Na temat soi:
http://www.westonaprice.org/brochure...e_pol.html#soi
Fakt soja jest zdrowa, ale napewno nie w dużych ilościach i nie w takiej formie jaką mamy w sklepach. Wystarczy spojrzeć na Azjatów, którzy soi używają w takich ilościach jak pieprzu, czy innych przypraw.
Piątego przykazania nie wolno traktować tylko dosłownie. I nie traktuje ono zwierząt w formie, zabij dla jedzenia, tylko zabij bo lubisz patrzeć jak zwierzę umiera. Samo piąte przkazanie kościelne nie znaczy nic bez czwartego (Szanuj ojca i matkę swoją). Nie chcę tutaj wygłaszać wykładów na tematy teologiczne bo nie jestem od tego.
Ludzie w Afryce z braku nie tylko zboża itp. głodują, ale właśnie z braku mięsa, a dokładniej z białka, które łatwiej jest przyswajane przez nasz organizm.
Ja należę do ludzi uważających, że dzień bez mięsa to dzień stracony i wcale nie mam wyrzutów sumienia, że ja i jeszcze pare milionów ludzi jest najedzone. I wcale nie lubie, gdy zwierzęta są zabijane (dla czystej przyjemności człowieka).
@elbow
Jeżeli porównujesz człowieka do zwierząt, to może porównasz zwierzęta do ludzi i zakażesz lwom, hienom, tygrysom etc. zabijania i zjadanie innych zwierząt wkońcu mogłyby i one jeść trawkę i gałązki jak takie np. mądre krowy ?