


A ta linijka to po co? Przypisujesz zmiennej wartosc, a potem sprawdzasz czy ma taka wlasnie wartosc. Co bys nie wpisal w formularzu to zawsze bedzie to Dudi. Pomijam juz fakt ze z tymi nawiasami i tak nie zadziala

I przy warunku warto sprawdzic czy zgadza sie nie tylko login ale i wpisane haslo ;]


if(($_POST['nazwa']=="Dudi") && ($_POST['pole_hasla']=="123"))
{
echo "Dziala";
} else {
echo "Nie dziala";
}


czyli to mi wystarczy do skryptu zeby moj caly problem rozwiazac tak? :)