PDA

Zobacz pełną wersję : MS Access2003-Błąd przy naciśnięciu przycisku na formularzu



jaworski_m
31-08-08, 14:11
Witam,
Gdy używam bazy danych na domowym komputerze baza działa OK. Jednak, gdy chcę uruchomić ją w pracy, przy naciśnięcia przycisku na formularzu generowany jest poniższy błąd.


Program Visual Basic for Applications (VBA) napotkał problem podczas próby uzyskania dostępu do właściwości lub metody. Mógł wystąpić jeden z następujących problemów:
- Brakuje odwołania.
- Aby uzyskać pomoc dotyczącą przywracania brakujących odwołań, zobacz następujący artykuł z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base: 283806.
- Wyrażenie zawiera błędy pisowni.
- Sprawdź, czy wszystkie wyrażenia używane we właściwościach zdarzenia mają poprawną pisownię.
- Funkcja zdefiniowana przez użytkownika jest zadeklarowana w module jako funkcja podrzędna lub prywatna.
- Wyrażenia rozpoznają funkcje zdefiniowane przez użytkownika tylko wtedy, gdy funkcja została zadeklarowana w jeden z następujących sposobów:
> Funkcja publiczna w module
> Publiczna lub prywatna funkcja w module kodu bieżącego formularza lub raportu
- Poziom zabezpieczeń w programie Access jest ustawiony na średni lub wysoki, a aktualizacja Microsoft Jet 4.0 SP8 nie została zainstalowana.
- Aby program Access działał poprawnie w sytuacji, gdy poziom zabezpieczeń jest ustawiony na średni lub wysoki, należy zainstalować nowszą wersję programu Jet 4.0. Aby uzyskać najnowszą wersję programu Microsoft Jet, przejdź do witryny Windows Update.

Z czego to wynika i jak usunąć błąd?

MS Access2003
OS:win XP

Dziękuję za odpowiedź.

koneton
01-09-08, 13:14
Ja bym zaczął od sugestii zawartej w opisie do błędu. Czyli zainstalował aktualizację Microsoft Jet 4.0 SP8. Dodatkowo sprawdziłbym jak zachowuje się aplikacja w zależności od ustawionego poziomu ochrony. Jak nic nie pomoże do napisz co się dzieje.

jaworski_m
02-09-08, 18:30
Dziękuję za odpowiedź.

1) Jeżeli chodzi o wszystkie sugestie z komunikatu dotyczące błędu składni i tym podobne - na komputerz domowym aplikacja działa, więc błedy składniowe należy wyeliminować

2)Jet 4.0 - aplikacja zainstalowana

3)Przy ustawienie zabezpieczeń na "niski" też niestety występuje ten błąd

Proszę o sugestie.
dziękuję.

koneton
03-09-08, 12:58
1) Jeżeli chodzi o wszystkie sugestie z komunikatu dotyczące błędu składni i tym podobne - na komputerz domowym aplikacja działa, więc błedy składniowe należy wyeliminować Tutaj byłbym ostrożny. Wystarczy, że masz w domu polskiego Accessa, a w pracy wersję angielską i możesz już mieć spore problemy (szczególnie jak używasz nazw utworzonych przez kreatory z polskimi literami).

Najlepiej by było gdybyś mógł podesłać ten plik do sprawdzenia, bo tak na pusto to ciężko zgadnąć.

Mogą być jeszcze dwie rzeczy, które przychodzą mi do głowy.
1. Najbardziej banalna - jakiś problem z plikiem (pewnie to wyeliminowałeś, ale zawsze warto spróbować). Wykonaj polecenie "Compact & Repair" (albo jakoś podobnie, z menu Tools->Database utilities). Jak to nie pomoże to:
2. Otwórz widok modułów i wybierz Tools->References. Tam masz listę wszystkich odwołań do zewnętrznych bibliotek z których korzysta Twoja aplikacja. Być może brakuje tam czegoś (nie masz tego na komputerze w pracy lub jest w innej wersji). Często Access dorzuca tam odwołania do obiektów zupełnie nie potrzebnych, ale wprowadzających zamieszanie.

jaworski_m
03-09-08, 20:03
witam,
w załączniku wspomniany plik.

docelowo chciałbym, aby można było w bazie wyszukiwać m.in. oscylogramy ściągniete z urządzeń, które tworzymy.
na razie jest stosunkowo prosta i nie we wszystkich formularzach są przyciski, gdyż natknąłem się na problem i nie brnąłem dalej...

Ponadto, aktywowanie kompaktowania bazy jest ustawione, gdy plik jest zamykany.

dziękuje za odpowiedź

koneton
04-09-08, 10:39
Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale u mnie wygląda to w pożądku. Czy błąd występuje w jakimś konkretnym miejscu lub przy ustalonej sekwencji działań, czy występuje zawsze na wszystkich przyciskach?

Sprawdź jeszcze, czy macie takie same wersje MS Access (z dokładnością do Service Packów itp). Może w domu masz SP3, a w pracy SP1 lub SP2.

Dodatkowo, plik jest typu MS Access 2000, ale to raczej nie ma żadnego znaczenia.