Odp: Ile można zarobić publikując na blogu art. sponsorowane?
Przede wszystkim to zależy od Twoich statystyk - jeżeli masz dużo wejść to możesz więcej zawołać za artykuł sponsorowany - może być on też częściowo zależny od długości. Jest taka fajna grupa na FB: "Biznes, blogowanie i marketing dla kreatywnych kobiet" - tam z chęcią dziewczyny odpowiedzą na wszelkie pytania dotyczące blogowania tylko trzeba uważać żeby nie spamować :)
Nie tylko to zależy od liczby unikalnych użytkowników, ale też od samych parametrów domeny, tematyczności itp. Czyli tak jak piszą wszyscy- to zależy. Pytanie jest takie, jaki cel ma reklamodawca? Bo jeżeli akurat na Twojej stronie znajduje się jego grupa docelowa to pewnie będzie w stanie zapłacić więcej. Jeżeli to po prostu link kupowany pod pozycjonowanie to trzeba zwracać uwagę na to ile domen linkuje do Twojej, jakie są parametry w narzędziach typu Majestic, Ahrefs itd.
Ile można zarobić na blogu? Najważniejszym parametrem przy ustalaniu ceny za miejsce na artykuł sponsorowany jest ilość odwiedzających dany portal. Warto się o ten czynnik postarać, a potem zgłosić chęć przyjęcia do siebie artykułów do portali zajmujących się tym tematem. Też to robię i zarabiam.
Cytat:
Napisał
jarekcda
Ile można zarobić na blogu? Najważniejszym parametrem przy ustalaniu ceny za miejsce na artykuł sponsorowany jest ilość odwiedzających dany portal. Warto się o ten czynnik postarać, a potem zgłosić chęć przyjęcia do siebie artykułów do portali zajmujących się tym tematem. Też to robię i zarabiam.
Tak jak pisałem to zależy od tego co chcesz sprzedawać i dlaczego. Jasne, ruch może znacząco wpłynąć na cenę, ale ludzie nie tylko kupują publikacje ze względu na ruch!
Ostatnio przy 10k UU i 40k sesjach, zaproponowałem stronie z tematyki bukmacherskiej kwote 800zł za wpis i brak odpowiedzi. Myślę, że za mniej niż 400zł bym się na pewno tego nie podjął.