Zobacz pełną wersję : hosting windows czy unix
Proszę o poradę. Wykupiłem domenę dla małej firmy ale nie wiem czy wykupić hosting windows czy unix. Może mi ktoś doradzić. Co było by lepsze z punktu widzenia rozwoju i możliwości. Z góry dziękuję.
Tylko i wyłącznie Unix/Linux. Jest bezpieczny, szybki, tani i rozwojowy.
Zawsze polecałem i będę polecał Unix. Tani i rozbudowywany, polecam.
praktycznie 100% typowego hostingu darmowego, czy taniego oparte jest o Linuksa lub BSD. Masz domenę, kupujesz gdzieś zwykły tani, lecz sensowny hosting, parkujesz tam domenę (jak masz problemy to ci pomogą) i wrzucasz stronę. Nie trzeba nawet "wiedzieć" jaki system napędza ten hosting.
Hosting na serwerach działających pod MS Windows jest droższy i zazwyczaj przeznaczony dla tych, którzy muszą/chcą mieć strony wykonane w technologiach tej firmy jak .NET czy ASP ;)
JasonSpine
28-07-09, 20:57
Jak dobrze... że chociaż na to Linux ma monopol :D
A inne firmy odpadają ? Może warto było by się rozejrzeć nieco dalej ?
Sam np. korzystam z hostingu firmy ITL, a wybrałem ich m.in po przeanalizowaniu 2 tutaj podanych
A inne firmy odpadają ? Może warto było by się rozejrzeć nieco dalej ?
Sam np. korzystam z hostingu firmy ITL, a wybrałem ich m.in po przeanalizowaniu 2 tutaj podanych
A gdzie tu padły firmy? Tu chodzi o to czy wykupic hosting z windowsem czy linuxem/unixem.
Bierz linuxa, tańszy, a i nie sądze by ktoś z tej małej firmy juz dzisiaj musial sie zastanawiac nad rozwojem softu w przyszłości i od tego uzależniać wybór środowiska w jakim będzie ich strona funkcjkonować...
Znajomy, który ma firmę zajmującą się hostingiem pracuje na BSD, także dla potrzeb małych i średnich firm powinno wystarczyć.
Pozdrawiam.
Old Consigliere
19-05-11, 23:20
Proszę o poradę. Wykupiłem domenę dla małej firmy ale nie wiem czy wykupić hosting windows czy unix. Może mi ktoś doradzić. Co było by lepsze z punktu widzenia rozwoju i możliwości. Z góry dziękuję.
Musze przyznac ze troche sie zagubilem. Kupiles domene i pytasz jakiego systemu powinienes uzyc na hostingu? A w jaki sposob bedziesz zarzadzal serwerem (i po co) skoro sie na tym nie znasz? Co w ogole z tym hostingiem bedziesz robil?
Nie do konca rozumiem pytanie... Jesli ktos bedzie zarzadzal serwerem to zapytaj tej osoby w czym ma doswiadczenie. Wez pod uwage fakt ze Windows bedzie kosztowal duzo wiecej niz Linux / UNIX ze wzgledu na dodatkowe licencje Microsoftu oraz wieksze zapotrzebowanie na zasoby sprzetu...
Unix/Linux jest jakieś 3 razy tańczy po za tym działają na nim wszystkie dobre cms open source: joomla, drupal, wordpress
Powiem krótko, wszystko tylko nie Windows...
Wszystko jest do ogarnięcia na tym i tym systemie. Linux ma ciut lepsze predyspozycje do bycia tym, którego wybierzesz.
Za usługę świadczenia Windowsa z pewnością więcej zapłacisz. Jeżeli masz trochę wiedzy na temat posługiwania się Linuxem, wybierz go. Będzie taniej, a działać będzie dobrze.
taniklucz.pl - tanie klucze aktywacyjne do gier Steam, Battle.Net, Origin, uPlay, GOG.com (http://taniklucz.pl)
JasonSpine
06-09-11, 08:26
A może by tak Google App Engine - pewnie to na Linuksie stoi, a strona może zostać wykonana w Pythonie albo w Javie. Na początku można z tego korzystać bezpłatnie, a jak ruch się znacznie zwiększy, to wypadałoby zmienić usługę na tryb płatny. Można podpiąć własną domenę, nie musisz używać *.appspot.com ;)
Problem w tym, że większość osób i stron jest wykonana w statycznym html lub dynamicznie w php.
JasonSpine
06-09-11, 08:52
I co z tego? Firma będzie miała pierwszą stronę, to ktoś ją musi wykonać, obojętnie w jakiej technologii. To, że większość używa PHP nie oznacza, że to dobry wybór ;) Jest pełno pseudo-twórców stron, nie używających frameworków, którzy ledwo co liznęli PHP i zabierają się za tworzenie stron. Oczywiście zdarzają się dobrzy programiści, tworzący czytelny kod, ale "większość" tak jak pisałem pasuje do najkrótszego żartu programistycznego jakim jest "programista PHP"...
Nad interpretujesz "programista php". PHP jest jednym z najpopularniejszych języków, stąd dużo jest takich osób, które szukając zajęcia wpadło na pomysł. Będę tworzył strony. A w czym? A no w PHP/HTML/CSS. I psują rynek, gdyż proponują za swe wypociny 1/10 tego za ile to dobry programista, z wiedzą, z opieką sprzeda. Oni będą walczyli z tym długi czas, 50% poświęcając na douczanie się i zastanawianie się jak to zrobić. Po czasie jak wymęczą się i zrobią to gwarancji na ten produkt zapewne nie dadzą, bo w międzyczasie zobaczą ile rzeczy mogli zrobić lepiej i szybciej. I to takie kółko mamy.
Ostatnio miałem taki przypadek, znajomy, wycenił serwis (znany duży producent środków owadobójczych). Inna osoba (zbieżność nazwisk spowodowała, że dowiedział się o tym) zaproponowała dużą mniejszą sumę. Za tą cenę jaką zaproponował nawet nie warto było się odzywać. A strona do dzisiaj nie została zrobiona - o czymś to świadczy, a i dobrze tej firmie, że nie chciała zapłacić za pracę prawdziwego programisty. Chcą taniej - proszę, wasza wola, ale jakoś też dużo niższa.
Utarło się, że PHP wykorzystywany jest do tworzenia dynamicznych stron. Nie jest idealny, ale prosty w uruchomieniu, implementacji, ma duże community. To coś jak z autami VW, dużo osób go uwielbia, tyle samo ma o nich negatywne zdanie.
taniklucz.pl - tanie klucze aktywacyjne do gier Steam, Battle.Net, Origin, uPlay, GOG.com (http://taniklucz.pl)
JasonSpine
06-09-11, 21:44
Jestem świadom tego co napisałeś. Dlatego jak każesz komuś robić stronę na Django lub lub Ruby on Rails to masz większą szansę, że trafiłeś na kogoś doświadczonego i projekt zostanie ukończony w terminie. Przecież napisałem, że zdarzają się dobrzy programiści PHP, ale jak wspomniałem to mniejszość ;) Java też jest strasznie popularna (właściwie nie wiem czemu - wygodniejsze od Pythona to to nie jest i wymaga kombajnu pokroju NetBeans'a aby sprawnie z tym pracować - podpowiadanie kiedy wymuszony jest wyjątek itp. :D - nie możesz sobie elastycznie programować), ale ilu jest dobrych programistów korzystających z Javy? Większość ludzi przyciąga IDE i łatwość jego użycia :P