PDA

Zobacz pełną wersję : access formularz



halexx
22-01-09, 15:14
witam,

mam problem z wprowadzaniem danych z pola kombi. Czy jest mozliwośc zeby z jednego pola kombi zostaly wprowadzona dwie dane? mianowicie chcę żeby wybierając pole kombi o dwóch kolumnach zostały wczytane obie ( w moim przypadku symbol i nazwa konta).
Proszę o poradę bo już głowa peka od główkowania :idea:

koneton
23-01-09, 08:14
To zależy co masz na myśli pisząc wczytane. Ogólnie rzecz biorąc możesz odczytać z combo boxa wartości wszystkich kolumn więc nie powinno być z tym problemów. Możesz zrobić to tak
Me.cboTest.Column(NR_KOLUMNY) oczywiście numerujemy od zera.

Jeśli chodziło Ci o coś innego to napisz.

halexx
23-01-09, 11:36
W moim przypadku wygląda to tak:


Private Sub Nazwa_konta_WM_BeforeUpdate(Cancel As Integer)
tkWN.Text = Me.KmbWN.Column(2)

Nie działa:|

koneton
23-01-09, 14:15
Hmmm, nie działa oznacza błąd w VB czy tylko nic nie pokazuje?

Jeśli błąd w VB to zamień kod na następujący:

Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
Powinno pomóc.

halexx
23-01-09, 17:45
Problem w tym, że w jednym formularzu muszę wprowadzić dwa razy dane z dwóch różnych pół kombi odwołujących się do tej samej tabeli, i nawet jak wczytam w pierwszym w dwóch okienkach tekstowych jest ten sam wybór (z pierwszego pola kombi) wybór wartości w drugim kmb nie daje rezultatu

koneton
26-01-09, 13:11
Hmmm, trochę nie wiem co dokładnie chcesz zrobić. Mógłbyś napisać jasno co chciałbyś uzyskać? Na początku chciałeś wczytać dwie kolumny z pola kombi, a teraz piszesz o dwóch polach kombi. To ciągle nie jest żaden problem, żeby zrobić dwa pola kombi oparte na tym samym źródle danych, ale musisz trochę jaśniej napisać jaki efekt chcesz uzyskać.

halexx
04-02-09, 11:59
witam,
mam formularz na którym są dwa pola kombi, odwolujące się do tej samej tabelki i tych samych kolum (wyglądają tak samo) chodzi o to że jednego używam jako "kontaMa" a drugiego jako "kontoWn". Pod każdym z nich znajduje się okienko tekstowe w którym ma wyświetlać się mój wybór(inny dla każdego kombi). Narazie wygląda to tak że wybierając pozycje z tych pol w obydwu ok.tekstowych wyświetla się pozycja wybrana w pierwszym polu kombi. Ponieważ nie jestem "specjalista" VBA nie wiem jaki zastosować kod żeby każde z okienek tekstowych wyświetlalo wybór z poszczegolnej listy. Proszę o pomoc.

koneton
04-02-09, 14:11
Ok, to ja zrobiłbym to tak:
W zdażeniu Form_Current() umieściłbym kod

Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
Me.tkMA = Me.KmbMA.Column(2)
a w zdarzeniu po aktualizacji (KmbWN_AfterUpdate())

Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
oraz w zdarzeniu po aktualizacji (KmbMA_AfterUpdate())

Me.tkMA = Me.KmbMA.Column(2)
Czyli podsumowując:
- przy starcie formularza i zmianie rekordu ustawiasz wartości na takie jak w polu kombi
- przy zmianie wartości pola kombi uaktualniasz pole tekstowe

Tak się tylko zastanawiam, czy w Twoim przypadku na pewno potrzebujesz tego zdarzenia Form_Current(), bo jeśli dane z tabeli są związane z polem tekstowym to nie, a jeśli z polem kombi to tak.

A tak w ogóle to czy na pewno potrzebujesz tych pól tekstowych?

halexx
04-02-09, 15:08
Dziękuję za odpowieź

potrzebuję te okienka dla jasności i przejrzystosci formularza, uzytkownikowi nic nie mowi numer, dlatego podpis jest konieczny.

rozwiazalam to w inny sposob, tez dziala, mam nadzieje ze ie jest zawodny.
w zdarzeniu pola kombi przy zmianie wpisalam:

Me.tkWN.SetFocus

a przy uzyskaniu fokusu w okienku tekstowym:

Me.tkWN = Me.kmbWN.Column(2)

analogicznie w drugim kombo i ok.tekstowym.
Teraz pojawia sie problem z kwerenda, w ktorej muszę dwa razy użyc jednego pola tabelki, pojawia się pole o nazwie Expr1004.
Kwerendy potrzebuję do utworzenia formularza poglądowego, w którym będą wszystkie dane łącznie z danymi wybranymi w poprzenim formularzu

koneton
04-02-09, 15:16
Nazwy pól w kwerendach możesz dowolnie zmieniać więc to chyba nie jest problem. Jeśli masz problem z samym zapytaniem to wklej kod i napisz co jest nie tak.