Zobacz pełną wersję : Olej Lniany
ZielonyNurt
09-11-13, 20:34
OLEJ LNIANY jest tłuszczem o unikatowych i niezwykłych właściwościach. Zawiera do 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego są tak ważne dla organizmu gdyż powstają z nich prostaglandyny (substancje o charakterze hormonów tkankowych) regulujące pracę układu krążenia , systemu immunologicznego i gospodarkę tłuszczową. Dla zdrowia człowieka całkowicie wyjątkowe jest znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega-3. Tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej a ponad 25% z nich to kwasy omega-3. Niedobór kwasów omega-3 prowadzi m.in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego.
Szukam opinii od osób, które spożywają olej lniany regularnie i potwierdzą lub zaprzeczą temu opisowi.
Ja używam, ale nie za często. Na pewno jest lepszy niż "tradycyjne" oleje.
RafałMikuta
07-10-14, 11:37
Szkoda że na pułkach sklepowych pojawia się tak rzadko, dlatego ja kupuje w aptece nieopodal.
Ja chętnie kupuję olej lniany i najchętniej podaję go z twarogiem na śniadanie, osobiście preferuję zakupy w sklepach ekologicznych jak Bogutyn
Salonowiec
31-10-14, 12:04
Oleje naturalne to na prawdę fajna sprawa. Można je stosować praktycznie do wszystkiego, od jedzenia po smarowanie. Ostatnio odkryłem fajny olejek rycynowy, który na prawdę działa cuda.
muszę spróbować, bo słyszałem mnóstwo dobrych rzeczy o tym:)
U mnie bardzo pomógł na problemy z żołądkiem - masz rację:)
Właśnie mi koleżanka ten olej polecała i muszę go kiedyś spróbować:)
Olej lniany stosowałam kiedyś i działał bardzo dobrze. Pomagał na dolegliwości żołądkowe. Trzeba tylko pamiętać, aby kupować w aptece, bo bardzo szybko traci swoje właściwości lecznicze. Musi być przechowywany w lodówce. Najlepiej jest go właśnie połączyć z białym twarogiem. Jego stosowanie na pewno nie zaszkodzi a może naprawdę pomóc :)
Olej lniany bardzo pomaga w odchudzaniu się:)
Wielu z Was stosuje go na wypadanie włosów. Nie zastanawialiście się,że może to niestety ale objawem nadczynności tarczycy?
W internecie są strony, na których można sobie poczytać i znajduje się na nich lista objawów.
Sam mam to. Na początku myślałem, że jest to skutek nerwicy ale okazało sie,że problemy wynikły właśnie z walki z nadczynnością tarczycy , która swoją drogą jest bardzo brzydką chorobą.
Pozdrawiam.
Właśnie koleżanka mi bardzo polecała ten olej do polewania ziemniaków i sałatek:)
Ja dodaję olej do jogurtu naturalnego, faktycznie od kiedy codziennie go stosuję, to jeszcze nie zachorowałam, a zazwyczaj jakieś przeziębienia mnie nękały. Moze to przypadek, a może moc oleju... Używam też do włosów przed myciem, świetnie odżywia i dyscyplinuje kręcone włosy
Olej lniany bardzo pomaga w odchudzaniu się:)
no ale jak ?
tego nie doczytałam
od dłuższego czasu piję olej z ostropestu ( na problemy z wątrobą i wyniki pokazały że bardzo pomaga ) , lniany mam w szafce jeszcze nie otwarty, czytałam właśnie że dla dzieci bardzo zdrowy i na problemy z sercem ale że pomaga w odchudzaniu? prosze o wiecej info
JA teraz robie mydło podobno ma super właściwości, a robić mydło bardzo prosto :)
olej lniany jest bardzo zdrowy! przede wszystkim ze względu na kwasy Omega 3. dobre są nasiona lnu, które można kupić już zmielone, zalewać gorącą wodą i pić wywar.
To omega 3 w oleju lnianym jest nieco przereklamowane. Występują 3 rodzaje omega 3. ALA, EPA i DHA. Olej lniany ma go w formie ALA. Słyszałam, że forma jaką wykorzystuje nasz organizm to DHA. EPA łatwo się zamienia w DHA, natomiast ALA nie. Więc w tej kwestii tran byłby lepszy (jako suplement).
Należy też pamiętać, że olej lniany łatwo się utlenia (w ogóle kwasy omega 3 mają taką właściwość). A w nas też zachodzi oksydacja ;) Więc dobrze do tego jeść dużo warzyw i owoców, które zminimalizują ten proces.
Ja od pewnego czasu stosuję olej arganowy. Pomógł mi bardzo, między innymi na zagrzybienie organizmu.
Za radą wszelkich włosomaniaczek stosuję go na włosy w ramach olejowania. Staram się poskromić puszenie i elektryzowanie włosów a przy moich wysokoporowatych podobno ten najlepiej się sprawdza. Zobaczymy :)
Olej lniany, podobnie jak i siemie lniane nie tylko dobre na włosy, skórę i paznokcie ale także na zaparcia! (a tutaj odzywa się moje zboczenie zawodowe, bo kilku moim klientom dołączałam do diety właśnie olej lniany i te problemy znikły im jak ręką odjął :))
Szkoda tylko, że ten problem z utlenianiem, ale przynajmniej pokazuje to, że to na pewno naturalne składniki a nie nafaszerowane chemią wynalazki ;p
A powiedzcie mi jak go jecie? Próbowałam z samym chlebem, ale nie do końca mi smakował.
Wypowiadanka
22-04-16, 14:50
olej lniany można zastosować zarówno w kuchni jak i w pielęgnacji ciała jak i twarzy. Ja wykorzystuje go także do olejowania włosów, zwłaszcza końcówek.
Cudze chwalicie a swego nie znacie. Olej rzepakowy ma także bardzo dobre właściwości prozdrowotne a jest tańszy. Niestety bardzo niedoceniany.
Też dużo dobrego o nim słyszałam, ale nigdy nie kupowałam. Może najwyższy czas spróbować :)
Też używam tego oleju ale jak wcześniej było pisane z umiarem dodatkowo warto się jakoś doinformować co to wgl jest ten olej i jaki ma wpływ.
Ja codziennie pochłaniam około 15 ml oleju lnianego i czuję się bardzo dobrze, słyszałem o nim dużo pozytywnego. Zawiera kwasy omega-3, które są nam szalenie potrzebne. Dodatkowo jem 40g masła orzechowego, żeby zdrowych tłuszczy było pod dostatkiem:)
Super obniża cholesterol i w ogóle ma pozytywny wplyw na nasz organizm. Wazne, zeby przechowywac w niewysokiej temperaturze i w takiej samej go przyjmowac, bo inaczej traci swoje wlasciwosci :D :P
Michał Michalski
06-01-17, 17:55
Olej lniany to naprawdę świetna sprawa
Do włosów to olejek arganowy. Tymczasem olej lniany z powodzeniem stosuję w kuchni.
Ja do kuchni wolę używać oliwy z oliwek ale trzeba dobrze patrzeć na etykiety bo tak na prawdę poniżej 80 zł za litr nie ma co się spodziewać wysokiej jakości produktu.
?? nie rozumiem tego tematu ..
Olej lniany powinno się przyjmować dzień w dzień. Bardzo pozytywnie wpływa na nasz cały organizm :)
Ogólnie z tego co wiem to nasi dziadkowie jeszcze jedli olej lniany dzień w dzień praktycznie. jakoś mniej chorowali niż my obecnie
ciekawe zastosowanie oleju, chyba też się skuszę gdzieś go poszukać
JaninaZuzanna
16-02-21, 15:07
Jest to świetna propozycja dla osób, które doceniają produkty zdrowe dla swojego ciała i ducha. Bardzo ważne jest aby wszystko było tutaj na jak najwyższym obszarze i postawione było na konkretnych oczekiwania. Warto też wiedzieć od kogo brać ten olej, bo nie każdy jest "dobry" dla nas.