Zobacz pełną wersję : :/ Wybor funduszu emerytalnego
10 stycznia odbylo sie losowanie funduszy emeytalnych.
Nigdy nie myslalem ze problem zwiazany z emerytura moglby dotyczy i mnie :) a jednak...
Kolejne losowanie - czyli za pol roku - moze dotyczyc tez i mnie :/
Czy jest sie czyms obawiac ??? Czy naprawde sa zle fundusze ??? Jezeli tak to jak wybrac ten "dobry" ???
Nie chodzi mi tu o podanie adresu banku pod ktorym ma sie udac a o wskazowki :)
Wszystkie są złe. A oto powody dlaczego:
- pobierają opłaty za to, że im wpłacasz pieniądze
- nie gwarantują Ci żadnych zysków
Jeśli możesz to unikaj jak ognia oszczędzania w OFE.
jak to nie gwarantuje ???
moge nic nie dostac ???
co do pobieraniu prowizji... moze to na zaplacenie pani Zosi w okienku - za wydanie pieniazkow ;)
Tak, możesz nic nie dostać lub dostać znacznie mniej niż wpłacałeś. Nie masz gwarancji żadnych zysków. Taki np. ING, który ma opinię najlepszego lub jednego z najlepszych od początku swojej działalności wypracował dla swoich klientów średnio 1% rocznie. Po prostu żenada.
??? :eek:
To ponoc OFE stworzyli po to by pieniadze nie lezaly w ZUSie jak w sloiku po ogorkach ;) a tu zonk...
Az mi sie wierzyc nie chce...
W wolnym czasie przeszukam net :)
Z drugiej strony - tak czy siak - OFE jest dzis przymusem :/
Czyli tak czy siak - wybrac cos musimy tym bardziej w perspektywie zmniejszania sie ilosci funduszy na rynku :/
mir123bych
28-06-09, 09:59
??? :eek:
To ponoc OFE stworzyli po to by pieniadze nie lezaly w ZUSie jak w sloiku po ogorkach ;) a tu zonk...
Az mi sie wierzyc nie chce...
W wolnym czasie przeszukam net :)
Z drugiej strony - tak czy siak - OFE jest dzis przymusem :/
Czyli tak czy siak - wybrac cos musimy tym bardziej w perspektywie zmniejszania sie ilosci funduszy na rynku :/
i jaki OFE wybrałeś?
w jakich OFE jesteście?
JA zastanawiam się czy nie zapisać się do OFE Pekao...
Jeśli możesz sam wybrać OFE to po co zdawać się na losowanie. Zawsze masz jakiś choć prwizowyczny wpływ na swoją przyszłość. Tak z ciekawości to jaki wybrałeś?