PDA

Zobacz pełną wersję : Livebox + PENTAGRAM Cerberus P 6311-07A - problem



kalibrator
03-08-08, 13:02
witam
Mam liveboxa, z niego wychodzi bardzo długi kabel sieciowy zakończony wtykiem RJ-45.
Czy mogę pod ten kabelek podpiąć router PENTAGRAM Cerberus P 6311-07A tak by rozdzielić internet na dwa komputery?
Pytam się bo tak zrobiłem, ale niestety wystąpił problem z łącznością z internetem na obu komputerach - czasem strony się lądują ale zazwyczaj nie. Problemu nie ma gdy nie używam routera PENTAGRAM Cerberus ale wtedy mam internet tylko na jednym komputerze...

Marshall
03-08-08, 16:49
Przeciez do liveboxa mozesz podlaczyc kilka komputerow - kablem jak i radiowo, wiec nie potrzebujesz drugiego routera.
Jesli nie korzystasz z radiowki, to wywal liveboxa, a w jego miejsce daj tego Pentagrama.

kalibrator
03-08-08, 19:51
do liveboxa za dużo to się nie da podpiąć komputerów, u mnie wszystkie wyjścia w liveboxie już są zajęte.
Zastąpić liveboxa routerem pentagram też nie mogę.

Marshall
04-08-08, 15:48
Ilosc zlacz mozesz zwiekszyc poprzez dolozenie switcha - koszt ok. 35 zl.
W teorii pentagram tez powinien sobie poradzic, bo ma wbudowanego switcha. W praktyce nigdy nie probowalem, ale sprobuj powpisywac dane na sztywno na kompach, czyli IP, maske, brame i dns'y, to powinno zaskoczyc.

kalibrator
05-08-08, 19:25
sorki - moe banalne pytanie ale nie wiem - skd mam wzi IP, maske, brame i dns'y?
czy to maj by dane do liveboxa czy do pentagramu?

a co do switcha - pytaem si sprzedawcy czy SWITCH D-LINK DES-1005D 5 PORTW by si nadawa do zwierzenia liczby wyj na komputer z liveboxa w celu rozdzielenia internetu na wiele komputerw i dostaem odpowied e Livebox raczej nie bdzie obsugiwa wikszej iloci komputerw... wic ju z tego nie wiem co prawda a co nie..:?

Marshall
05-08-08, 21:39
Co do danych, to wpisz na dowolnym komputerze w menu Start/ Uruchom polecenie cmd, a potem ipconfig /all. Numery IP sa rozne dla kazdego komputera, a pozostale dane sa takie same.
Ale wiekszosc (jak nie kazdy) routerow ma na starcie wlaczone dhcp, czyli swego rodzaju automat, ktory sam przydziela te dane dla komputerow.
I szczerze bym sie zdziwil, gdyby livebox mial jakies ograniczenia co do ilosci podlaczonych komputerow, ale mozesz zadzwonic na blekitna linie i sie wypytac dokladnie, bo mi sie nie chce szukac instrukcji tego ustrojstwa :P
Chyba, ze kto inny podpowie.

kalibrator
06-08-08, 21:19
kurde działa wszystko z tymi danymi wpisanymi na sztywno...
niemożliwe... jakiś cud normalnie :D
dzięki
i pewnie switch D-LINK DES-1005D też by działał tylko gościu w sklepie jakiś słabo zorientowany był..
ale póki działa ten w pentagramie to już nic nie muszę robić :D
pozdro