PDA

Zobacz pełną wersję : [PROBLEM] Forward portów i Neostrada TP



Nimitz
01-03-05, 20:44
Witam. Napisałem drugi temat, mimo, że potrzedni dotyczy tej samej rzeczy. Pojawiły się jednak nowe fakty. Serwer stoi na systemie Red Hat 9, mamy łącze Neostrada TP 640 Kbit/s. Konstrukcja sieci - Serwer -> Hub -> 4 komputery w sieci. Chciałbym przeprowadzić forward portów z IP wewnetrznego za zewnętrzne. Prosiłbym Was o możliwie maksymalnie łopatologiczny poradnik ponieważ nie potrafie sobie z tym zupełnie poradzić. Z góry dziękuje za odpowiedź. :-)

Edit 02.03.2005
pod adresem http://nimitz.eqi.pl/wojtek.zip znajduje sie spakowana lista plików które wytargałem z serwera. Może to w czymś pomoże. PiortG licze na Ciebie, weź głeboki wdech i wytłumacz mi to jeszcze raz ;-)

dom
19-03-05, 09:09
Nimitz, popatrz, nikt nie atakuje Ciebie za to co tu piszesz.
Ja też nie bo i po co.
Założ na windowsie apache to nie będzie problemu.

Krzysiek
19-03-05, 12:29
Nimitz, popatrz, nikt nie atakuje Ciebie za to co tu piszesz.
Ja też nie bo i po co.
Założ na windowsie apache to nie będzie problemu.
Stare powiedzenie wciaż jest prawdziwe: pytania nie są głupie tylko odpowiedzi na nie (szczególnie to OT) ....

Poza tym miałem wrażenie dom, że jako człowiek starszy, z doświadczeniem życiowym zrozumiałeś już, że kluczem do postępu jest nie tylko poszerzanie swojej wiedzy i rozwój, ale również brak monopolu...

Mam nadzieje, że Nimitz jako admin będzie usuwał wszelkie tego typu teksty zupelnie nic nie wnoszące do tematu (takze te moja, ktora jest tylko reakcja na odpowiedz doma)

piotrg
19-03-05, 13:27
Nimitz... chyba Tobie już opisałem dokładnie jak to zrobić... na 100% jest gdzieś to na forum

dom
19-03-05, 14:23
No tak Krzysiek. Masz racje. Wywal mój wpis bo Linuks i Windows nie mają nic wspólnego ze sobą.
To jest koń a to krowa a że należą do grupy zwierząt to napewno nic nie mają z sobą wspólnego i to jest wyjątkowo głupie.
Prawda, że jestem złośliwy? Tymbardziej zawsze będziesz przypominał mój wiek oczywiście nie złośliwie.
A jak już tak jest to usuń moje konto a napewno nowego nie załoze.
Oj boicie się innego spojrzenia niż Waszego szablonowego a co za ramami szablonu?

Nimitz
20-03-05, 11:00
Piotrek, właśnie ani ja ani mój admin nie potrafimy sobie z tym poradzić. Gdybyś miał chwilkę żeby napisać to maksymalnie łopatologicznie jak tylko umiesz byłbym Ci dozgonnie wdzięczny.
Dom

A jak już tak jest to usuń moje konto a napewno nowego nie załoze.

Kusząca propozycja ale Ty tylko na to liczysz :-) Tak łatwo się od nas nie odczepisz ;-)

dom
20-03-05, 11:22
Nimitz, ale takiej odpowiedzi po Tobie nie spodziwałem się.
Róznica pomiędzy serwerem na Linuksie a Windowsem jest taka, że na Linuksa nie ma tak dużo robaków.

piotrg
20-03-05, 12:49
Róznica pomiędzy serwerem na Linuksie a Windowsem jest taka, że na Linuksa nie ma tak dużo robaków.
Hahahah... hehehehe... pffffffffff.... rotfl... szaleju sie najadłeś?

Nimitz - postaram sie napisać to w miare szybko... Tylko mi powiedz czy masz neo na usb czy ethernecie..

dom
20-03-05, 15:35
No to napisz Piotruś jaka jest różnica.
Ja innej nie widzę. No może ta, że jak by chciał robić usługi na tym serwerze wszelkiego rodzaju to już jest inny temat.
W innym miejscu na forum podałem adres gdzie można pobrać taki programik z php5 nawet.
Jest jeszcze jeden temat z tym związany. Jak chcesz robić usługi na serwerze to te z za oceanu są najtańsze i możesz je do woli dzielić i sprzedawać za grosze.
Nie warto wyważać otwartych dzwi.

krYsti
20-03-05, 17:44
czy to forum nie ma moderatora?

piotrg
20-03-05, 18:40
No to napisz Piotru jaka jest rnica.
Po pierwsze - nie Piotru. Po drugie rnica jest choby w stabilnoci, wydajnoci itd. Ile utrzymasz Windowsa bez zwiechy? Tydzie? To ju cakiem niezy wynik bdzie. Linuxowe serwery maj uptime dochodzcy do kilkuset dni! Widziae kiedy takiego Windowsa? Poza tym odpal na krasnalu (bo jak mniemam o nim mwie) na przykad mod_bandwith... Uda Ci si? Nie. Poza tym... Jest jeszcze jeden aspekt - powiedziabym, e najwaniejszy... Jaki? Cena oczywicie... Co prawda zarwno apacz jak i php s opensource'owe ale Windows nie jest. I eby postawi sobie serwer na windowsie trzeba sobie sprawi XP albo 2003 server - starsze windowsy maj problem z wytrzymaniem bez zawiasu 2 dni... No po prostu same zalety tych windowsowych serwerw... O... I jeszcze jedna rzecz przysza mi do gowy... Ile ten Twj super ekstra bajerancki serwer na Windowsie obsuy procesorw? Bodaje 4 w Windows 2003 Datacenter Server... Jakbym pomyla jeszcze to znalazo by sie jeszcze peno "zalet" Windowsa....

krYsti
20-03-05, 18:55
W firmie, w której kiedyś pracowałem, wisiało ponad 100 użytkowników na jednym serwerze linuksowym i pracowali non-stop z bazą 2-gigabajtową + e-mail. Serwer restartowany był tylko podczas awarii sprzętu (raz na kilka lat) i zmiany oprogramowania (raz na kilka miesięcy). Spróbuj zrobić coś takiego na Windowsie i żebyś jeszcze usłyszał od użytkownika, że jest zadowolony z prędkości działania tego wszystkiego.

Nimitz
20-03-05, 20:21
ethernet, bo nasz serwerek nie ma w sobie nic z nowoczesnego kompa prócz dużego dysku towarowego... :oops:

piotrg
20-03-05, 20:29
Nimitz te pliki z serwera dają 404... Zapakuj je znowu na ten serwerek to je obejrzę..

Nimitz
20-03-05, 20:40
Już działa jak powinno, przepraszam zapomniałem że robiłem porządki i go przez przypadek usunąłem. :oops:

dom
21-03-05, 06:00
Z tego co tu wiem, jesteście mocni w informatyce a ja nie.
Nie interesują mnie np wartości tolerancyjne pracy panewek na wale głównym silnika samochodu osobowego tylko dlatego, że jestem kierowcą tego samochodu i wcale był nie śmiał się z kierowców, że nie znają takiej informacji gdybym był mechanikiem samochodowym
Cały pic polega na tym, że do celów własnych w zupełności wystarczy system operacyjny windows bo tylko taka różnica jest. Prawie wiekszość programów serwerowych to Apache, MySql i już stosowane php5, które te same pracują w systemie linuksowym i windowsowym.
Nie powtarzam linku ale pokazałem adres innego, bardzo dobrego serwera i to wcale nie krasnal tylko wamp. W ogóle to można pobrać poszczególne najnowsze serwerki pojedynczo i je ładnie złożyć.
Ja pisze, że dla własnych celów to i krasnal może być ale dla celów usługowych najtańszy jest panel administracyjny konkretnego serwera za oceanu.
Mogę dodać, żę taniej jest utrzymać panel administracyjny serwera z za oceanu i bez kłopotów technicznych.
Widzisz, nie jestem złośliwy dla powstającej konkurencji.

piotrg
21-03-05, 20:47
Znaczy chcesz mi wmówić, że zostawianie pieniędzy jakimś tam hostingom w USA jest lepsze niż własny, osobisty serwerek we własnym pokoju zamknięty we własnej szafie rack? Humm... Ja się z tym nie zgodzę...

Nimitz: Juz wiem co Ci napisac - ale chwilowo czasu brak :)

dom
22-03-05, 05:33
Nic nie chcę w mówić. Każdy pracuje jak chce.
Zastanawiam się, czy w ogóle tu pisać jakieś moje opinie o sytuacjach.
Jest tu paru ludzi wyjątkowo niebezpiecznych i obrażają wszystkich i wszędzie aby tu zaistnieć

Nimitz
22-03-05, 21:56
Dom, wybacz ale naprawdę bacznie przyglądam się wszystkim wypowiedzą. Jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś Cię jakoś specjalnie uraził... To Twój ton wypowiedzi jest na tyle napastliwy zazwyczaj, że powoduje to jakieś złe emocje u innych... Piotrek, czekam niecierpliwie, ale jak nie masz czasu to spokojnie, serwer nie zając nie ucieknie.