wg mnie nauka poprzez zabawę. bierzesz znajomą/znajomego i na zmianę wymyślacie przeciwnikowi słówko do odgadnięcia. Oboje macie słownik, jak nie wiecie to sprawdzacie :D
Printable View
wg mnie nauka poprzez zabawę. bierzesz znajomą/znajomego i na zmianę wymyślacie przeciwnikowi słówko do odgadnięcia. Oboje macie słownik, jak nie wiecie to sprawdzacie :D
Również uważam, że najlepiej uczyć się języków obcych pod pretekstem relaksu lub zabawy, na przykład grając w gry, oglądając filmy lub czytając interesujące nas artykuły w internecie.
Kupiłam podręcznik Pawlikowskiej z płytą. Słucham w aucie i jak gotuję, szczerze mówiąc - widzę efekty.
fiszki to dobry pomysł + kilka lekcji prywatnych
Można do końca życia uczyć się z książek, chodzić na lekcje itd itp. Opierając się na schematach, będziemy mogli co najwyżej odnaleźć się w paru sytuacjach, ale języka nie zrozumiemy i nie zapamiętamy. Jest jedno wyjście; jak najwięcej rozmawiać z innymi ludźmi, przebywać w ich towarzystwie - to jedyna w 100% skuteczna metoda na naukę jakiegokolwiek języka obcego :)
Jak się uczyć? Systematycznie :)
Słówka trenować w zdaniach, oglądać filmy w oryginale zapamiętując składnię itp.
Jeżeli ktoś już znał język i chce go sobie tylko przypomnieć to najlepsze będą konwersacje. Trzeba będzie pewnie trochę słówek uzupełnić, ale składnia się przypomina bardzo szybko.
Mówić mówić mówić!
Wspomagać się muzyką, filmami tłumaczyć sobie różne artykuły, ale przede wszystkim z kimś rozmawiać w tym języku, kto będzie mógł korygować itd.
Ja od jakiegoś czasu uczę się online z tutlo. Zależało mi przede wszystko na ćwiczeniu rozmowy a tutaj własnie mam taka możliwość. Dodatkowo sama decyduję kiedy i o której mam lekcję, a to bardzo wygodne;)
:rolleyes::rolleyes: