Zobacz pełną wersję : Katolicyzm w Polsce
Witam wszystkich.
Prowadzę badania na temat podejścia polskich katolików do swojej wiary i tego jaki wpływ ma ona na ich światopogląd i życie. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli Ci się nudzi, lub jeśli masz po prostu wolne 3 minuty, wejdź na stronę http://www.ankietka.pl/ankieta/37781/stosunek-katolikow-w-polsce-do-religii.html i wypełnij ankietę. Ciebie to nie będzie wiele kosztować, a mnie bardzo pomoże. Zapraszam zatem wszystkich katolików do wypełnienia krótkiej ankiety, dziękuję i Bóg zapłać :)
Ankietę wypełniłem, ale pytanie takie jak:
19. Czy ateiści i innowiercy powinni być pełnoprawnymi polakami? *
jest zdecydowanie nie na miejscu, w dodatku na pytania 22. i 23. nie ma odpowiedzi, ktora uznalbym za stosowna.
W ogóle jakaś dziwna ta ankieta bez miejsca na zwyczajne odpowiedzi:
Przykład:
22. Jaki charakter ma według Ciebie Biblia?
*1) Jest to pismo podyktowane przez Boga
2) Pisma Biblijne sa jedynie natchnione Duchem Świętym
A gdzie odpowiedź: "to zwyczajna książka historyczno - religijna" ?
A te pytania to wręcz pachną jakąś dyktaturą:
24. Czy uważasz, ze w Polsce - kraju w którym dominującą religią jest katolicyzm, to właśnie katolicy powinni kreować prawa i obyczaje, a reszta powinna się dostosować? *
7. Czy jesteś za delegalizacją środków antykoncepcyjnych? *
8. Czy uważasz, że episkopat powinien w rozmowach z politykami pełnoprawnie zajmować stanowisko w danej sprawie w imieniu polaków? *
Kto stworzył te pytania?
Też mi zaskoczenie, jaki pytający, takie pytania.
No cóż - ja po jednej wypowiedzi jeszcze nie jestem w stanie określić autora. :-D
19. Czy ateiści i innowiercy powinni być pełnoprawnymi polakami? *
nie wiedziałam, że jesteśmy państwem wyznaniowym i że nasza konstytucja ogranicza jakoś bycie Polakiem.
simian raticus
23-04-12, 14:05
Nie wiem po co Polacy kler wpuszczali do swojego kraju? Wiara jak i ateizm w życiu nic nie dają w zasadzie! Tylko kłótnie w telewizji i w internecie! Olewam to wszystko!
zbyt tendencyjna ta ankieta...
Kościół katolicki w Polsce – najliczebniejsza katolicka wspólnota wyznaniowa w Polsce, będąca obecnie pod zwierzchnictwem biskupów należących do Konferencji Episkopatu Polski. Prawdopodobnie jako pierwsze, wraz z południowymi wpływami, na tereny obecnej południowej Polski przybyło chrześcijaństwo w obrządku wschodnim propagowanym m.in. przez braci Cyryla i Metodego (istnieje przypuszczenie, iż wówczas ochrzczony został książę Wiślan). Podporządkowanie Wiślan i innych południowych plemion Państwu wielkomorawskiemu, a potem, prawdopodobnie, na krótko Czechom spowodowało, że Polanom, najsilniejszemu i niezależnemu ośrodkowi przypadła rola zjednoczenia ziem polskich.
Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa
Mieszko, pierwszy z historycznych Piastów, przyjął 14 kwietnia 966 chrzest z rąk duchownego obrządku łacińskiego, biskupa Jordana. Od tego momentu mówimy o Kościele katolickim w Polsce. W 968 ustanowiono w Poznaniu siedzibę biskupa misyjnego. Bolesław I Chrobry, syn Mieszka, utwierdzał wedle kronikarzy wiarę chrześcijańską wśród poddanych, nawet przy użyciu siły.
Ja staram się nie oceniać inny bo sama też nie chce być oceniana.;)
rebecca2001
22-01-13, 19:06
wycięłam bo mnie reklama wkurzyła ...
rebecca2001
22-01-13, 21:15
... nie sądźcie abyście nie byli sądzeni ... hmmm ... a kto nas będzie bronił ? ET* ?
--------------------------------------
* ET - Extra Terrestial co w ich dialektos znaczy sie pozaziemski ... Bóg -jak piszą- stworzył między innymi też Ziemię toteż jak by nie patrzeć jest ET ... :)
a jak się to ma do Jezusa ? wszak urodził się w Betlejem judzkim ... znaczy się nie jest ET ...
Wysoka religijność Polaków w okresie przemian ustrojowych, jakie nastąpiły tu po 1989 roku obala rozpowszechniony mit, że rozwiniętemu społeczeństwu towarzyszyć musi proces laicyzacji. Wartością życia publicznego w dzisiejszej Polsce są także harmonijne stosunki między państwem a Kościołem.
Obserwując ludzi mam wrażenie, że każdy ma indywidualny katolicyzm dostosowany do samego siebie:)
Jesteśmy pobożni kiedy jest nam wygodnie. Już nie wiem co gorsze zadeklarowany ateista czy katolik na pokaz...
Nie tyle katolicyzm na pokaz jest denerwujący, co nieprzestrzeganie większości przykazań. Bardzo katolickie jest obgadywanie, niechęć do kogoś, kto myśli inaczej..czy bycie za karą śmierci. W takich momentach religia swoją drogą, a życie swoją.. Według mnie w Polsce katolicyzm może i silnie tkwi w tradycji, ale jest to religijność na pokaz.
Ankietka trochę za dużo zamętu wprowadza, jak zwykle wiara katolicka w tle i jakieś podziały.
Tak, jeśli chodzi o religię i politykę to lepiej nie odpalać tej bomby. Można dostać rykoszetem.
kolega1975
01-07-13, 19:14
Tylko nie religia - bo wojna gotowa.
justynamydlek
09-09-13, 13:44
szkoda tylko, że politycy nie uznają tej zasady, gdyż uważają, że jak będą z Kościołem za pan brat, to sobie nabiją licznik wyborców :/
I będą siedzieć w pierwszych rzędach.