PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wifi w Cerberus ADSL Wifi 802.11g Lite



sexplorer
12-07-08, 11:54
Witam,
Moj problem tkwi w bezprzewodowym połączniu. Mam neostrade 1024 kb/s rozdzielona na 3 PC własnie przez ten router, od jakiegos roku. Teraz chcialbym jeszcze podlaczyc do tego laptopa za pomoca wifi i tu pojawia sie problem. Laptop wynajduje siec, jednak nie moze sie z nia polaczyc. Podejrzewam iz problem tkwi w konfiguracji jednak nie mam pojecia jak to zrobic. Prosze o pomoc :)

Marshall
12-07-08, 13:09
W menu Start / Uruchom wpisz cmd, a potem ipconfig /all i pokaz co pokazalo. Wlacz w ustawieniach karty sieciowej przydzielanie IP i DNS z automata.

sexplorer
12-07-08, 13:31
w karcie sieciowej ustawilem wszystko na automatycznie. Oto co mi sie wyswietlilo po wpisaniu tej komendy http://img410.imageshack.us/img410/2503/47335261rz0.th.jpg (http://img410.imageshack.us/my.php?image=47335261rz0.jpg)

Marshall
12-07-08, 13:40
Niestety, nie od dzis wiadomo, ze vista ma problemy z wifi, szczegolnie po dhcp.
Wyszukiwanie dostepnych sieci nic nie pomaga ?
Sprobuj przypisac statyczny numer IP, podobnie jak na zwyklych komputerach.

sexplorer
12-07-08, 13:45
wyszukuje sieci i odnajduje je, jednak nie moge sie z nimi polaczyc gdyz wystepuje jakis bląd... Na PC tez mam ustawione automatyczne ip, skad mam wiedziec jakie stale ustwic?

A moze to cos z routerem? Wczesniej mialem telefon z wifi i tez nie moglem sie nim polaczyc z siecia.

Marshall
12-07-08, 14:43
Nie mam niestety visty i miec nie chce, wiec dokladnie rozwiazania nie podam, ale na pewno by pomoglo, gdybys podal, co to za blad...
Pule adresow statycznych i dynamicznych trzeba sprawdzic w konfiguracji routera. Mozliwe, ze masz ustawione jakies szyfrowanie wifi, z ktorym vista ma problemy. Sprobuj wylaczyc szyfrowanie i wtedy sprawdzic, a jak zatrybi, to sukcesywnie wlaczac zabezpieczenia.

sexplorer
12-07-08, 15:03
takie cos mi wyskakuje: "Skojarzenie bezprzewodowe nie powiodlo sie poniewaz system windows nie otrzymal odpowiedzi od routera bezprzewodowego lub punktu dostepu"

Marshall
12-07-08, 15:27
Ustaw konfiguracje sieciowa recznie, podobnie jak tutaj:

http://img389.imageshack.us/img389/1783/98634690ue3.jpghttp://img399.imageshack.us/img399/2670/74735746nk4.jpg

Tylko najpierw sprawdz, czy podane wartosci sa dobre dla Twojego sprzetu i lacza.
Tzn. wpisz ipconfig /all na kompie stacjonarnym, na ktorym net dziala.

sexplorer
12-07-08, 18:24
Doszło do pewnej niescisłosci - blad z mojej strony. Screen ktory zamiescilem przedstawiał informacje po podlaczeniu laptopa dosieci zapomoca kabla. Robi to z pewnoscia różnice... To wyswietla sie kiedy laptop nie jest podlaczony do sieci: http://img182.imageshack.us/img182/155/86152589sd5.th.jpg (http://img182.imageshack.us/my.php?image=86152589sd5.jpg)

Oto co wyswietlilo mi sie na jednym z PC: http://img244.imageshack.us/img244/9516/clipboard01ew7.th.png (http://img244.imageshack.us/my.php?image=clipboard01ew7.png)

Marshall
12-07-08, 20:15
Nie widac ustawien bezprzewodowki na pierwszym zrzucie ekranu z ostatniego postu (przewin okienko na sam poczatek i wtedy zrob skrina).

Ok, to ustaw na karcie bezprzewodowej (we wlasciwosciach TCP/IPv4):
IP: 10.0.0.18
Maska: 255.0.0.0
Brama: 10.0.0.2
DNSy: 194.204.152.34 oraz IP 194.204.159.1 ewentualnie zostaw adres bramy

sexplorer
12-07-08, 21:05
Tutaj zamieszczam cały skrin: http://img167.imageshack.us/img167/4782/93446643xq1.th.jpg (http://img167.imageshack.us/my.php?image=93446643xq1.jpg)

Rozumiem ze alternatywnego DNS nie mam wpisywac, bo tego samego mi nie przyjmuje

Dodam jeszcze ze dioda od łącznosci na laptopie jest pomaranczowa (swieci ciaglym swiatlem). Nie jestem informatykiem ;) ale caly czas zastanawiam sie czy to nie aby wina routera. Jak wspomnialem wczesniej mialem telefon z wifi i takze nie moglem sie nim polaczyc z siecia domowa. Moze to cos z jego konfiguracja...

Tak to wyglada po wpisaniu i niestety nic... Zrestartowalem kompa i router, ale nadal nic... http://img181.imageshack.us/img181/2149/54247609pb7.th.jpg (http://img181.imageshack.us/my.php?image=54247609pb7.jpg)

Marshall
12-07-08, 21:31
Ech, Ty :D
Myslalem, ze juz dawno masz ustawione na routerze... :P
No jasne, ze trzeba ustawic.
W tyle watkach daje odpowiedzi, ze juz mi sie mieszaja wasze konfiguracje.

sexplorer
12-07-08, 21:38
hehe :) Tyle ze tez nie wiem za bardzo jak go skonfigurowac

Marshall
12-07-08, 21:50
Wszystko ustawiasz po wejsciu do menu routera z przegladarki (wpisz 10.0.0.2) - oczywiscie z kompa, na ktorym router odpowiada.
Zakladka Interface Setup / Wireless.

sexplorer
12-07-08, 22:18
Własnie podłaczylem karte sieciową USB do jednego z PC i tam jest to samo - jedynie wynajduje siec, ale nie moze sie z nia polaczyc...

Tak wyglada konfiguracja routera. Co powinienem zmienic? http://img375.imageshack.us/img375/8929/89127129od2.th.png (http://img375.imageshack.us/my.php?image=89127129od2.png)

Marshall
12-07-08, 22:43
Wszystko jest ok - jedynie masz wlaczona filtracje po adresach MAC kart sieciowych - dopisz adres MAC sieciowki wifi z laptoka (znajdziesz go po poleceniu ipconfig /all w linijce adres fizyczny), zapisz zmiany i restart.
Ewentualnie mozesz sobie zmienic kanal nadawania (channel id) na jakis inny (moze w okolicy ktos ma wifi i sie gryzie) oraz wlaczyc szyfrowanie (Authentication) - najbezpieczniejsze to WPA2.
W Twoim przypadku musisz tam wpisac adres 00:1d:e0:9e:fd:73
P.S. Zaloze sie, ze masz to wszystko w instrukcji obslugi od Pentagrama :)

sexplorer
13-07-08, 10:33
Sukces! Na laptopie wszystko dziala :) Wielkie dzieki :)

Teraz pojawil sie inny problem... Do jednego ze stacjonarnych komputerow podlaczylem karte sieciowa usb. Zainstalowalem sterowniki itp, dodalem adres mac w konfiguracji routera, ale wynajdyje mi siec i nie moze sie z nia polaczyc. Cały czas jest tylko "connecting".

W ustawieniach protokolu TCPIP mam wszystko "automatycznie". Moze w tym tkwi problem? Tylko co powinienem tam ustawic. To samo co na laptopie? Domyslam sie ze jakies koncowki nalezy pewnie zmienic, tylko ktore... :)

Marshall
13-07-08, 11:31
Zmieniasz tylko numer IP, poniewaz musi byc on indywidualny dla kazdego komputera. Np. na IP: 10.0.0.19

sexplorer
13-07-08, 23:51
Wielkie dzieki za pomoc! Wszystko elegancko działa :)