Zobacz pełną wersję : Wybór uczelni
Jakimi kryteriami powinni kierować się młodzi ludzie podczas wybierania uczelni, na którą chcą zdawać? Chodzi mi zresztą zarówno o samą szkołę, jak i kierunki.
Sama zawsze marzyłam, żeby pójść na UJ (http://www.goldenline.pl/uczelnie/uniwersytet-jagiellonski), ostatecznie poszłam na uczelnię bliżej swojego miejsca zamieszkania. Ograniczyły mnie względy finansowe
Szansę, że się dostaną > Szanse, że się utrzymają > Szansę, że na absolwentów danego kierunku będzie zapotrzebowanie i praca > Zainteresowania i preferencje.
Oczywiście jeśli ktoś ma bogatych rodziców może odwrócić i się nie przejmować co za 5 lat.
Nie do końca się zgodzę z kolejnością powyższej odpowiedzi. Myślę, że zainteresowania i preferencje powinny iść w parze z szansą na znalezienie pracy. Nie ma nic gorszego niż praca której się nie lubi więc nie ma się co sugerować w pierwszej kolejności szansa na utrzymanie się na danym kierunku. Skąd ktoś ma wiedzieć jakie są jego szanse na utrzymanie się jeżeli jeszcze nie studiuje tylko wybiera uczelnię?
Tak wszystko fajnie.
Tylko lepiej pracować w czymś czym się nie lubi. Czy nie pracować wcale? Bądź wylądować w miejscu niezwiązanym w ogóle z naszą edukacją? Tak naprawdę.
Jeśli kierunek daje pracę, a zainteresowania się z nim pokrywają to świetnie, natomiast jeśli zainteresowania pokrywają się z kierunkiem po którym pracy na 90% mieć nie będziemy? - sam sobie odpowiedź czy warto tracić 5 lat i sporo grosza, tylko na zainteresowanie. pewnie, że potem ktoś może otworzyć firmę, innemy się uda w końcu znaleźć pracę w kierunku, ale to będzie 1 na 10. Pozostałe 9 osób po czasie przyzna mi rację. Uwierz. :-) Z doświadczenia to wiem.
lily.nowak19
02-11-13, 18:08
Należy przede wszystkim kierować się własnymi możliwościami, odległością od miejsca zamieszkania, oraz miejscem w rankingu. Lepiej wybrać lepszą uczelnie która przygotuje nas doskonale niż słabszą placówkę w której studiowanie będzie wyglądało na zasadzie nic nie uczymy ale wymagamy wiele :) Poczytaj opinie w internecie i kieruj się rankingami.
mariolka75
09-12-13, 10:31
Przede wszystkim polecam wybieranie na Uczelnie Państwowe. Mamy pewność co do standardów, które tam panują. Jeśli chodzi o kierunek studiów to dobrze jest przemyśleć wszystkie za i przeciw. Pasja i zainteresowania maja znaczenie, ale należy brać pod uwagę również perspektywy zdobycia pracy w przyszłości.
Oj, w ogóle się nie zgadzam mariolka75. Uczelnie państwowe wcale nie oferują wyższego standardu. Wręcz przeciwnie: zero praktyki, wielkie wymaganie w zamian za nijakie wykłady/ćwiczenia. Burdel organizacyjny, znieczulica i zadufanie. Ot takie moje zdanie o uczelniach publicznych. Dodam, że studiuje na uczelni publicznej i jeśli miałabym wybierać to wybrałabym coś innego.
Oj, w ogóle się nie zgadzam mariolka75. Uczelnie państwowe wcale nie oferują wyższego standardu. Wręcz przeciwnie: zero praktyki, wielkie wymaganie w zamian za nijakie wykłady/ćwiczenia. Burdel organizacyjny, znieczulica i zadufanie. Ot takie moje zdanie o uczelniach publicznych. Dodam, że studiuje na uczelni publicznej i jeśli miałabym wybierać to wybrałabym coś innego.
To, że na twojej uczelni panuje burdel organizacyjny, znieczulica i zadufanie, nie znaczy, że wszystkie są takie. Ja studiuję na uczelni państwowej i jakoś nie narzekam.
Wszystko zależy od zasobności portfela. Jeżeli nie musisz liczyć się z finansami warto studiować w bardzo dobrej uczelni, nawet na drugim końcu kraju lub za granicą. Jeżeli jednak portfel jest wyznacznikiem możliwości, wybór jest bardziej oczywisty.
Salonowiec
15-01-14, 04:59
Wybór uczelni i kierunku może być decydujący o naszym sukcesie w życiu, szczególnie dla ludzi, którzy nie mają natury poszukiwaczy nowych rozwiązań. Raz nauczeni będą działać na znanej sobie płaszczyźnie.
z pewnością nie kieruj się zdaniem znajomych i popularnością kierunku. Gwarantują pracę takie kierunki jak automatyka, budownictwo, informatyka czy medycyna
W wyborze uczelni trzeba kierować się pewnym kompromisem. Warto zainwestować swoją w przyszłościowy kierunek i mieć dobrą pracę. Studiuje się kilka lat, pracuje znacznie dłużej.
Wiadmo, po kierunkach technicznych jest ciut lepiej. Ale nie każdy ma takie predyspozycję, bo nawet jeśli skończysz takie studia to bedziesz w branży która cię kompletnie nie obchodzi. Wg mnie lepiej być zadowolonym z tego co się robi bo na dłuższa mete nie dość, że w tym co robisz będziesz lepszy to i szczęśliwszy. A chyba to w życiu najważniejsze.
ja ide w kierunku sportowym :) chce byc koszykarka :)
Wszystko zależy od zasobności portfela. Jeżeli nie musisz liczyć się z finansami warto studiować w bardzo dobrej uczelni, nawet na drugim końcu kraju lub za granicą. Jeżeli jednak portfel jest wyznacznikiem możliwości, wybór jest bardziej oczywisty.
Racja...
W polsce na wszystko niestety trzeba mieć kasę.
Na 100% i tak zmienisz miejsce pracy. Jest naprawdę niewielu ludzi którzy pracują przez 50 lat w 1 firmie, a jak masz dużo szczęścia to będziesz pracować tylko w 1 zawodzie przez całe życie. Wybierz coś co pokrywa się z twoimi zainteresowaniami
Lichannoosee
16-05-14, 12:49
Naprawdę nikt nie zastanawiał się jaki jest niski poziom studiów obecnie? Ani o tym, że jest opcja życia bez studiów? Coraz częściej młodzi ludzie najpierw idą do pracy aby zdobyć trochę pieniędzy/doświadczenia a dopiero potem na studia. Wybieranie kierunku studiów bez doświadczenia w pracy jak dla mnie mija się z celem. Niby coś nam się podoba ale nie wiemy do końca bo nie wiemy z czym to się je. Wszyscy na około mają problem z wyborem uczelni.. i nie rozumiem dlaczego. Papierek jak papierek. Nie ma komu się chwalić. Jeśli macie takie ambicje to nie powinniście mieć takich problemów z wyborem uczelni.
Doskonale piszesz. Sam byłem na studiach zaocznych i wiem, że jak się samemu nie będzie też przykładać do nauki to po studiach poza papierkiem nic nie zostanie
To prawda, że poziom studiów i studiujących się obniża, ale jest to wynik zmian w systemie kształcenia już od szkoły podstawowej, który narzucił odejście od filozofii stymulowania do myślenia na rzecz efektywnego zdawania testów...
Jakie studia wybrać? Takie, w ramach których nabędziesz umiejętności praktycznych, bo wiedzę możesz sama zdobyć.
Poziom studiów może się nie obniża, ale niektórzy studenci znaleźli się na wyższych uczelniach przez przypadek. Niektórzy wybierają kierunki na chybił trafił, bez większego przeanalizowania co się będzie robiło w przyszłości.
Ja np studiowałem tutaj i narzekać nie mogę. Dobrze przygotowali mnie do zawodu, przez to, ze stawiali tam głównie na zajęcia praktyczne.
wczoraj widziałem, że pojawił się nowy ranking uczelni wydany pprzez perspektywy. Oni co roku wydają taki ranking i jest on na prawdę "porządny". Może warto tam zajrzeć
Salonowiec
06-06-14, 19:51
Przy wyborze uczelni warto kierować się tak wieloma kryteriami że trudno coś doradzić. Sama szukałam czegoś dla siebie i wiem jak jest trudno. Znalazłam fajny artykuł na ten temat. Może coś pomoże. Link do artykułu (http://www.exitdoor.pl/kariera-i-edukacja/szkola-wyzsza-wybor/).
Lepiej się dobrze zastanowić przed wyborem uczelni.. Potem może być ciężko, a szkoda tracić kolejne lata na ponowne zaczynanie studiów. Tak samo, jeśli nie jest się zainteresowanym daną tematyką trudno będzie napisać pracę magisterską czy licencjacką..
http://pisanie.co
94karolcia94
02-07-14, 10:43
Ja marzyłam o Warszawie, ale wylądowałam w Poznaniu :D
poradzę coś z doświadczenia. nie wyjeżdżajcie na studia na drugi koniec Polski, bo będą Was męczyć podróże do domu i z powrotem. ja popełniłem ten błąd i odradzam. strasznie jest to męczące i niestety przez to rzadko jeżdżę do domu. wolałbym częściej....
simian raticus
06-08-14, 15:11
Nie chce mi się uczyć niczego! Pracować mi się też nie chce! Tylko bym alkoholek pił i narkotyczki ćpał i studentki ruchał!