Odp: Ogrzanie nowego domu
Oczywiście, przy nowym budynku, warto zastanowić się nad rozwiązaniem pasywnym, jednak starsze budynki czasami nie warto modernizować, ponieważ takie koszty nigdy się nie zwrócą.
Osobiście zamontowałbym kolektory słoneczne. Jest to chyba najlepszy sposób na ogrzewanie domu. Szczególnie warto to rozważyć podczas budowy nowego domu.
Nie mam takiego ogrzewania, ale znam gościa, który ogrzewa tak cały dom i nie dociepla dodatkowo. Świeży dom, ale na razie mu się spisuje. wszystko też zależy od tego, jakim funduszem dysponujesz. Jeśli wsadzisz w podłogę szmelc, zepsuje się po kilku latach, to będziesz musiał rozdzierać.
Moim zdaniem da się ograniczyć tylko do tego:)
Dobrą opcją jest też ogrzewanie z ziemi. Kosztowne, ale później będziesz miał ogrzewanie i ciepłą wode za 200zł. Rodzice zamontowali u siebie i ogrzanie domu 700m2 kosztuje ich miesięcznie tylko 900zł.
A na czym to w ogóle polega? Tzn. ogrzewanie z ziemi? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. A czy zastosowane materiały mają wpływ na łatwość ogrzewania w domu? Myślę nad posadzkami z zarembaposadzki, ale rozglądam się jeszcze za innymi rozwiązaniami. Co byście polecili?
Ogrzewanie z ziemi jest bardziej ekologiczne, więc pewnie warto:)
Hej :P Czy według Was rekuperacja Jest efektywna? Szukam obecnie jakiejś sprawdzonej firmy, która się tym zajmuje. (spam) ma całkiem interesującą ofertę i zastanawiam się, czy by z nich nie skorzystać. Macie może jakieś inne sprawdzone oferty?
Ja polecam ogrzewanie podłogowe. Super sprawa, sam takie cudo mam zainstalowane (bardzo dużo kasy na to wydałem) i wygląda świetnie. Deski podłogowe + ogrzewanie = stuprocentowe zadowolenie. Ci którzy mają takie rozwiązanie w swoim mieszkaniu wiedzą o czym mówię :) Sprawdźcie u jakiś znajomych jak to wygląda.
No przecież świetna sprawa.
Zgodzę się z przedmówcą. Podłogowe jest bardzo dobre i nie kosztowne. W końcu to niskotemperaturowe.
Warto spojrzeć na polskie kotły retortowe z Metalteres z nowe linii Eco Lux U-M bardzo wydajne i oszczędne, automatycznie sterowany kocioł z podajnikiem ślimakowym i palnikiem retortowym, mam taki na działce, jestem bardzo zadowolony
Ogrzewanie podłogowe jest świetne , mam u siebie i nogi nie marzną:)
Jakbym budował dom to z pewnością zainwestowałbym w pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe. W mojej miejscowości jest jeden użytkownik tego cuda bodajże kupował w Buderusie i faktycznie nie jest to drogi system grzewczy. Na początku trzeba sporo wydać na samą pompę jaki i instalację ale potem tylko jedyne za co się płaci to za prąd, który jest niezbędny do zasilania pompy ale i na to jest sposób bo można zamontować kolektory słoneczne.
Aktualnie inwestuje się duże pieniądze w poszukiwanie alternatywnych ekologicznych sposobów ogrzewania. Ta dziedzina cały czas idzie do przodu, a stosowanie ekologicznych rozwiązań staje się coraz bardziej dostępne.
hejka, właśnie tez się zastanawiam nad ogrzewaniem podłogowym. Uwielbiam ciepło a do tego czasem mam tak, że jak mi stopy zmarzną to już mam problemy z pęcherzem - zapalenie gotowe. Więc to chyba byłoby dobra sprawa :)
rozmawiałem ostatnio z gościem to paneli - fotowoltaika itp i mówił ze no trzeba czekać na zwrot ok 4-5 lat ale ze się opłaca itp
Rozmyślam nad tym ale na początek spłace swoje długi w temacie własnie czytam opinie na blogu finansowym
Gdybyś miał dużą działkę to mógłbyś się pokusić o ogrzewanie piecem na troty lub słomę. Pomysł z pompą wodną + kolektory słoneczne też brzmi obiecująco.
Myślę, że najlepiej zainwestować w alternatywne źródła energii (są do tego nawet spore dofinansowania Unijne z tego co pamiętam) i wtedy kombinować z ogrzewaniem podłogowym na przykład. Jest to trochę zachodu i nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale tak to zwykle bywa, że za jakość trzeba płacić :D
Przy ogrzewaniu podłogowym występuje problem z konwekcją kurzu - jest to problematyczne dla alergików. Alternatywą jest instalacja grzewcza niskotemperaturowa w ścianach wewnętrznych domu. Kilka lat temu widziałem na stronie pracowni architektonicznej z Gliwic gotowe projekty z takim rozwiązaniem, ale zdaje się ich strona już nie działa, więc nie podam. Paten w każdym razie polega na tym, że jest źródło energii, które podgrzewa zasobnik z wodą z wymiennikiem ciepła, to jest podłączone do wodnej instalacji grzewczej. Instalacja nagrzewa się do temp. ok 30 kilka stopni i promieniuje ciepło z całych powierzchni ścian. Prania na tym nie wysuszysz, ale podobno atmosferę czyni bardzo przyjemną do mieszkania. No i nie latają pyłki w powietrzu.
W swym domu zastosowałam ogrzewanie na podczerwień. Bardzo sobie je chwalę gdyż naprawdę w domu jest komfortowo ciepło praktycznie bezobsługowo gdyż jak się raz dobrze ustawi na panelu sterującym odpowiednie temperatury, które mogą być różne dla każdego z pomieszczeń w zależności od upodobań domowników, tak później nic się nie zmienia. Cała instalację wykonywała mi firma z Rokietnicy Eco Partner, która jest również producentem paneli grzewczych. panele te wykonane są z polskich materiałów dzięki czemu mamy gwarancję dobrej jakości i wytrzymałości.
Super opcje na ogrzanie domu dajecie, jak dla mnie mega opcja :)
Mogę polecić pompę ciepła + fotowoltaikę + inteligentne sterowanie temperaturą w domu. U nas robiła to firma Intelectro z Rokietnicy (Wielkopolska). Cały zestaw bardzo energooszczędny i ekologiczny. Inwestycja początkowo może wydawać się spora, ale ostatecznie po zastanowieniu się widać że dość szybko się zwraca.