Zobacz pełną wersję : Bezpieczeństwo kart zbliżeniowych - Wasze opinie
Bangladesh
23-03-13, 08:13
co sądzicie na temat bezpieczeństwa kart zbliżeniowych? Ostatnio oglądałem taki krótki dokument na temat tego, jak w prosty sposób za pomoca urzadzen, które w necie są do kupienia, można przechwytywac dane z kart. Generalnie uważam, że akurat w Polsce to będzie masówka. Polak szybko znajdzie sposób, aby złamać zabezpieczenia.
W końcu nie takie rzeczy ludzie łamią.
Właściwie to jak te karty sa chronione? nijak. Albo mam za mała wiedzę :)
Jestem ciekaw waszych opinii i doświadczeń.
hehe ja tylko czekam, aż Polacy złapia w swoje ręce przenośne czytniki wykradające nasze dane, pay pass jest bardzo niebezpieczny niby bo napawdę niby banki daja limit dzienny i kwotę do zapłaty z wykorzystaniem pay pass aczkolwiek nie raz była sytuacja jak ludziom zaginęły karty i potem zniknęło 2 tyś.
Doświadczeń jeszcze w tym zakresie nie mam i mam nadzieje ze na mnie nie trafi, jak będzie tylko można to chętnie oddam kartę z pay passem i powrócę do wpisywania pinu
Powiem że mam taką kartę już całkiem długi czas i jeszcze nikt mi nic z niej nie ukradł, ludzie na siłę szukają problemów. Ile znacie osobiście przypadków żeby komuś zniknęła kasą ???
masterchef
24-05-13, 12:38
ja nie znam takiego przypadku, ale uważam, ze to nie zwalnia nas ze zwiększonej ostrożności
Oczywiście, że nie zwalnia ze zwiększonej ostrożności, ale popadanie w paranoję też nie jest dobrym rozwiązaniem. Warto znać technologię z jakiej się korzysta, jej mocne i słabe strony.
Perfect_Human
22-06-13, 19:27
Prawdę powiedziawszy to znam dwie osoby, którym w dziwnych okolicznościach zginęły pieniądze z konta. Sprawy są co prawda cały czas wyjaśniane, lecz transakcje były dokonywane w tym samym sklepie przez te dwie osoby i w jakiś dziwny sposób zakupy były robione jeszcze później, gdy ich tam nie było..
Na wskutek braku PINu dla małych transakcji nie można mówić o bezpieczeństwie kart zbliżeniowych, bo go zwyczajnie niema. Starczy że ktoś z "przekaźnikiem" NFC jedzie z posiadaczem karty w a autobusie, a jego wspólnik z sprzężonym z rzeczowym czytnikiem (przez internet) smartfonem z NFC może robić na jego (posiadacza karty) konto zakupy. Nawet kraść samej karty nie trzeba, więc udowodnienie bankowi że to nie my robiliśmy te zakupy będzie w zasadzie niemożliwe, o ile złodzieje nie zostaną złapani na gorącym uczynku (pytanie tylko jak? terminal karty od smartphone-a nie odróżni bo korzystają z tej samej technologii czyli NFC).
Zastanawiam się nad zakupem opakowania na kartę, które ma zapobiegać odczytywaniu ale czy to działa ?? trochę drogie są te opakowania i wolę mieć pewność, że to działa
W teorii powinna temu zapobiec tzw "klatka Faradaya", ale nie wiem czy są pokrowce na karty z takową.
No cóż, hakerzy i włamywacze mają swoje sposoby, ale zasadniczo te karty nie są w jakiś szczególny sposób narażone na oszustwa.
Jest to z pewnością wygodne. Ja w swoim mBanku uszkodziłem kartę aby nie można z niej było korzystać zbliżeniowo.
ja nie znam takiego przypadku
A ja na wszelki wypadek uszkodziłem swoją kartę z mBanku. Przepis znalazłem na niebezpieczniku.
marcinkurtyka
26-01-14, 08:18
Według mnie nie ma co przesadzać. PayPass jest mega wygodny i sam często go używam. Niepotwierdzone teorie spiskowe najlepiej ignorować...
ulicafinansowa
06-05-15, 19:10
wystarczy wsadzić kartę w specjalne etui, co uchroni kartę przed wszelkim dostępem do niej przez niechciane osoby.
Takie etui nic nie da w przypadku kradzieży karty. Nadal będzie nią można płacić bez znajomości pinu. Są jednak banki, które pozwalają na uzyskanie karty chipowej zamiast zbliżeniowej.
Nie wydaje mi się, że by niebezpieczeństwo korzystanie z kart zbliżeniowych było znacznie większe, niż w przypadku tradycyjnych kart. Niby do zwykłej karty potrzebny jest PIN, ale sporo osób zapisuje go i nosi w portfelu (tak trudno zapamiętać cztery cyfry?), a nawet jeśli nie, to można go podpatrzeć gdy się go wpisuje np. w sklepie lub bankomacie - do takich sytuacji dochodzi przecież non-stop.
Anna Lisik
20-07-16, 17:57
To jakaś nędzna ściema z tym uszkadzaniem kart czy jakimś etui - żadne etui nie zatrzyma transmisji radiowej.
Dwa - płatności radiowe są mega bezpieczne pod warunkiem że dbamy o to, aby nikt nam nie 'podsłuchał' naszej transmisji przy płaceniu zbliżeniowym. Są na to sprawdzone metody.
Moim zdaniem te karty to wcale nie jest tak dobry wynalazek jak reklamują, mimo wszystko umiar trzeba również umieć zachować, a na pewno te bryloki dotykowe to strach używać
Moim zdaniem karty zbliżeniowe są teraz bardzo narażone na ataki. Poprzez specjalne czyniki RFID, które potrafią kartę złapać do 3 metrów. Tu podam przykładowy film, i tak możecie znaleźć tego więcej. (wycięty spam). Ja swoją kartę zabezpieczam w specjalnych opakowaniach. Podobno blokują te fale wysokich częstotliwości czytników. teraz w centrum handlowym, parku, czy komunikacji miejskiej trzeba uważać :) nikt nie musi Cię na siłę okradać, wystarczy, że będzie posiadał specjalny czytnik RFID..
Z tymi czytnikami to kompletna bzdura. Na pewno zauważylibyście złodzieja z wielką cewką.