-
Lokata - gdzie się opłaca
Najbardziej opłacalne lokaty, to te z codzienną kapitalizacją, pozwalające na uniknięcie podatku Belki. Najwyższe odsetki są w ofercie: Noble Bank, Meritum Bank i Polbank, zawierane na 3-12 miesięcy z oprocentowaniem 5,65%, do 5,40%, 5,35% odpowiednio - donosi Expander. Pragnący zarobić powinni z kolei unikać lokaty ze zmienny oprocentowaniem.
Dla zwolenników wygody dostępne są lokaty internetowe, których oprocentowanie jest wyższe niż tradycyjnych i na przykład w Millenium Bank wynosi 4,5% (0,5% więcej niż tradycyjna lokata) czy też Nordea Bank 4,20% w stosunku do 4% konta tradycyjnego.
-
Ja czytałam sobie taki artykuł dotyczący lokat, ale nie wiem czy one są rzeczywiście korzystne...
-
Lokaty bez podatku Belki
Do tej pory faktycznie można było na lokatach jednodniowych z kapitalizacją dzienną zarobić najwięcej.
Jednak od 1 lipca br. to się zmieni.
Projekt przewiduje zmianę zasad zaokrąglania podatku od zysków kapitałowych. Obecnie zarówno podstawę opodatkowania jak i podatek zaokrągla się do 1 zł. Jeśli klient banku z lokaty dostaje mniej niż 2,49 zł odsetek, to automatycznie 19 proc. z tej kwoty będzie sumą mniejszą od 50 gr. W wyniku zaokrąglenia w dół zysk uzyskany z takiej lokaty nie podlega obecnie opodatkowaniu. W efekcie lokaty jednodniowe są obecnie wolne od podatku dochodowego.
Trzeba sprawdzać wysokość oprocentowania jakie banki na obecną chwilę proponują. Można zerknąć na lokaty.
Alternatywą na uzyskanie wyższych zysków mogą być polisolokaty – bez podatku Belki.
-
sprytnie wykombinowały banki by ten podatek ominąć ale w końcu ktoś się tym zajął i podatek trzeba płacić... ciągną z nas kasę jak mogą ;)
-
Dla osób, które cenią bezpieczeństwo polecam lokaty w PKO Banku Polskim. W tej chwili w ofercie jest m.innymi depozyt z oprocentowaniem progresywnym, czyli rosnącym, aż do 9 proc. w ostatnim okresie odsetkowym – polecany przede wszystkim klientom, którzy mogą pozostawić swoje pieniądze na dłużej i nie będą zrywać lokaty.
1.miesiąc lokaty - 0,5%
2.miesiąc lokaty - 1,5%
3.miesiąc lokaty - 2,5%
4.miesiąc lokaty - 3,5%
5.miesiąc lokaty - 4,5%
6.miesiąc lokaty - 5,5%
7.miesiąc lokaty - 6,5%
8.miesiąc lokaty - 7,5%
9.miesiąc lokaty - 9,0%
Dla osób, które mają konto w Inteligo, proponuje lokatę progresywną na 6 i 12 miesięcy, z oprocentowaniem w ostatnim miesiącu w wysokości 10 proc. Średnie oprocentowanie na lokacie 6 miesięcznej to 5 proc., a na 12 miesięcznej – 5,23 proc. Depozyty można założyć on-line lub przez telefon. W przypadku zerwania lokaty, Klient zachowuje całość naliczonych odsetek za każdy zakończony miesiąc lokaty.
Polecam.
Ekspert PKO Banku Polskiego
-
Lokata jak lokata. Myślę, że wszedłeś tu tylko dlatego, żeby ją reklamować...
Obecnie dobrą ofertę ma bank BGŻ Optima - bank stworzony typowo dla oszczędzających. Konto oszczędnościowe oprocentowane na poziomie 6,5% w skali roku robi wrażenie. Podobnie oprocentowana jest lokata (6,3%). I co ciekawe można bez problemu wpłacać i wypłacać w dowolnej chwili, bez utraty odsetek.
-
Widziałam ich ofertę i szukam kruczków.
-
To Cię mile zaskocze - nie ma kruczków. Założyłem tam konto, jak tylko powstał ten bank. Na początku mieli lokatę 6,5% bez podatku Belki. Teraz już z podatkiem, ale i tak oprocentowanie jest dość dobre. Problemów nie ma żadnych.
-
Najlepsze są lokaty jednodniowe z dzienną kapitalizacją odsetek, widzisz z dnia na dzień jak Ci rośnie i w przypadku nagłej potrzeby lub zmiany rynku wyciągasz bez straty.
-
Z reguły duże procenty dają mniejsze banki, które muszą pozyskać kapitał.
I tam należy szukać ofert - jakieś fm bank czy meritum bank.
Ale nie liczyłbym na kokosy max 7% na dzisiaj.
-
GetinBank ma wysoko oprocentowane lokaty
-
Getin miał zawsze wyższe oprocentowanie, ale ja jakoś temu bankowi nie za bardzo ufam.
Coś wykorzystał ludzi przy produkcie Kwartalny Profit, tak dobry bank nie postępuje.
-
nie słyszałem o tym, ale od dawna jestem klientem i jest ok, poza tym to chyba jedyny Polski bank (jest jeszcze polska kasa Stewczyka), a wolę płacić swoim niż żeby zachodnie banki wyprowadzały pieniądze z kraju
-
Nie słyszałeś o aferze z Kwartalnym Profitem - ludzie potracili oszczędności życia
-
Opłaca się w Amber gold;) A przynajmniej opłacało:P hehe prawda jest taka że na obecnych lokatach praktycznie się nie zarabia.
-
Teraz nie ma opłacalnych lokat - zarobicie max 5% na rękę i to wszystko! Kiedy odejmiecie inflację to nie zarobicie nic. Za to możecie mając potężny kapitał przejąć jako udziałowcy takie nieruchomości. Wiem, kwota potężna, ale zysk w 100% pewny. Kwestia dobrego gospodarowania.
-
Lokata się nie opłaca. Po odliczeniu inflacji i podatku belki zostaje ułamek procenta :)
Polecam lokowanie pieniędzy w funduszach inwestycyjnych. Oczywiście nie fundusze zrównoważone. Polecam fundusze akcyjne ale tylko w czasie hossy - jak to robić bez znajomości rynku i tak by się opłacało ze średniorocznym zyskiem 12% - zapraszam po więcej informacji na priv.
-
Odp: Lokata - gdzie się opłaca
Po "cudownym" obniżeniu stóp procentowych wszystkie lokaty wygladają marnie... Ja od 2 tygodni przeczesuję sieć, czytam wszystkie fora finansowe w poszukiwaniu oferty dla siebie i nadal jestem w kropce. Mój bank niestety nie ma zbyt ciekawej oferty, więc i tak będę zmoszny zmienić bank. Moja matka ma z kolei konto w Kasach Stefczyka i wbrew opiniom niektórych ma naprawdę dobrą ofertę. Co prawda ma tam konto oszczędnościowe, a nie lokatę, bo się boi ;p
Ja generalnie też się zdecyduję na jakieś oszczędnościowe, bo oferty lokat się co chwilę zmieniają. Zwłaszcza teraz po tym boomie procentowym. Polecam również zwracać uwagę na wszelkie drobne druczki pod ofertami, bo często w takich tekścikach jest ukryte info, że np. powyżej jakiejś kwoty ulokowanej oprocentowanie spada z 6 do 3 %, z czym już się spotkałem...
-
Jeśli chodzi o konto oszczędnościowe, to należy pamiętać, że oprocentowanie w tym przypadku jest zmienne. Oprocentowanie lokat w ostatnich miesiącach bardzo mocno się zmieniało (malało), jednak zakładając lokatę o stałej stopie procentowej mamy gwarancję utrzymania takiego samego poziomu zysków przez cały okres trwania. W przypadku konta oszczędnościowego takiej gwarancji już nie posiadamy.
-
Ja poleciłbym skorzystać z porady doradcy finansowego, on najlepiej będzie orientował się na rynku z bieżącymi lokatami i z pewnością doradzi najlepszą opcje.
-
Dzisiaj nie opłąca się trzymać pieniędzy na lokatach, tylko giełda
-
a jak ktoś nie ma pojęcia o giełdzie to co?
-
Ja już od dłuższego czasu korzystam z ofert banku Idea Bank. Mam całkiem fajnego opiekuna, który dzwoni do mnie gdy tylko pojawi się jakaś fajna lokata a zazwyczaj mają najlepsze oferty na rynku.
-
Oferty bankowych lokat tak często się zmieniają, że trudno teraz za tym nadążyć. Jeśli chcesz przeglądnąć oferty banków, ale nie chcesz tracić czasu to skorzystaj z bezpłatnej porównywarki lokat. Ustawiasz parametry interesującej Cię lokaty i zaraz otrzymujesz najciekawszą propozycję banków. Od razu można też umówić się przedstawicielem banku.
-
Póki co to Getin Bank ma najkorzystniejsze z punktu widzenia klienta lokaty.
-
O ile macie środki. Tak poważnie - to inwestycja dla poważnego gracza, ale na czasie, i inwestycja taka, która na 100% przyniesie fajne zyski.
-
Cytat:
Napisał
mariolka
Ja czytałam sobie taki artykuł dotyczący lokat, ale nie wiem czy one są rzeczywiście korzystne...
Wydaje mi się, że Getin Bank ma najkorzystniejsze lokaty, dostosowane do potrzeb klienta. To dobry sposób, że można zakładać je przez internet i kontrolować środki.
-
Paradoks.. Coraz mniej dają a coraz to więcej wymagają. We łbach im się poprzewracało. Informacja to najważniejsza siła w obecnym świecie, a ludzie je sprzedają za dosłownie parę groszy. Obligacje i forex to obecnie jakieś opcje.
-
Nigdzie, lokaty mają śmieszne oprocentowanie, dużo lepiej jest choćby tutaj - (spam) Kwestia tego czy posiadacie dostatecznie wysoki kapitał na taką inwestycję?
-
Opłaca się wejście w tego typu inwestycje - (spam) Ale nie ma co ukrywać, że po prostu rynek nie ma na to środków...
-
Lokata nie jest obecnie opłacalnym sposobem ulokowania swoich oszczędności. Każdy widzi jakie jest oprocentowanie oferowane przez banki: maksymalnie do 4% . Trzeba jeszcze od tego odjąć podatek Belki.
Tak więc polecam poszukać innych sposobów na zainwestowanie swoich funduszy. Zastanawialiście się może nad inwestycją w złoto?
Obecnie w mennicach można zakupić złoto w sztabkach o dowolnej wadze. Odsyłam do mennicy, w której sam ostatnio zainwestowałem trochę grosza:
Miejsce jest bezpieczne ponieważ opatrzone odpowiednimi certyfikatami bezpieczeństwa oraz oferują przystępny kurs.
-
Cytat:
Napisał
kondzia
Przy obecnych niskich stopach lokata nie jest opłacalna, po odjęciu podatki belki zysk jest na poziomie inflacji.
Nic dodać, nic ująć o lokacie, rynek obligacji korporacyjnych mnie intryguje, przy dobrym doradcy można zaryzykować.:confused:
-
Niestety, ale przy aktualnych stopach procentowych nie ma co liczyć na zyskowne lokaty. Lokaty są rekordowo słabe, w zasadzie zarabia się grosze. Bardziej należy je aktualnie traktować jako sposób ochrony kapitału przed inflacją.
-
Ja czytałem, że banki od jakiegoś czasu zmniejszają oprocentowanie lokat. W związku z tym lokaty są bardzo mało opłacalne. Szary obywatel najwidoczniej ma tylko brać w banku kredyt hipoteczny, najwyraźniej wyłącznie po to są klienci w bankach :/
-
Sporo na temat ciekawych lokat można poczytać na forum lokaty - (spam) - opinie użytkowników, uwagi, sugestie. Nie tylko dobre opinie ;) zachęcam d udzielania się w dyskusjach :)
-
Opłaca się korzystać z głównie 3 miesięcznych promocyjnych lokat bo są one najwyżej oprocentowane. Ofert promocyjnych z dobrym oprocentowaniem jest tak dużo, że spokojnie można korzystać z nich jedna po drugiej.
-
Lokaty od dawna się nie opłacają - ich oprocentowanie jest praktycznie zerowe, niższe od poziomu inflacji (jeśli jakiś bank oferuje wyższe, to zazwyczaj oszukuje). Jeśli jednak ktoś chce założyć lokatę to warto przejrzeć rankingi najlepszych ofert sporządzanych co roku przez serwisy finansowe.l
-
Cytat:
Napisał
valerie89
Lokaty od dawna się nie opłacają - ich oprocentowanie jest praktycznie zerowe, niższe od poziomu inflacji (jeśli jakiś bank oferuje wyższe, to zazwyczaj oszukuje). Jeśli jednak ktoś chce założyć lokatę to warto przejrzeć rankingi najlepszych ofert sporządzanych co roku przez serwisy finansowe.l
Człowieku bredzisz, po pierwsze mamy w Polsce deflacje w okolicach -1,0 pkt proc. po drugie najlepsze lokaty są oprocentowane na 3-4%. Realnie zarabiasz ok. 5%. Jak jesteś taki mundry to zainwestuj na giełdzie i zrób w miesiąc albo nawet trzy 5%. Wtedy ci pogratuluję.
-
Jeżeli szukasz czegoś co oferuje Ci większy zarobek musisz liczyć się z ryzykiem. Może zadowoli Cie Lokata-Inwestycyjna-Feniks-VI która gwarantuje zwrot zainwestowanego kapitału i możliwość 8% zysku.
-
Ostatnio wysłali mi ciekawą ofertę z Toytota Banku.