Zobacz pełną wersję : Telewizja cyfrowa
mir123bych
15-08-12, 11:44
Zmieniłem miejsce zamieszkania i muszę kupić jakąś telewizję. Czy któryś z operatorów oferuje możliwość testowania sygnału, jakości, dekodera zanim podpisze się lojalkę?
Chyba tylko tv naziemna :)
Jak kupisz przez internet to możesz zwrócić po 10 dniach. Ale musi się to nadawać do dalszej odsprzedaży - więc chyba też nie wchodzi w grę.
Najlepiej było by pożyczyć dekoder z talerzem od kogoś i kupić sobie tv na kartę i wtedy możesz testować
Teraz coraz bardziej jednak warto jednak interesować się naziemną telewizją cyfrową. Nie dość, że za darmo to i powoli jest w czym wybierać jeśli chodzi o ilość kanałów.
Telewizja cyfrowa to nowy standard nadawania sygnału telewizyjnego,który gwarantuje lepszą jakość obrazu i dźwięku oraz dostęp do większej liczby kanałów w jednym paśmie. Dzięki telewizji cyfrowej możliwe jest też korzystanie z dodatkowych funkcji multimedialnych, takich jak video na życzenie, dodatkowe ścieżki dźwiękowe (np. pozwalające na uzyskanie przestrzennych efektów dźwiękowych), napisy w różnych wersjach językowych czy rozbudowane systemy informacji tekstowo-obrazowej. Cyfryzacja telewizji naziemnej jest przedsięwzięciem o skali globalnej.
W Polsce całkowite przełączenie sygnału na jakość cyfrową planowane jest na 31 lipca 2013 roku.
Młodsi wolą HD, mężczyźni bardziej świadomi od kobiet
Co ciekawe, starsze osoby dostrzegają mniej zalet cyfrowej telewizji niż ludzie młodzi. W najmłodszej grupie wiekowej (15-17 lat), najczęściej wskazywana była jakość HD (51 proc.) oraz dostęp do wielu kanałów (48 proc.). Zdecydowanie więcej korzyści wynikających z cyfryzacji dostrzegają mężczyźni (58,4 proc.) niż kobiety (40,8 proc.).
Zmieniłem miejsce zamieszkania i muszę kupić jakąś telewizję. Czy któryś z operatorów oferuje możliwość testowania sygnału, jakości, dekodera zanim podpisze się lojalkę?
Zależy od dostawcy, u mnie można się dogadać i wziąć od dostawcy dekoder i sprawdzić jak wygląda sygnał
Nareszcie można coś obejrzeć na naziemnej dobre posunięcie z tą DVB-T :) Za niedługo będzie można zrezygnować z kablówek i anten satelitarnych.
Teraz gdzie nie gdzie za pakiet podstawowy cyfrowej telewizji płaci się koło 30 zł a większość tych kanałów jest dziś dostępna za darmo.
Bangladesh
23-03-13, 09:42
ja ostatnio po przeprowadzce miałem problem z założeniem kablówki i neta. niestety tylko jedna firma miała możliwośc podlączenia. jesli chodzi o sygnał to warto podpytac sąsiadów, z jakiego operatora korzystaja i jak się sprawdza.
Teraz gdzie nie gdzie za pakiet podstawowy cyfrowej telewizji płaci się koło 30 zł a większość tych kanałów jest dziś dostępna za darmo.
Ludzie z wygody nic nie zmienią :) Sam płacę za cyfrowy polsat najniższy pakiet, bo czekam na zakup nowego telewizora - opłaciłem za cały rok abonament i to chyba był mój błąd :P
Podłączam się do tematu, bo mam podobny kłopot - najpierw pięknie dogadałam się z operatorem, a później okazało się, że sygnał u nas cieńki
witam. ja teraz zmieniłem z Vectry na UPC. Mają lepszą ofertę i cenowo też to lepiej wychodzi. Jak masz możliwość to uderzaj do nich. Ja jestem zadowolony
Popieram. UPC rzeczywiście ma jedną z lepszych ofert na rynku. Ja również sobie chwale tego dostawce.
masterchef
04-06-14, 08:55
Potwierdzam słowa mobilka. Telewizja cyfrowa ma dobry sygnał, a dostarczenie i montaż dekodera został u mnie wykonany zupełnie darmowo.
Ja mam tv z Cyfrowego Polsatu.Nie zacina się,nie rwie,kanałów mam dosyć,nie narzekam.
Ja również mam tv z Cyfrowego Polsatu. Ogólnie jest ok tylko gorzej jak nadchodzi burza bądź wieje bardzo silny wiatr - wtedy nie ma obrazu tylko wyświetla się komunikat, że brak sygnału z anteny.
Witam,już kończę umowę z Cyfrowym Polsatem.Zdecyduję się na Netię.
magda.brzoza
05-08-14, 14:37
Tylko że teraz Vectra ma bardzo tanią ofertę na net+tv. Interesuje mnie właściwie czy używał ktoś jeszcze internetu u nich?
A co powiecie o telewizji z NC+?
Mnóstwo kanałów, świetnie odbiera sygnał jest bardzo dobry. Tylko te opłaty ;/
Też myślę nad jakąś telewizją cyfrową ale nie wiem właśnie jaką żeby tak drogo nie wyszło
Jamam polsat cyfrowy i jestem zadowolony
No to prawda, cyfrowy polsat jest naprawde dobry.
____
Pozdrawiam Anna
a co z tą telewizją
ja ostatnio po przeprowadzce miałem problem z założeniem kablówki i neta. niestety tylko jedna firma miała możliwośc podlączenia. jesli chodzi o sygnał to warto podpytac sąsiadów, z jakiego operatora korzystaja i jak się sprawdza.
Tak było by najrozsądniej.
Sam posiadam Cyfrowy Polsat za 19,99 i jestem z tej telewizji zadowolony
Mnie się kończy umowa z nc+ i zastanawiam się nad zmianą na Polsat.