Zobacz pełną wersję : Eko środki do mycia zębów?
W którymś z programów z serii "Zamiana żon" widziałam kobiete eko-poschizowaną moim zdaniem , która do mycia zębów używała środków eko na bazie... masła. De facto zęby miała paskudne i okropne.
Może znacie jakies porzadne eko-pasty do zębów itp?
Trochę mi głupio dentysty pytać (choć stomatolog (http://www.znanylekarz.pl/stomatolog)a mam dobrego, ale nie chcę żeby mnie wziął za jakiegoś świra).
?:)
Ja slyszalam o tym, ze bardziej "eko" sa paty do mycia zebow bez dodatku fluoru.. Nie jest to moze produkt zupelnie naturalny, ale jest to jakis krok do przodu. Osobiscie nie wyobrazam sobie zupelnie zrezygnowac z tradycyjnej pasty:) dlatego taki produkt wydaje mi sie byc ok!
little man
27-10-13, 22:22
ja korzystam z takich past do zębów, zamawiam ze sklepu z kosmetykami naturalnymi, lawendowaszafa24.pl
są inne w smaku, rzeczywiście nie mają fluorui mają odświeżający efekt, praktycznie nie różnią się znacznie od tradycyjnych, może są troszkę delikatniejsze i nie ma takiej ostrej, zimnej mięty, że tak to nazwę, ale są spoko
są, są, są nawet eko szczoteczki do zębów z naturalnego włosia :)
masterchef
27-12-13, 10:36
Tylko że tak naprawdę zabija nas fluor, a nie szczoteczka. Ostatnio natknęłam się na rosyjskie pasty pozbawione substancji chemicznych.
wielkibrat
30-01-14, 07:46
master - przecież w PL mamy pasty bez fluoru, z ajony korzystam ponad 3 lata, nie widzę, żeby brak fluoru wpływał na mnie jakoś negatywnie. Dokładnie przeciwnie - mam wrażenie, że moje zęby są w znacznie lepszej kondycji, niż były kiedyś! Kit nam wciskano!
Witam!
Środki do zębów na bazie masła? No nie wiem czy czułabym, że moje zęby są po użyciu takiego specyfiku bardziej czyste... :/ Za to jeśli chodzi o "domowe środki wybielające", to polecam zwykłą cytrynę. Wystarczy 2 x dziennie (np. rano i wieczorem) przetrzeć zęby cytrynową skórką lub po prostu zjeść plasterek.
Hym ciekawe... a czy to że są ekologiczne, to znaczy, ze są też skuteczne?
pawel.mat33
29-05-14, 14:30
W którymś z programów z serii "Zamiana żon" widziałam kobiete eko-poschizowaną moim zdaniem , która do mycia zębów używała środków eko na bazie... masła. De facto zęby miała paskudne i okropne.
?:)
Nie dziwię się że miała paskudne zęby, i pewnie całe żółte.
19-02-15, 07:53
Proszę was.. normalne pasty do zębów, aby tylko bez fluoru, no i odpowiednie szczotkowanie, jedynie w ten sposób można zęby diametralnie odmienić. U mnie to właśnie dało diametralną odmianę.
Ja używam pasty do zębów Sarakan i smiało moge polecić !! :)
Patentu z masłem nie znam i nie wiem co o tym myśleć. Ale można zrobić na bazie oleju kokosowego z dodatkiem węgla i sody, i z tego co się orientuję coś fajnie myje takie ustrojstwo. Tyle, że pewnie są już takie dostępne gotowe pasty w eko-sklepach. Rosyjskie pasty - może babuszki agafii. Są bez fluoru i z dodatkami ziołowymi. Widziałam chyba z osiem rodzajów past tej marki. Jakaś estońska firma oferuje też czarną pastę do zębów - z węglem aktywnym. Podobno dobrze wybiela i rozbija płytkę nazębną. Patent z cytryną ryzykowny (w sumie z sodą też), bo przesadzając można uszkodzić szkliwo. O tym jak to było z fluorem w pastach do zębów wpadła mi do ręki kiedyś całkiem niezła historia rodem ze Stanów Zjednoczonych o producentach wspomnianego surowca, past do zębów, naukowcach i badaniach na grupach docelowych - trochę to było wręcz podszyte teorią spiskową. W każdym razie aż trudno mi było uwierzyć.
Bo to prawda z tym węglem aktywnym. Teraz w sprzedaży jest wiele kosmetyków na bazie tego składnika. Podobno bardzo dobrze oczyszcza cerę, włosy itp. to i zęby pewnie też. Ecodenta to właśnie taka czarna pasta do zębów z węglem.Osobiście nie próbowałam jeszcze ale mam zamiar :)
Nie przesadzałbym z tym byciem eko do takiego stopnia zeby PASTE DO ZĘBÓW kupować jakąś eko... w sensie co w niej jest lub nie jest eko? Opakowanie?
gabrysiaski
21-01-20, 11:02
czytałam , że są bambusowe szczoteczki do zębów bardzo dużo reklamują tego, warto zainwestować chyba już w inne rzeczy niż plastik i uczyć naszych bliskich żeby się pomału oduczyć nawyku plastik.