PDA

Zobacz pełną wersję : pentagram cerberus ADSL 2+



megusia
16-07-08, 22:40
witam,
mam wielka ogromna prosbe do wszytskich... pomozcie mi skonfigurowac ten roterek co w temacie pod neostrade bezprzewodowo... meczylam sie dzisiaj z tym 3 godziny i nic:((( ogolnie udalo mi sie polaczyc z siecia bezprzewodowa ale net nie dziala...:((( zresetowalam wszytskie ustawienia i na dzis skonczylam i postanowilam prosic o pomoc poniewaz w tym temacie jestem totalnie zielona nie wiem co znacza jakies VPI VCI itp itd i nie mam pojecia jak i co powinno byc po kolei ustawione pod neostrada... dodam ze chcialabym zeby byla to siec chroniona haslem szyfrowanie wpa nie wep i raczej zeby byla to siec dostepna tylko dla tych ktorzy beda znali haslo a nie ze cale osiedle bedzie "korzystalo" z mojego netu... szukalam w necie jakiejs konkretnej najlepiej z obrazkami co krok po kroku zrobic konfiguracji tego routera pod neo ale nic nie ma...:(( dlatego prosze o szybka pomoc...
z gory bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi
pozdrawiam.

Marshall
17-07-08, 18:08
W pudelku z routerem powinna byc ksiazeczka instalacji i obslugi.
Jest tez kreator, ktory pozwala wpisac podstawowe dane potrzebne do podlaczenia. Dane te otrzymasz od TP S.A. chocby telefonicznie.
Dane z wikipedii:
* Mode: Routing (parametr dotyczy tylko niektórych modeli routerów)
* Encapsulation: PPPoA (RFC2364) lub PPPoE
* Multiplex: VC multiplexing (VCmux)lub LLC
* Virtual Path ID (VPI): 0
* Virtual Circuit ID (VCI): 35
* DSL Modulation : G.dmt (ITU G.992.1) lub Multimode
* Maximum Transmission Unit (MTU): 1492 lub Auto
Do tego jeszcze indywidualny login i haslo.

Podaj dokladny model routera, to pomoge ustawic radiowke - standardowo net zadziala dopiero, jak dopiszesz adres MAC karty sieciowej do panelu konfiguracyjnego routera.

megusia
18-07-08, 18:38
witam,
dziekuje za pomoc wczoraj jakos udalo mi sie skonfigurowac ten router Pentagram Cerberus P 6331-4A... teraz mam troche inny problem... systemy na kompach ktore sa w sieci z tym routerem to win xp home... jeden jest z sp2 a drugi z sp3... na tym z sp2 wszytsko dziala tylko... na pasku tam gdzie zegarek sa dwa komputerki od polaczenia sieci bezprzewodowej... powinny one nie byc przekreslone jak sie polaczy do sieci ale niestety sa one przlreslne krzyzykiem czerwonym... mimo iz net dziala i wszytsko inne tez.... wiec dlaczego te komputerki nie pokazuja ze jest polaczony do sieci tylko sa przekreslon?? zainstalowalam program network stumbler i jak wlacze ten program(juz po polaczeniu sie do sieci) program wyszuka sieci i komputerki sa ok znika krzyzyk czerwony a pokazuja sie takie zielone znaczk obok komputerkow co oznacza ze jest polaczony do sieci... czemu tak sie dzieje? czy da rade jakos to usatwic zeby bylo juz wszytsko ok bez tego programu?? bo to jednak jakas tam niedogodnosc zeby polaczyc sie do sieci pozniej wl ten program no i ze przez caly czas korzytsania z netu musi ten program byc wlaczony... i jak ustawic zeby komputer sam laczyl sie z siecia?? zebym ja nie musiala laczyc sie recznie? nie mam ustawionego zadnego hasla do zalogowania sie do sieci ani nic tylko wpisane sa MACi tych kompow ktore moga sie do sieci zalogowac wiec czemu komp ktorego mac jest wpisany w ustawieniach routera nie laczy sie automatycznie do sieci??
natomiast z kompem na ktorym jest sp3 net co chwile sie rozlacza czy to wina sp3?? bo czytalam o nim ze tak sie moze dziac przy sp3 czy jest na to jakas rada?? tez zainstalowalam program network stumbler i net sie nie rozlacza... ale czy jest jakis sposob zeby jednak nie uzywac tego programu? zarowno na kompie z sp2 jak i z sp3??

przepraszam zed taki dlugi ten post
mam nadzieje ze ktos potrafi mi pomoc...
pozdrawiam

Marshall
19-07-08, 14:05
Sprawdz w panelu konfiguracji routera, w zakladce Interface Setup / Internet, czy Connection Settings jest ustawione na Always On.
Czasami oprogramowanie od producenta laptopa gryzie sie z tym wbudowanym w Windows.
Ikonki te moga tez oznaczac rozne rodzaje polaczen, np. wifi, bluetooth, irda.

megusia
19-07-08, 19:07
connections settings jest ustawione na always on...dziekuje za odpowiedz
czyli jak narazie nie ma nikt zadnego pomyslu co z tym programem network stumbler tym rozlaczaniem neta na sp3 i te komputerki na sp2..??
pozdrawiam

Marshall
19-07-08, 23:39
Nie dogadalismy sie.
Moze tak - najedz myszka na te ikonki, a po chwili powinny pokazac sie nazwy tych polaczen. Podaj je tutaj.

megusia
20-07-08, 10:39
no tak rzeczywiscie ja zle zrozumialam... wiem ze te ikonki oznaczaja rozne rodzaje polaczen ale zostawiam tylko wlaczone te ktore mi sa potrzebne czyli akurat w tym momencie jest to tylko polaczenie sieci bezprzewodowej wszytsko inne jest wylaczone a poza tym jest taka opcja we wlasciwosciach kazdego polaczenie "pokaz ikone w obszarze powiadomien podczas polaczenie" no i wlasnie ta opcje mam wlaoczona tylko na sieci bezprzewodowej wiec jak najade na ta ikonke komputerkow to wyskakuje "polaczenie sieci bezprzewodowej" i jak komp jest podlaczony do sieci to jest tam nazwa mojej sieci zasieg itp