Zobacz pełną wersję : Jak wybrać fotografa na ślub?
Wiadomo, że każdy chce mieć jak najlepsze pamiątki z takiego dnia, dlatego zastanawiam się, na jakie rzeczy trzeba zwrócić uwagę, kiedy wybiera się fotografa? Według mnie istotne jest to, żeby podobało nam się jego portfolio z dotychczasowymi pracami, np. jak tu: fotografia ślubna we Wrocławiu (http://www.studio-plener.pl/).
Macie jeszcze jakieś porady?
Zapytać czy filmuje lustrzankami. Jesli nie to niech spada. Jeśli tak to niech pokarze portfolio.
Zależy co rozumiesz pod pojęciem film?
czy chcesz mieć 8godzinnego tasiemca jak wujek wychyla kolejnego kielona, czy 3 minutowy teledysk + 30-40 minutową relację z weselicha.
Przede wszystkim pytaj o portfolio.
Przede wszystkim zacznij go szukać wśród swoich znajomych. Może dostaniesz namiary na kogoś sprawdzonego ;)
Poza tym portfolio i przykładowe filmy. Obecnie nie idzie się na ilość, a jakość weselnego wideo dlatego ważne, żeby kamerzysta potrafił uchwycić i wyłapywać momenty ;)
kamistomasz
10-12-13, 20:28
Dokładnie najlepiej po pytać znajomych, wziąć od nich numer i skontaktować się. Tak w ciemno to ciężko trafić na dobrego. I patrzeć,oglądać ich zdjęcia i filmy.
Nie trzeba szukać po znajomych, ja nie spotkałem się dotychczas z jakimś wybitnym specjalistą (chociaż niektórzy się cenili).
Najprościej spojrzeć na kilka zdjęć i ocenić czy właśnie takie chce się mieć.
chlopzmazur82
27-02-14, 23:18
Zapytać czy filmuje lustrzankami. Jesli nie to niech spada. Jeśli tak to niech pokarze portfolio.
Dobre sobie...
Chcesz mieć 2w1 czyli ani dobrego filmu, ani dobrych zdjęć?
Foto-kamerzystę, który traci niepowtarzalne ujęcia, "bo akurat kręcił" lub na odwrót?
Od filmów są kamerzyści, od zdjęć fotografowie i nie ma zmiłuj!
wielkibrat
19-03-14, 15:15
Jak dla mnie to powinien być ktoś z polecenia np. widzieliście film z wesela znajomych i bierzecie tego samego kamerzystę. Na moim weselu było MDM Foto, właśnie z polecenia znajomych, no i na prawdę wszystko nam odpowiadało. Tak więc to przede wszystkim kwestia szukania...
Najlepiej zapytaj swoich znajomych o rekomendacji tych osób, które u nich na ślubie pracowali.
Opinie i portfolio to podstawa. A już najlepiej jak Ci ktoś znajomy poleci fotografa. Bo na referencjach ze strony też nie ma co bazować. Najlepiej zebrać listę fotografów ślubnych, przejrzęć ich portfolia i wybrać tego, którego zdjęcia najbardziej nam się podobają.
Najlepiej przejrzeć zdjęcia znajomych którzy korzystali z usług danego fotografa i sprawdzenia na ich podstawie sprawdzenie umiejętności, opinie mogą być różne (bo komuś przez jakieś niedomówienie coś się nie podobało) dlatego myślę że najlepsze jest właśnie przejrzenie zdjęć.
Michal83x83
31-10-14, 11:47
Podstawo to czego od niego oczekujesz - czy zależy Ci na zdjęciach studyjnych czy też plenerowych. Jeśli wolisz plenerowe, to warto udać się do osoby, która posiada jakiś pomysł na zdjęcia, ciekawe miejsca itp. W przypadku studyjnych, to z reguły każdy fotograf posiada jakieś standardowe tła i robi wszystkim zdjęcia w podobnej pozie.
NoweCentrumŁodzi
14-01-15, 15:09
Najważniejsze to porównywać zdjęcia różnych fotografów, a później decydować się na porównanie ofert.
romekkredek
06-03-17, 13:13
Ja nie ukrywam, że zawsze weryfikuję po opiniach klientów :)
Nieuchwytny
14-02-19, 10:44
Jestem fotografem, rynek ślubny jest najgorszy od kilku lat - wszystko sie zlewa. Fotografowie to zazwyczaj ludzie chcąccy dorobić do pensji lub szukający w tej branży szybkiej kasy. Braluję*ludzi z pasją dla których fotografia jest muzą.
Jest wielu fotografów z pasją, którzy robią fotografię ślubna na bardzo wysokim poziomie. Traktują swoja pracę poważnie, cenią się ale wkłądają w nią serce. Trzeba tylko odróznić niedzielnego pstrykacza od osoby zajmującej się fotografią ślubną zawodowo.
Przede wszystkim należy przeglądnąć pełne reportaże a nie tylko urywki z portfolio :)
-------------------------------
https://justmarried.com.pl
Dokładnie. Najważniejsze by dokładnie przejrzeć zrealizowane przez nich materiały. Zazwyczaj każdy fotograf ma swoje pomysły, więc trzeba wybrać takiego który odpowiada i nam.