Europejczycy pracują, Polacy studiują
Według danych Eurostat w wieku 22 lat na rynku pracy znajdował się w 2007 roku co drugi Polak. Tymczasem odstajemy od średniej z Unii Europejskiej z opóźnieniem nawet 7 letnim, czytamy w artykule serwisu rynekpracy.pl.
Irlandia, Dania i Holandia to kraje, w których pracuje się najwcześniej. Za Polską w rankingu znalazło się jedynie 5 państw.
Powodem tego stanu jest wydłużający się czas nauki i decyzja o podejmowaniu nauki w szkole wyższej. Dodatkowo popularnym się u nas stał tzw. gap year. Przeszkodą są także przepisy ograniczające możliwość pracy nieletnim poniżej 16 roku życia oraz brak akceptacji społecznej.
Odp: Europejczycy pracują, Polacy studiują
A mi się nawet nie chce tego komentować, bo o pracy policji to mam dość podłe zdanie. Więc może się nie będę udzielać..
Polacy studiują ..., bo cóż im pozostało. Pracy brak.:(
Chyba, że u Niemca :rolleyes:
mitarbeiter to lepsze niż nic
Niestety często jest tak, że młodzi Polacy stawiają wyłącznie na studiowanie, a już niekoniecznie na zdobywanie doświadczenia. A czasem to leży wręcz na chodniku - wystarczy wejść na jakiś portal typu anonse praca i tam czasem trafiają się np. ogłoszenia o stażach, praktykach itp w różnych branżach. Fakt, że większość za darmo, ale to jednak jakieś doświadczenie.
Ja za ten stan rzeczy obwiniam rządzących. To oni zbudowali ten system. Reszta społeczeństwa jest jego ofiarami.
A moim zdaniem warto jest zarówno studiować jak i pracować - jest to najlepsze rozwiązanie ponieważ zdobędziemy wykształcenie a pracodawcy na pewno docenią doświadczenie, jakie dały nam te studia.
Zerknijcie sobie na portal Gowork: http://www.gowork.pl/praca/mazowieckie;l - w tej zakładce są akurat oferty pracy z województwa mazowieckiego ale na pewno będziecie mogli znaleźć wiele ciekawych opcji w innych województwach. Znajduje się tam wiele ofert pracy dodatkowej, którą o wiele łatwiej jest zgrać ze studiami niż tę podstawową.
Pozdrawiam.
Jakiś czas temu na wielu witrynach internetowych ukazało się kilka artykułów na ten temat ale ciężko było znaleźć rzetelne i sensowne informacje... Odwiedziłem kilka stron ale to tutaj najlepiej opisali ten problem dlatego kliknij w ten w ten odnośnik. https://krainamagii.com/