-
Eko miejsca, eko sklepy?
A może przydałaby się tu jakaś baza fajnych eko miejsc (przepisy, porady, pomysły) plus oczywiście eko sklepy.
Co wy na to? Podzielcie się informacjami o ciekawych eko miejscach w sieci.
Ode mnie: http://www.notoeko.pl/ - eko przepisy, produkty, konkursy, baza eko wiedzy, sprawdzanie eko żywności itp.
-
Odp: Eko miejsca, eko sklepy?
Coś małe zainteresowanie, jestem propagatorem ekologicznego stylu życia. Mam wielu znajomych rolników ekologicznych, sam nim jestem, więc jak ktoś zainteresowany np. zdrową żywnością zapraszam.
-
No właśnie... A jednak w mediach dość sporo się mówi o tym, że Polacy jednak są EKO;) Dziwne.
Mam kolejny namiar: i dużo rzeczy do poczytania na ekotaniej.pl (fajnie wykazują oszczędność roczną np na konkretnej żarówce, turbinach wiatrowych itp)
-
jasne - ekologiczna żywność, kosmetyki, środki czystości, źródła energii... to wszystko fajnie brzmi i wygląda na papierze. ale na co dzień trzeba mieć dużo kasy bądź czasu, żeby wdrażać te wszystkie pomysły bądź produkty. ot co!
-
Ja się nie zgodzę - ekologoczne kosmetyki wcale nie muszą być drogie. poza tym wiele z kosmetyków mozna robić w domu z naturalnych produktów. Podobnie z ekologicznym sprzataniem - nie wierzyłam a teraz soda, ocet i cytryna to moje ulubione środki czytsości. Tak naprawdę to tzreba tylko chcieć.
-
środki czystości tak... ale kosmetyki domowej roboty?
No ja nie wiem czy byłabym za
-
A maseczki robione w domu? Albo demakijaż owsiany? Ten drugi to płatki owsiane zalane wodą, kiedy już trochę się rozmoczą, nalezy wacikiem zmyć twarz. Z doświadczenia wiem, ze nic tak fajnie nie oczyczsza jak włąsnie ten specyfik.
-
Wszystkim miłośnikom eko polecam Kraków w ostatnich dniach. Stężenie pyłów w powietrzu przekracza wszystkie normy :) Tak że jak najecie się ekologicznej żywności to po kilku sekundach na "świeżym" powietrzu ekologiczność wyjdzie Wam na zero :) Dajcie spokój z eko. To sztuczny wymysł ludzi którzy mieli pomysł na globalny biznes. Zarabia się nie tylko na produktach eko ale i na ich certyfikowaniu, pisaniu norm, kontrolowaniu, pisaniu artykułów, promocji itd. Bezsensowność tego przedsięwzięcia byłoby łatwo udowodnić tylko po co? Zbyt wielu straciłoby pracę, gospodarka by się zachwiała.
-
Ostatnio rozbawiło mnie eko podejście firmy Orange. Dostałem rachunek do zapłacenia i w kopercie była kartka z Eko pomysłem jak wykorzystać ten rachunek po zapłacie. Pomysł to origami z faktury w kształcie choinki do powieszenia na drzewku świątecznym. Jakaś masakra - choinka obwieszona fakturami :D super święta.
-
heheh, a to dobre - ciekaw jestem,
czy ten rachunek był kolorowy, a jesli tak, to czy farby, których uzyli też były eko..
-
No nie, ciekawe, kto to wymyślił :)
-
mateuszu - to wcale nie jest takie niemożliwe - wiele rodzin z pewnością nie powiesi na choince nic innego,jak nie zapłacone rachunki. W dzisiejszych czasach możliwe jest wszystko. Osobiście popieram wszystko co ekologiczne, ale czy jednostki coś pod tym względem zdziałają? Nieraz się widzi w programach telewizyjnych,jak niektóre przedsiębiorstwa podchodzą do problemów ekologicznych. Hasła swoje, a niektórzy swoje.
-
Wiesz, norton, to własnie od jednostek powinno się zaczynać. Niech każdy z nas używając gazu, prądu, czy wody albo wyrzucając śmieci pomysli o ekologii - albo chociaż o oszczędności, TRZEBA zacząć od jednostek.
-
Ekologia jest bardzo ważna, no ale tak to już jest, że nie wszyscy segregują odpady albo oszczędzają zużycie prądu i co tam jeszcze można robić. Ale warto w sobie, jako jednostce, wyrobić pewne nawyki. Nawet jeśli będziesz jedyną osobą na osiedlu, która segreguje śmieci, nie znaczy, że to nie ma sensu. Ekologia robi się coraz popularniejsza i być może wkrótce coraz więcej osób będzie zwracało uwagę na to, co robią ze swoimi odpadami i jak gospodarują gazem, prądem, itp.
-
Jak dla mnie ekologia to oszczędzanie na produkowaniu śmieci, bo one stanowią coraz poważniejszy kłopot. Dzięki rozważnym zakupom, korzystaniu z torb ekologicznych, zbieraniu materiałów do recyklingu można znacząco zmniejszyć liczbę wydawanych śmieci. Jeśli każdy dołożyłby swoje trzy grosze w tym zakresie, poprawę moglibyśmy zauważyć bardzo szybko :-).
-
Na stronie www.zielonynurt.pl znalazłem ofertę zdrowej żywności a dokładniej olejów:olej lniany,z wiesiołka,z pestek dyni i inne.Używane mogą być do sałatek,sosów i innych potraw,do masaży i na choroby skóry.Polecam wszystkim dbającym o zdrowie.
-
U mnie pod blokiem otworzyli nowy supermarket wszytsko ekologiczne ale ceny niestety nie sa ekologiczne dla mojego portfela:(
-
Tak to zwykle bywa, ja też mam eko-sklep w okolicy, ale ceny wysokie i to bardzo, szkoda. Ale eko jedzenie, można też zorganizować sobie samemu, ja jajka zawsze mam takie swojskie - od znajomego rolnika, mięsko też - chociaz nie zawsze, a w sezonie warzywa i owoce z przydomowych ogródków.
-
Znam producenta ekologicznych olejów z pestek dyni, lnianego z wiesiołka i innych. Firma jest z Wielkopolski , strona http://zielonynurt.pl
-
dziś jest jeszcze problem ze zwyczajnym segregowaniem śmieci, ale powoli, bardzo powoli kultura się zmienia. Ekoskepy rozpędzają się.. powolutku, bo małe jest też zapotrzebowanie
-
Tak. Problemy z sortowaniem śmieci, składowaniem odpadów, oczyszczalnie ścieków przy domu też są rzadkością. Ekologiczne życie oprócz chęci ma także swoje koszty. Polacy jako biedne społeczeństwo mają z tym problem.:(
-
Ekologiczne oleje: olej lniany, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni, olej z czarnuszki- nieocenione w nowoczesnej kuchni.
http://www.olejlniany.info.pl
-
Kolego, ale własnie oczyszczalnie ścieków są coraz częściej montowane, powstaje coraz więcej nowych domów na terenach nieskanalizowanych, które muszą wybrać albo szambo, albo oczyszczalnię przydomową.
-
To prawda, że oczyszczalnie ścieków są coraz częstsze. Jednak wieś znajdująca się 15 km od Wrocławia z kilkuset domami powinna być skanalizowana już dawno. I nie jest to przypadek odosobniony...niestety.
-
Cytat:
Napisał
matuesz26t
Ostatnio rozbawiło mnie eko podejście firmy Orange. Dostałem rachunek do zapłacenia i w kopercie była kartka z Eko pomysłem jak wykorzystać ten rachunek po zapłacie. Pomysł to origami z faktury w kształcie choinki do powieszenia na drzewku świątecznym. Jakaś masakra - choinka obwieszona fakturami :D super święta.
choinka z fakturami... noooo xDD
-
Cóż, gdyby Orange dał chociaż orange do powieszenia. Ale fakturę? Lepsza byłaby na rozpałkę w kominku.:)
zdrowa żywność to nie jest
-
ja lubię chodzić w soboty na Eko Bazar na Żelaznej w Warszawie
-
Dobre:) .We Wrocławiu też miałem taki eko-bazar pod domem. Teraz mam GALERIĘ-już nie eko :(
Zdrowa żywność albo śmierć?
-
A co ten eko-bazar, bazar z ekologiczną zywnością?
-
Cytat:
Napisał
Raquel
A co ten eko-bazar, bazar z ekologiczną zywnością?
hmm ... chyba tak ...:)
-
Autor się nie chce wypowiedziec. Umnie też jest sklep ze zdrowa żywnością, jeden póki co, ostatnio kupiłam tam kiełkowicę :)
-
Eko- bazar to przenośnia. Tak naprawdę ekologiczne są produkty posiadające specjalne certyfikaty. Wszelkiego rodzaju jajka, ziemniaki i inne artykuły "od rolnika" nie są najczęściej ekologiczne. Taki produkt, np. olej lniany czy olej rzepakowy musi mieć specjalne certyfikaty i oznakowania. Nie zmienia to faktu, że jajka od kury biegającej po podwórku są zdrowsze niż te z masowej produkcji.:)
-
Świetną sprawą są organizowane kilka razy w roku eko jarmarki na rynku we Wrocławiu. Można zakupić ekoprodukty, często od małych, lokalnych producentów. Jakość produktów rewelacyjna. Do tego kiermasze z rękodziełami.
-
To prawda. Zdrowa żywność w centrum miasta to świetny pomysł. Żeby tak jeszcze ulubiona dynia czy olej lniany były tańsze. Problemem są czynsze płacone przez sprzedawców. Rozmawiałem z ludźmi z kiermaszu w centrum Wrocławia - te opłaty to grabież w biały dzień. Pozdrawiam rządzących miastem na czele z panem D.:(
-
to jest chyba właśnie odwieczny problem tych, którzy chcą żyć w sposób ekologiczny, że wszystko co eko jest droższe, odkąd moi rodzice zainstalowali sobie taką biologiczną oczyszczalnię ścieków to na wszelkie biopreparaty do prania i sprzątania wydajemy dwukrotnie więcej niż kiedyś na zakup chociażby domestosa, aż się nasuwa pytanie...jak żyć Panie Premierze? :/
-
Polityka i oczyszczalnie ścieków... . Niby różnią się bardzo a zapach podobny. :D
-
Cytat:
Napisał
kolega1975
hehe dobre :P już dawno się tak nie uśmiałam
-
Hmm.... gdzie w dzisiejszych czasach są eko-miejsca?. Bo,że eko-sklepy to rozumiem. W tej chwili nawet idąc na spacer do lasu widzi się wysypisko śmieci. I jak można mówić o eko-miejscach?. ;)To jest jak na razie palący problem.
-
U nas w Szczecinie mamy jedną restaurację wegetariańską , kilka knajp ze zdrową żywnością i co chwilę otwierają się nowe sklepy. Widać ,ze rynek się rozrasta :)
-
Ciekaw jestem czy e-papierosy też można uznać za produkt eko? :)
Ja rzuciłem palenie prawie pięć lat temu, a jak widzę ceny to na pewno nie wrócę do nałogu.
mój dentysta Wrocław też odradza palenie