PDA

Zobacz pełną wersję : PHP i szablon w CMS



404_Not_Found
10-01-12, 13:53
Witam
Ucze sie robic strony przy pomocy CMS'ow i mam pewien problem ze skryptami php, a dokladniej z tym ze nie wiem jak zrobic by jego wynik wyswietlal sie jak normalna strona z ustawionym templatem czy to w WordPressie czy w Joomli.
Mam taki formularz w html, ktory wyswietla sie tak jak chce, bo dodaje go jako normalna strone, czy tez artykul:

<html>
<body >
<br> <br> <br> <br>

<center>
<form action="2md5.php" method=post>
<table border=0>
<td>
<input type="text" name="str" />
</td>
<td>
<select name="method">
<option value="md5">MD5</option>
<option value="sha1">SHA1</option>
</select>
</td>
<tr>
<td colspan=2>
<center >
<input type="submit" value="Hash it" />
</center>
<td>
</table >
</form>


</center>
</body>
</html>


jak widac submit prowadzi do 2md5.php, czyli:


<?php

$str=$_POST['str'];
$method=$_POST['method'];

switch($method)
{
case "sha1":
{
$str_enc=sha1($str);
echo "SHA1 hash - ".$str_enc."<br>strlen of hash - ".strlen($str_enc);
break;
}
case "md5":
{
$str_enc=md5($str);
echo "MD5 hash - ".$str_enc."<br>strlen of hash - ".strlen($str_enc);
break;
}
}


?>

I wlasnie z tym phpekiem jest problem bo sam algorytm dziala dobrze, chodzi tylko o to jak zrobic by wynik wyswietlal sie zgodnie ze stylem?
Jesli to ma jakies znaczenie to wszystko parsuje WebServer na Windows XP (lokalnie)
Jako, ze czesc z was to w jakims stopniu webmasterzy, to tez to pytanie kieruje do was.
Z gory dziekuje

thek
12-01-12, 12:26
Hmmm... A gdzie Ty w tym drugim kodzie masz JAKIKOLWIEK kod html, który by pobierał informacje o stylu. Walnąłeś radośnie echo z wynikiem i oczekujesz, że mając takie informacje całą reszte kodu sobie przeglądarka "wyczaruje"? :D
Nigdzie nie masz osadzenia tego skryptu w layoucie serwisu czy CMS, więc zapewne wali Ci białą stronę z samym wynikiem. Naprawdę musisz lepiej zrozumieć jak wygląda tworzenie layoutu. Albo więc ten drugi skrypt obudujesz layoutem, albo wyliczoną rzecz prześlesz dalej do innej strony jako parametr(GET, SESSION, cokolwiek), który zostanie na niej wyświetlony.

404_Not_Found
13-01-12, 22:45
No wlasnie w drugim kodzie nie ma informacji o stylu bo nie wiem gdzie i jak ja mam wklepac

thek
16-01-12, 08:38
A ja i tysiące tych, którzy się znają, oczywiście z tego wszystkiego co dałeś mamy Ci powiedzieć co jak? No to napisałem: nie wstawiłeś tego fragmentu kodu w layout/szablon strony, tylko radośnie wyplułeś do przeglądarki sam wynik. Co Ci mam więcej napisać jeszcze? Że masz to zrobić podobnie jak w kodzie pierwszym, z całą strukturą tagów html? No przecież to już napisałem wcześniej. Jeśli masz jakiś CMS, to odpowiednio dołącz ten wynik. A jak? No... Czarodziejem to tutaj nikt nie jest, nie wie czego używasz jako CMS, a nawet jeśli pozna nazwę, to nie ma pewności, cktoś, kto tutaj pisze odpowiedź, akurat zna ten CMS na wylot, by Ci z marszu napisać: zrób A, B, C i zadzierga.

404_Not_Found
19-01-12, 18:46
Ok, dzieki..."Czarodzieju". Zabacze co da sie zrobic