Zobacz pełną wersję : Aparat cyfrowy do 1 tys.zł
Witam, mam do wydania 1 tys. zł na aparat cyfrowy. W internecie jest tego taki wybór , że już pomału dostaję oczopląsu i nie jestem w stanie się na cokolwiek zdecydować. Chciałbym jak najlepiej spożytkować tą sumę którą mam i dlatego potrzebuję pomocy i opinii od osób, które trochę się na tym temacie znają.
Witam, ja od ponad 5 lat używam Canon S1 IS (teraz wyszedł już Canon S5 IS). Według mnie na kompaktową lustrzankę posiada naprawdę dobre parametry. Ja używam go teraz głównie do zjęć podwodnych i świetnie sobie radzi, nawet fajne filmy da się pod wodą kręcić. Jedyne na co trzeba uważać, to żeby nie kupić używki przed wymianą matrycy (choć Canon robi to za darmo). W necie jest pełno ofert tych aparatów. Po naprawie kosztują do 300zł. Teraz mam obydwa modele S1 i S5 do różnych zastosowań i wszystkim mogę śmiało polecić.
Pozdrawiam
Tysiak... trochę mało, porządne lustrzanki cyfrowe są nieco droższe, no ale w sumie jak dobrze po porównywarkach polatasz, to może i co ciekawego wyhaczysz. Oczopląsom powiedz zdecydowanie nie: do wyboru aparatu trzeba się jednak porządnie przyłożyć. Możliwie na chwilę obecną szukaj wsród canonów i nikonów
Ja też szukam. Chciałbym lustrzankę cyfrową z wymiennym obiektywem, ale nie wiem czy w tej cenie jest to możliwe.
Fotografuję od ładnych kilkunastu lat i powiem szczerze, że częstokroć droższy kompakt wykona zdjęcia lepsze niż tania lustrzanka. Dodatkowo też wszystko zależy od tego, jakie zdjęcia będą robione.
Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy ale kompakt ma jedną zasadniczą przewagę nad lustrzanką jeżeli chodzi o robienie zdjęć krajobrazów - przy tej samej przesłonie i czułości ISO, kompaktem będzie można zrobić zdjęcie "z ręki" natomiast lustrzanka będzie wymagała użycia statywu.
Ja używam zarówno lustrzaneczki nikona (do portretów, makro) a do fotografi krajobrazowej, na szybko, reportażowej i "życia codziennego" - canona ixus 230 HS. Jakość zdjęć z tego kompaktu - rewelka.
krakowskiduzy
20-03-14, 21:00
Nie ma szans na lustrzankę za tysiaka. Ale jest szansa na porządnego kompakta, a nie oszukujmy się - na potrzeby większości osób taki sprzęt wystarczy. A i filmować będzie można, bo w lustrzankach filmowanie nie jest jeszcze standardem.
malenaelia
25-03-14, 14:46
Ja mam Canona Powershota SX150 IS, który kosztował 400 zł i bardzo sobie chwalę, mogę z czystym sumieniem polecić każdemu fotografoholikowi, który chce mieć trochę więcej niż kilka podstawowych funkcji, a którego nie stać na lustrzankę.
Ja polecam lustrzanke canon :) zerosix 7
Mam Nikona D80 - super sprzęt ale kosztował mnie około 2k.
Ogólnie canon robi bardzo dobre aparaty, wejdź na stronę producenta, wybierz coś co ci pasuję, znajdziesz na jego stronie starsze modele, które będą kosztowały mniej :) ja mam powershot sx700 hs i mogę go polecić
Ja posiadam lustrzankę niemniej jeszcze zakupiliśmy sobie z żoną jakiś czas temu kompakt, konkretnie ten model: Samsung Galaxy Camera. Potrzebowaliśmy czegoś mobilnego ponieważ dość często podróżujemy i jednak przydaje się coś tak mobilnego. Zdjęcia są całkiem niezłe. Fakt, że nie ma porównania do lustrzanki ale jak na kompakt jest jak najbardziej ok.
Pozdrawiam.
Też zastanawiam się nad kompaktem,ale słyszałem że Fuji jest dobre.
lukaszfilipek77
02-07-14, 05:34
Witam
Zastanawiałeś się może nad sony alpha? Ja posiadam leciwy już sony alpha 350 kupiłem ten aparat jako używany w 2008 roku i do dziś sprawuje się świetnie.
Może warto rozejrzeć się za używanym sprzętem w dobrym stanie ale za to z wyższej półki?
Moim zdaniem jest to alternatywa warta przemyślenia.
Med4animals
22-07-14, 11:56
Ja przedwczoraj kupiłem aparat Olympus EP 100 i robi niezłe zdjęcia. Niestety kosztował ponad 1500 zł, ale można zawsze na raty wziąć.
Używany sony alpha 350 to jak najbardziej dobry wybór, zwłaszcza jeśli nie masz dużego budżetu :)
serwis negatywHD poleca: Sony DSC-WX300, ja sam mam poprzedni model WX150 z linii DSC i jest całkiem znośny, choć ma już swoje lata
Wymieniliście wszystkie firmy, które od lat dostarczają nam aparaty fotograficzne. Nic mi to nie pomogło w podjęciu decyzji odnośnie zakupu aparatu.
RafałMikuta
03-10-14, 11:26
Według mnie 1 tyś. to trochę za mało na porządną lustrzankę poszukaj czegoś droższego a najlepiej zapytaj w jakimś sklepie branżowym
A co sądzicie o aparatach Olympusa?
Janek_1987
18-11-14, 15:39
Ja mam Sony DSC-HX300 i śmiało mogę polecić. Kosztuje trochę więcej niż 1000, bo około 1100, ale spisuje się naprawdę fenomenalnie. W internecie masz ranking dobrych lustrzanek i ten model co podałem właśnie się w nim znalazł ;)
Sony DSC-HX300 - tylko to za ta kasę na Ceneo można znaleźć w dobrej cenie.
Witam, mam do wydania 1 tys. zł na aparat cyfrowy. W internecie jest tego taki wybór , że już pomału dostaję oczopląsu i nie jestem w stanie się na cokolwiek zdecydować. Chciałbym jak najlepiej spożytkować tą sumę którą mam i dlatego potrzebuję pomocy i opinii od osób, które trochę się na tym temacie znają.
Nooooo... to poszalałeś. Trochę mało jak na dobry aparat... radzę uzbierać więcej kasy i kupić coś dobrego.
Zależy też czy autor pyta o całą lustrzankę czy jedynie o body (korpus aparatu). Ja używam lustrzanki Sony a200 od prawie dwóch lat i powiem szczerze, że z podstawowym obiektywem (tzw kit), do amatorskiej fotografii w zupełności wystarczy ;) Obecnie celowałbym jednak w coś, co również nakręci nam filmy HD, bo to świetna pamiątka np z wakacji
pwoeilam pytanie, szukam czegoś łatwego w obsłudze
Ponawiam pytanie aby zautualizowac dane:) technika idzie w przód. Jaki obecnie polecacie aparat cyfrowy? Zalezy mi na duzej ilosci mln pix oraz naprawde dobrym zuumie
Na te kilkanaście miliony pikseli tak bardzo nie patrz jeśli nie planujesz robić zdjęcia do drukowania na billboardach :)
Nieuchwytny
14-02-19, 09:53
W obecnych czasach najlepiej bezlusterkowiec
Używany aparat firmy Fuji. Myślę, że warto iść w bezlusterkowca, i nauczyć się fotografii tego typu aparatem. Jak się zarazisz to będzie czas na większe zakupy.