Zobacz pełną wersję : iworks czy office: mac 2011?
Cześć,
czy ktoś z Was używa Maka do pracy i może powiedzieć czy lepiej kupić Office:mac 2011 czy iworks wystarczy?
Wszystko zależy od tego jakich funkcji używasz i co jest priorytetem...
No, priorytetem jest kompatybilność i to, żeby w miarę łatwo można się było odnaleźć po przeprowadzce z PC.
W teorii oba programy zapewniają kompatybilność, ale właściwie wszystko zależy od tego jak złożone są dokumenty.
To znaczy, że jesli np. chcesz robic pliki dla klientow, ktorzy operują głównie na PC, to sugeruję jednak Office:mac, bo przy iworks padają czasem elementy formatowania. Z excelem rzecz wygląda poważniej czyli gorzej, jeśli chcesz korzystać z bardziej zaawansowanych funkcji - czy to worda czy excela - office będzie lepszy.
A ile teraz kosztują oba programy?
iWorks od 300 zł a Office w wersji Home od 460 zł
Dla osoby przyzwyczajonej do pracy w iworks przejście na office 2011 wcale nie jest proste.
Ja nie znam iworks, znam tylko Office z PC.
A wiesz czego będziesz potrzebować do pracy?
W sumie to chyba po prostu lepiej kupić Office, bo trudno mi teraz prognozować jakie funkcje będą potrzebne, a nie chcę problemów. 460 zł jest ok. A czy interfejs Office'a z Maka jest taki sam jak z PC?
Nie jest taki sam. Masz dodatkowe funkcje, które wprowadzono po to, żeby dopasować się do osób, które wcześniej korzystały z iworks (np. full screen). Ogólnie jednak raczej bez problemu się we wszystkim odnajdziesz.
Niby to tylko półtorej stówki różnicy, ale nawet tyle byłoby mi szkoda dać microsoftowi...
Ale niby dlaczego? Płacisz za środowisko pracy, którego używa większość. Microsoft sobie zapracował na tę pozycję i ma ją czy nam się podoba czy nie. Nie chcesz - nie kupujesz.
Sure. Tylko jeśli płacisz komu innemu, to nie masz pewności że pewne funkcje będą ze sobą współpracowały i chyba o to chodzi w całym tym wątku.