PDA

Zobacz pełną wersję : jak uruchomic windows xp pomimo załozonego hasła



Anonymous
24-07-05, 16:40
mam problem załozono mi hasło na pceta i nie moge do niego wejsc co zrobic nie znam hasła a chciałbym je pominac

tomasz rakoczy
24-07-05, 19:50
Skoro założono hasło, to znaczy, że chyba nie masz mieć do niego dostępu. To jedna kwestia.

A teraz sama kwestia technicza.
W którym miejscu komputer pyta Cię o hasło?

konkordpl
24-07-05, 22:49
Uh... To zaczynamy...

Windows ma taki plik jak SAM (C:WindowsSystem32config) w nim zapisane są wszystkie hasla. Gdy wyciagniesz ten plik np. przy uzyciu jakiejs Live CD z linuksem i dyskietki (nie wazy wiecej jak 250kb) to na domowym komputerze za pomoca programu SAMInside albo @stake LC4

Mozna tez odpalic program z dyskietki, ktorego nazwy nie pamietam i perfidnie zmienic hash w pliku SAM...

Anonymous
25-07-05, 21:18
tomasz rakoczy

przy starcie systemu pyta o haslo a ja jestem mna wakacjach i mam to gdzies

Anonymous
25-07-05, 21:23
konkordpl
a jak nie moge wogule wlaczyc pceta to co mam zrobic moze jakos do rejestru wejsc w trybie awaryujnym w wierszu polecen ale co i jak nie wiem help

konkordpl
25-07-05, 21:40
To ci sie informacje klocą, bo jak nie mozesz peceta wlaczyc to nie mozesz tez do trybu awaryjnego wejsc, to sie zdecyduj czy go jednak mozesz wlaczyc czy nie mozesz, bo informacje bardzo chaotycznie podajesz.

Paweł Gruszecki
26-07-05, 09:16
Mnie się wydaje, że to prowokacja jakiegoś trzynastolatka. A nawet jeżeli to na poważnie to i tak jeżeli o hasło pyta przy BIOS-ie, a rambo nawet nie potrafi precyzyjnie wysłowić się kiedy o hasło go pyta - to nie wiem czy powinniśmy mu podawać sposoby na usunięcie hasła z BIOS-u. Bo mam wątpliwości czy czegoś nie zepsuje... A w końcu hasło bez powodu w BIOS-ie się nie znalazło.

konkordpl
26-07-05, 11:44
Usuniecie hasla z biosu jest bardzo proste, nawet prostsze niz Windowse haslo.

Bo moze byc jeszcze tak, ze to jest linux tylko ze stylem z windowsa xp ;P

Anonymous
26-07-05, 13:42
Witam,
jeżeli osoba nie potrafi powiedzieć czy hasło jest założone na bios czy przy loginie, to napewno nie należy takiej osobie podawać sposobu na zdjęcie z niego hasła... szczegolnie jeśli chodzi o bios...
Pozdrawiam

konkordpl
26-07-05, 16:00
Popsuje jeszcze i co bedzie...

Anonymous
26-07-05, 17:52
przy logowaniu do xpeka mam hasło podac i nie wiem bo nie znam,pytam jeszcze raz czy mozna to jakos pominac czy nie ,czy tak trudno to zrozumiec pisze tu o pseudo informatykach co to linuxem sie zasłaniaja i pojecia nie maja :twisted:
mój emaill z kafeii internetowej dla powaznych ludzi co chca pomóc z góry dzieki :oops:
robborex62@op.pl

konkordpl
26-07-05, 18:16
Napisalem Ci jak wyciagnac haslo z Windowsow - przez plik SAM.

konkordpl
26-07-05, 22:11
Tak ciezko przeczytac caly temat?
http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?p=11373#11373
Odpowiedz jest dokladnie w tym miejscu w tym temacie.

I nie klnij, bo to sie moze zle dla ciebie skonczyc.

Anonymous
05-08-05, 21:31
czesc
nie moge wejsc do windowsa w swoim komputerze bo chce jakiegos hasla jako administrator. Tzn jako gosc moge ale jako admionistrator nie. Na prawde nie zakladalam zadnego hasla. POMOCY!!!

Nimitz
06-08-05, 12:53
Ktoś kto zainstalował Ci system pewnie je założył - o ile dobrze pamiętam przy instalacji wybierało się takie hasło. Wypróbuj "zaq12wsx" lub "xsw21qaz" to standardowe hasła administratorów (tak tak lenistwo to okropna rzecz... :twisted: ) Jesli to nie pomoże to Konrad opisał prosty sposób wystarczy tylko poprosić kolege który zna się na kompach żeby przyszedł zrobił jak jest napisane i po problemie :-)

konkordpl
06-08-05, 13:10
Ja już nie mam siły, napisalem jak to zrobic, dalem linka, a ludzie dalej maja problemy! Czego wiecej chciec? Moze nauki czytania?

Anonymous
06-08-05, 14:41
konkordpl
Konrad
czytac umiem ale gdyby to byl tekst o malowaniu paznokci albo powiekszaniu biustu to pewnie bym go lepiej zrozumiala. Jestem typowa blondynka i poprosze instrukcje dla debilow bo sobie nie radze.:-)

Anonymous
08-08-05, 20:52
Dzięki! Gdyby nie te rady byłabym biedna.konkordpl

Anonymous
19-08-05, 15:38
konkordpl mam sprawe. jestes tam moze kolego ?

Morfeusz
19-08-05, 15:49
Artur
Proponuje sięzarejestrować i wysłać PW ;)

konkordpl
19-08-05, 15:52
Nie, nie ma mnie.

tomasz rakoczy
20-08-05, 08:02
Witajcie.

Bawiłem się chwilę programem SAMInside (http://www.insidepro.com/screenshot.php?lang=eng&n=1). Ale nie potrafiłem tą wersją zmienić istniejącego hasła administratora. Dostarczony plik pomocy z programem nie działa.

Ja kiedyś potrzebowałem również odgadnąć hasło administratora i z pomocą przyszedł mi inny program. Jest to Offline NT Password & Registry Editor (http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/).
Darmowy program, bez ograniczeń. Jest to de facto mini dystrybucja linuksa, wspominał o takim rozwiązaniu właśnie KonkordPL. Z pomocą tego programu udało mi się już kilka razy zresetować hasło i uruchomić komputer z zapomnianym hasłem administratora. Ciekawostką jest fakt, że do programu dołączone są sterowniki do różnych kontrolerów SCSI, bo nie zawsze mamy doczynienia z komputerem z zwykłym ATA.

konkordpl
20-08-05, 08:37
Tomku, z nazwy wnioskuje, iż ten program zmienia istniejące hasło. A co, jesli np. dane zostaly zaszyfrowane przy uzyciu starego hasla?

Nie będę sie rozpisywal, jesli ktos zna angielski zapraszam do downloadu: http://videos.thebroken.org/vids/thebroken3.avi

jest tu opisana metoda ktora podal Tomek, oraz metody opisywane przezemnie.

tomasz rakoczy
20-08-05, 14:01
No i tu pojawia się ciekawostka. Otóż mój kolega z pracy odkrył zupełnym przypadkiem, że używając jakiejś tam dystrybucji linuksa (na cd), miał dostęp do swojego dysku i partycji w ntfs, ale najciekawsze było to, że ponoć - jak on twierdzi, odczytywał wszystkie pliki, również te, które wcześniej zaszyfrował narzędziami dostępnymi w WIN XP.

Na ten temat pisali również w Komputer Świat Expert.

konkordpl
20-08-05, 14:37
Wszystkie linuksy widzą partycje ntfs, ale zaden nie windows nie widzi partycji linuksowych.

tomasz rakoczy
20-08-05, 14:57
Tak, ale nie to mnie zdziwiło, lecz fakt, że linuks potrafi odczytać te zaszyfrowane dane. I albo kumpel mnie buja, albo windows ma dziure. No bo co to za szyfrowanie tylko pod windowsem...?

Anonymous
20-08-05, 15:15
Wszystkie linuksy widzą partycje ntfs, ale zaden nie windows nie widzi partycji linuksowych.

Nic prostrzego:
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ext2ifs.htm

konkordpl
20-08-05, 15:25
Windows bez dodatkow NIE widzi tych partycji.

pyrion
20-08-05, 17:32
windows nie szyfruje samych plików (tak jak to robi np. enigma) tylko zabezpiecza do nich dostęp. informacje o strukturze danych przechowywane są w specjalnym pliku lub rejestrze, dlatego linuks faktycznie moze te pliki widziec

Nimitz
20-08-05, 20:53
Dlatego wystarczy mieć dostęp do HDD z "zabezpieczonem" Windowsem, podpiąć się do systemu z Linux i już masz dane na talerzu. To chyba łatwiejsze niż wyciąganie hasła admina dla XP :-) Jakiś LiveCD i po sprawie.

Anonymous
01-09-05, 12:21
jest sobie komp.ma administratora.administrator zapomnial hasla.jak ma sie dostac na swoje konto?a moze latwiej przeinstalowac windowsa i zalozyc nowe konta?

Anonymous
01-09-05, 12:51
No przecież cały wątek jest o tym, poczytaj trochę wcześniej.

Anonymous
02-09-05, 12:16
ale ja nic z tego nie skumalam i to, ze jestem blondynka nie ma znaczenia :P

pyrion
02-09-05, 13:00
Musisz wyciągnąć plik "SAM" , jest w "C:windowssystem32config" i w nim są zapisane hasła. Następnie przy pomocy programu "SAMInside" odczytujesz hasełko.

konkordpl
02-09-05, 14:41
Zaraz ktos sie znowu zapyta

'A jak to sie robi?'

To sie chyba zastrzele.

Anonymous
02-09-05, 14:51
Ludzie myślę, że znajdą na forum odpowiedź na każe pytanie i że ze wszystkim sobie poradzą.

Równie dobrze może ktoś zadać pytanie na forum lekarzy, jak boruje się zęby, albo jak przeprowadzić operację wycięcia woreczka żółciowego.

I co, każdy pierwszy, lepszy internauta może wejść, przeczytać, a po tem marudzić "jak?".

Skoro czegoś nie umiesz i nawet w momęcie kiedy ludzie dają bardzo precyzyjne instrukcje postępowania nie umiesz sobie z tym poradzić to odpuść, widocznie to zadanie nie dla Ciebie.

Nie każdy musi umieć sobie radzić z każdym zadaniem.

Morfeusz
03-09-05, 07:20
Ale czasem warto się poświęcić... bo człowiek całe życie się uczy... choć z drugiej strony rozumiem tych co już mają dość pisania odp. na dany temat po raz enty... sam kiedyś byłem w takiej sytuacji i jak słyszałem 1253 raz (+- 1453) pytanie a jak zrobić to...(?) się odechciewało bo tyle razy o tym mówiłem, po za tym to banalnie proste... dla mnie. Ale później było troszkę radości, kiedy ktośw końcu załapał i zrozumiał... i później już sam wszystko robił ;)

konkordpl
03-09-05, 08:28
Przecież wszystko elegancko opisałem parenaście postów wyżej, co trzeba zrobić, jakich programów użyć, nawet link do filmu edukacyjnego dałem!

A jak czegos nie rozumiesz:


GOOGLE.PL (http://www.google.pl)

Morfeusz
03-09-05, 09:30
Przecież wszystko elegancko opisałem parenaście postów wyżej, co trzeba zrobić, jakich programów użyć, nawet link do filmu edukacyjnego dałem!

I za to Ci chwała...

ps: A może niektórzy są zbyt uodpornieni na wiedzę ?? ;)

konkordpl
03-09-05, 09:44
Nie mam pojęcia, ale mniemam, że jeśli ktoś będzie umiał włączyć komputer, to poziom jego rozwoju umysłowego będzie pozwalał na otwarcie jakiejkolwiek szukarki internetowej, chociażby na wp, onecie czy interii i wstukanie tego, czego się nie rozumie. Ja już wystarczająco dużo napisałem i nie mam zamiaru tlumaczyc jeszcze bardziej przejrzyscie, bo to juz jest wystarczajaco przejrzyste i zrozumiale, sposób jest sprawdzony, działa w 100%.

Jak ktoś lubi obrazowo - dalem link do filmu i w skrocie napisałem co oni tam mówią.

Anonymous
05-09-05, 23:52
Wszystkie linuksy widzą partycje ntfs, ale zaden nie windows nie widzi partycji linuksowych.
tak płytka z knoppixem bootowalna i rzadzisz na dysku z win xp

Anonymous
06-09-05, 09:41
Jest specjalna dystrybucja linuxa do rozblokowania hasla - u mnie tak poszło teraz zapomniałem nazwy ale - mogłem go nagrać na cd i przyodpalaniu z płyty - zada Ci parę pytań i po haśle- Jak znajdę nazwę to dam Ci znać.

Anonymous
08-09-05, 17:47
Jest specjalna dystrybucja linuxa do rozblokowania hasla - u mnie tak poszło teraz zapomniałem nazwy ale - mogłem go nagrać na cd i przyodpalaniu z płyty - zada Ci parę pytań i po haśle- Jak znajdę nazwę to dam Ci znać.

Chodzi Ci o "Offline NT Password & Registry Editor" ? - wszystko krok po kroku opisane jest tu: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_89899.html

Teraz w pracy wreszcie mogę być użyszkodnikiem, a nie kaleką.....

konkordpl
08-09-05, 19:13
Jak sama nazwa wskazuje, ww. program zmienia hasło juz zalozone w Windowsie na inne. Nie "odgaduje" on zapisanego w systemie hasła!

Highland
10-09-05, 09:18
No i tu pojawia się ciekawostka. Otóż mój kolega z pracy odkrył zupełnym przypadkiem, że używając jakiejś tam dystrybucji linuksa (na cd), miał dostęp do swojego dysku i partycji w ntfs, ale najciekawsze było to, że ponoć - jak on twierdzi, odczytywał wszystkie pliki, również te, które wcześniej zaszyfrował narzędziami dostępnymi w WIN XP.

Na ten temat pisali również w Komputer Świat Expert.

Pamiętasz może, w którym to było numerze "KS-Eksperta"? Z góry dzięki za odpowiedź.

Anonymous
29-09-05, 09:43
ludzie jest jakiś szybszy sposób żeby po prostu obejść to nieszczesne hasło

pyrion
29-09-05, 10:15
Mieć farta i odgadnąć hasło.

konkordpl
29-09-05, 12:23
ludzie jest jakiś szybszy sposób żeby po prostu obejść to nieszczesne hasło

Opisane zostaly wszystkie mozliwe metody.

Nimitz
29-09-05, 17:25
LiveCD Linux - Slax jest całkiem dobry w te klocki (koniecznie z wypalarką typu K3B), backup danych na CD/DVD lub opcjonalnie na inny dysk (wtedy K3B jest nie potrzebne) i sformatowanie partycji - w trybie MS-DOS proste polecenie format C: [enter] i instalaja na nowo systemu. To napewno jest szybsze niż dekodowanie długiego hasła :-)

Anonymous
29-09-05, 17:34
To napewno jest szybsze niż dekodowanie długiego hasła :-)

Najszybsza jest metoda drag & drop, czyli ciągniesz kompa do okna i wyrzucasz

Anonymous
29-09-05, 19:51
witam !!
mam problem przez nieuwage skasowalem haslo od hdd w biosie na laptopie fujitsu-siemens i teraz po starcie odrazu pyta o haslo a mianowicie cos takiego ciemny ekran i tekst ENTER HDD PASSWORD moze ktos wie jak to rozgrysc .
pozdrawiam.

pyrion
29-09-05, 21:27
? ? ?
Można jaśniej.

Anonymous
30-09-05, 09:25
a dokladniej co musial bys wiedziec niebardzo sie orjetuje jakie wiadomosci sa potrzebne komus aby byl mi w stanie cos doradzi.

pyrion
30-09-05, 09:52
Chodzi o to ,że trochę nie zrozumiale napisałeś swoją wypowiedź. Piszesz ,że usunąłeś hasło ,a o hasło pyta. Nie bardzo się orientuje w czym dokładniej tkwi problem.

tomasz rakoczy
30-09-05, 10:48
Komputer najprawdopodobniej pyta o hasło ustawiane w BIOSie.

pyrion
30-09-05, 11:10
Tak się też domyślam ale pisze ,że skasował jakieś "hasło od hdd". Skoro je skasował to dlaczego jest ?
Jeżeli jest to hasło biosa to jest problem. Możesz spróbować użyć "hasła uniwersalnego" lub rozkręcić laptopa i zresetować biosa przez zworkę lub wyciągając bateryjkę.

bodo31415
30-09-05, 12:15
Zobacz tutaj:
http://www.bios.pl/index.php?42c87.fe9c7e-327617.0/2.4.21/0.0.0
UWAGA!!! drobny błąd i sprzęt może być do wyrzucenia!

konkordpl
30-09-05, 14:12
Jak tak patrze na Twoje posty, to zamiast laptopa, doradzilbym zakup slownika ortograficznego i przestudiowanie zasad interpunkcji.

Anonymous
30-09-05, 22:16
A mnie się coś wydaje, że ten laptopik to tak nie do końca ze sklepu pochodzi i kolega nie może się do niego dostac bo prawowity właściciel zabezpieczył go hasłem :lol:

Anonymous
01-10-05, 09:04
na 100% jest zakupiony w sklepie i jest jeszcze na gwarancji dlatego niechce ingerowac w srodek sprzetu.A moze wiecie czy producent udostepnia hasla u mnie najprawdopodobnie chodzi o haslo do dysku twardego.

Anonymous
03-10-05, 16:30
"nie ma mocnych "sprzet pojechal dzis do servisu fabrycznego.
dzieki wszystkim za wzkazowki.

Anonymous
03-10-05, 16:59
ściągnołem Mandrakelinux-Move.i586 i po odpaleniu go z płyty nie wiem gdzie szukać swoich partycji. Nigdzie ich nie mogę znaleść

tomasz rakoczy
03-10-05, 17:29
wzkazowki, ..., ściągnołem, ... , znaleść

Proszę, błagam, piszcie bez byków, na to się patrzeć nie da. No i odrobina, szczypta, ociupinka interpunkcji, bo nie wiadomo gdzie początek zdania a gdzie koniec.

Już mam poczucie, że się uwsteczniam... :) A dziś mijałem moją polonistkę z szkoły podstawowej. Pozdrowienia dla pani Moniki.

Polecam:
Google pomaga wyszukiwać błędy ortograficzne (http://forum.di.com.pl/viewtopic.php?t=1799)

pyrion
03-10-05, 18:13
ściągnołem Mandrakelinux-Move.i586 i po odpaleniu go z płyty nie wiem gdzie szukać swoich partycji. Nigdzie ich nie mogę znaleść
Powinny być w katalogu "/mnt/nazwa_dysku", gdzie dysk prawdopodobnie będzie się nazywał hda1, hda5, hda6 ewentualnie hdb1, hdb5 itd.
Jeżeli ich tam nie ma to znaczy, że nie zostały zamontowane. Montowanie wykonuje się to poleceniem „mount /dev/hda1 /mnt/nazwa_folderu”, folder ten musi istnieć.

Jeżeli masz zamiar bawić się linuksem livecd to zdecydowanie polecam Linux-EduCD ewentualnie Knoppix.

Nimitz
03-10-05, 18:17
Tomek, takie stare jeszcze żyją? 8)

michal_sto
31-10-05, 12:56
Mam poytanie. Czy da sie odzyskać hasło administratora z wina XP? Bo mój "genialny" 11 letni brat nauczył sie ostatnio na informatyce jak zakładać hasła i chciał popisać się w domu. Założył hasło admina na winie xp i na linuksie. Da sie jakoś odzyskać to hasło? Pytałem go jakie jest hasło, ale on nie pamięta. Powiedział mi tylko, że było chyba 8 znaków i to były same cyfry. Zna ktoś sposób, żeby odzyskać hasło? Aha i format C nie wchodzi w gre, bo mam na kompie ważne dane.

Aha i mam do dyspozycji 1 konto z ograniczeniami, które mu założyłem, bo na tamtym nieumiał założyć hasła.

Nimitz
31-10-05, 13:31
Linux LiveCD - naprzykład slax plus dyskietka z programem który Kionrad podał wcześniej. Wtedy wyciągniesz hasła z Windows XP. Linux niestety tak łatwo nie da się obejść. Chyba pozostanie Ci reinstalacja Linux. Pozdrów braciszka :-)

Dygnitarz
31-10-05, 16:07
stop stop stop!
- Wejdź na http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/;
- ściągnij obraz płyty i wypal go;
- przeczytaj manual;
- uruchom system z CD;
- postępuj wg tego, co jest napisane na ekranie;
- skasuj/zmień hasło, zapisz zmiany;
- zrestartuj komputer;

------------

Co do linuksa - miałem walnąć tu notkę o zapomnianych hasłach, ale znalazłem w zakładkach ciekawy artykuł na ten temat http://aplawrence.com/Linux/lostlinuxpassword.html

tomasz rakoczy
31-10-05, 16:34
Przecież to już wszystko było. Wątek zatacza koło. Proponuję go zamknąć bo nic wartościowego już się w nim nie pojawia.

Zauważyliście, że niektórym łatwiej jest zapytać na nowo, niż przeczytać cały wątek od początku?

Maik
31-10-05, 16:38
Z linuxem zrób tak:
Wystartuj z dowolnej płyty bootowalnej Linuxa, może być nawet ta z której Linux był instalowany. Nie uruchamiaj instalatora tylko dostań się do trybu tekstowego, abyś mógł wpisywać komendy. Wpisz:
cfdisk
powinien uruchomić się prosty programik, który pokaże Ci rozkład partycji na waszym hdd, jest bardzo prosty więc nie będę tłumaczył, ważne jest żebyś zapamiętał która to ta główna z Linuxem, załóżmy że /dev/hda3, wyjdź z niego i wpisz:
mkdir /mnt/linux1
mount /dev/hda3 /mnt/linux1
chroot /mnt/linux1
passwd
Powinien spytac sie o nowe hasło roota, wpisz jakieś, enter i będziesz musiał potwierdzić wpisując ponownie to samo hasło.
W razie problemów lub błędów lub kiedy okazałoby się, że nie wiesz na pewno która to partycja, powtarzaj to w ten sposób:
mkdir /mnt/linux1 //tu zwiększaj za każdym razem o jeden czyli linux2 linux3 itp
mount /dev/hda3 /mnt/linux1 //zamiast hda3 próbuj po kolei hda1 hda2 itp, a linux1 musi być identczny jak w poprzedniej linijce czyli jeśli tam linux2 to tu też.
chroot /mnt/linux1 //linux1 identyczny z tymi wyżej
passwd //bez zmian
jeśli Ci się uda to w Biosie ustaw Hasło i zmień aby komputer nie startował z CD-Romu, ani dyskietki tylko z HDD co uniemożliwi Twojemu bratu kombinacje :D bynajmniej na jakiś czas...zanim go nauczą jak złamać hasło w biosie :wink:

rantes
31-10-05, 16:38
Linux niestety tak łatwo nie da się obejść. Chyba
pozostanie Ci reinstalacja Linux. Pozdrów braciszka :-)

Jednakowoż Linuksa da się obejść w bardzo prosty sposób (i ile kolega za bardzo go nie zabezpieczył). Mianowicie tuż przed ładowaniem systemu (przynajmniej w przypadku lilo) jest moment, kiedy można bardzo szybko wstukać komendę: linux single, co zabootuje system w trybie jednego użytkownika. Można wtedy zmienić hasło roota wpisując: passwd root

Oczywiście, jak powiedziałem, i ile kolega nie zabezpieczył za bardzo swojego kompa i nie postanowił nie dać możliwości uruchamiania bez hasła trybu pojedynczego użytkownika.

Pozdrawiam,
TM

Nimitz
31-10-05, 17:09
Założyłem, że osoba która zainstalowała Linux dała opcję maksymalnej ochrony przy instalacji ;-) Co do zapętlenia watku - myśle, że po wyjaśnieniu tej sprawy Artur będzie go mógł śmiało zamknąć, bo wyczerpiemy już wszelkie możliwości ściagania hasła ;-)

rantes
31-10-05, 17:35
Założyłem, że osoba która zainstalowała Linux dała opcję maksymalnej ochrony przy instalacji

Zależy jakie distro. W moim ukochanym Slakusiu w ogóle nie ma takiej opcji, tzn. już na wstępie jest on względnie bezpieczny, ale w linux single można wejść. Z drugiej strony, po co blokować możliwość wejścia do trybu pojedynczego użytkownika, skoro za pomocą byle jakiej płytki LiveCD dostaniemy się praktycznie do każdych danych?

Pozdrawiam,
TM

mb_vlad
11-03-06, 16:04
witam

mam problem z hasłem do BIOSu

na samym początku próbowałem haseł uniwersalnych - niestety to nic nie dało. następnie uruchomiłem program CmosPwd - znowu bez rezultatu. w końcu wyczyściłem pamięć CMOS... ale i to nie pomogło. wygląda na to (chociaż nie jestem pewien), że hasło jest zapisane w EEPROM. czy wiecie, jak można go w takim przypadku odzyskać/usunąć bez (kosztownej) interwencji w serwisie?

>tutaj< (http://www.gmailhost.com/mb_vlad/report.htm) moja konfiguracja sprzętowa

z góry dziękuje za pomoc

tomasz rakoczy
11-03-06, 16:08
Proponuję rozszczepić wątek.
Problem hasła w BIOSie to nie problem hasła w XP.

pyrion
11-03-06, 17:59
Wyciągnij bateryjkę podtrzymującą pamięć.

mb_vlad
11-03-06, 19:38
komputer jest jeszcze na gwarancji, więc nie chciałbym go rozkręcać

Nimitz
11-03-06, 22:18
pyrion to jest laptop :-)

pyrion
11-03-06, 23:59
Nie spojrzałem na konfigurację :oops: , co jednak nie zmienia faktu, że przy odrobinie chęci też można tego dokonać.

Chyba najlepszym wyjściem będzie oddanie go do serwisu i niech tam usuną hasło. Nie będzie wtedy problemów z gwarancją.

piotrg
12-03-06, 08:34
Nie spojrzałem na konfigurację :oops: , co jednak nie zmienia faktu, że przy odrobinie chęci też można tego dokonać.

Chyba najlepszym wyjściem będzie oddanie go do serwisu i niech tam usuną hasło. Nie będzie wtedy problemów z gwarancją.

Ha! To ja Ci dostarcze Della którego kiedyś kupiłem - jak zdejmiesz passełko z biosu ustawione przez poprzedniego właściciela to stawiam sześciopak dobrego piwa. Z tego co udało mi się wyczytać hasło w Dellach zapisywane jest w epromie. Można go skasować usuwając kość z płyty głównej i wsadzając pod lampę ultrafioletową. Jako, że jestem elektronikiem dałbym sobie z tym radę bez problemu gdyby układ był na podstawce. Ale układ jest wlutowany i na moje nieszczęśćie jest to układ SMD. Serwis Della powiedział, że mogą zdjąć to hasło za 300 zł. A jako, że laptop ten wart jest 700 zł to nie wyrzucę 300 zł na hasło.

mb_vlad
12-03-06, 12:24
no wanie, piotrg susznie zauway, e sztuczki typu 'wyjmij bateri' nic tu nie pomog. w lapciakach hasa zapisywane s na stae... z tego co wyczytaem w HPkach oprcz EEPROMu mog by zachowane w koci na pycie gwnej lub w ukrytej partycji na dysku twardym. orientacyjny koszt zdjcia hasa to 200 z :? ehh, dobrze, e przynajmniej dysk nie jest zabezpieczony DriveLockiem :wink:

Czejen
18-12-06, 16:48
Mam bardzo powazny problem poniewaz zainstalowałem program "sekretNIK" w ktorym trzeba wpisac jednorazowo haslo zeby pozniej mogl sie o nie pytac wiec wpisałem wylaczylem progral i chcialem wlaczyc jeszcze raz, a gdy wpisalem to haslo to poprostu bylo nieprawidlowe, chcialem go odinstalowac ale do odinstalowania potrzebne jest to hasło a ja go nie znam :(, czytałem wyzej ze mozna cos zrobic z plikiem "SAM" sciagnalem ten program "SAMinside" ale za bardzo nie ogarniam o co w nim chodzi, prosiłbym o pomoc przy odzyskaniu tego hasła, prosiłbym o kontakt gg:8234088 bardzo wazne

Major Frankel
18-12-06, 18:42
Ojej jaki ten wątek długi. Uruchomić WIN XP pomimo, źe jest hasło, nawet najbardziej skomplikowane na świecie moźna w prosty sposłb.

Naleźy specjalny program odpalić na płytce CD i w BIOS ustawić uruchamianie komputera z tejźe płytki.

Wtedy ładuje się specjalna, zmodyfikowana wersja Linuksa okrojona do tego stopnia, źe jest jedna funkcjonalność - moźliwość edytowania i resetowania hasła dowolnego uźytkownika lub administratora.

Procedurę mam gdzieś na dysku chyba, dawno przeprowadzałem tą czynność.

Jeśli ktoś nadal potrzebuje, proszę pisać. Wtedy podam szczegłły.

wojtasek
12-12-07, 19:29
widzę ze się panowie nie mogą porozumieć. najprostszym sposobem ominięcia hasła jest taki:
1. Gdy Windows prosi o hasło wbijamy odpowiednio klawisze: ctrl+alt+del del(delete wciskamy dwa razy)
2. Mażemy aktualną nazwę użytkownika i wpisujemy "Administrator"
3. Jeżeli mamy szczęście to na Administratorze nie będzie hasła. Długo tak robiłem. Ale już nie muszę:) pzdr

lukaszszn
02-02-08, 21:47
widzę ze się panowie nie mogą porozumieć. najprostszym sposobem ominięcia hasła jest taki:
1. Gdy Windows prosi o hasło wbijamy odpowiednio klawisze: ctrl+alt+del del(delete wciskamy dwa razy)
2. Mażemy aktualną nazwę użytkownika i wpisujemy "Administrator"
3. Jeżeli mamy szczęście to na Administratorze nie będzie hasła. Długo tak robiłem. Ale już nie muszę:) pzdr


nie dziala