Pytanie do tych co mają albo mieli Orange. Jak oceniacie jakość łącza i
transmisję danych? Dobrze działa czy nie? Bo zastanawiam się nad
podpisaniem umowy rozważam ofertę Day by Day
za i przeciw. Czy faktycznie można zaoszczedzić?
Printable View
Pytanie do tych co mają albo mieli Orange. Jak oceniacie jakość łącza i
transmisję danych? Dobrze działa czy nie? Bo zastanawiam się nad
podpisaniem umowy rozważam ofertę Day by Day
za i przeciw. Czy faktycznie można zaoszczedzić?
ale o jaki Ci chodzi ... na laptopa , do telefonu , na kompa ... w zeszłe wakacje byłam w takiej dziurze że tylko Orange miał zasięg ... ale oni limitują transfer [zależy od umowy] ... i wiesz ... no nie jest specjalny ... w tej chwili mam drugiego dostawcę , który mi nie limituje transferu i naprawdę jest extra ... to Telekomunikacja Kolejowa.
W ofercie Day by Day opłata wynosi 10 zł dziennie ... zgłupiałam ... :) ..
@rebecca, w tej ofercie DbD nie masz sztywnych stawek sama regulujesz ile możesz wydać, 10 zł płacisz za 1gb na miesiąc i masz jeszcze 1gb za free, tak to mniej więcej działa.
wiesz ja miałam na myśli taki dostęp do Net'u jaki ja mam ... poza tzw opłatą stałą dla dostawcy , nic więcej nie płacę , nie mam żadnych limitów transferu , ani nikt nie dyktuje mi ile godzin albo kiedy mogę ściągać ... no sam wiesz o co chodzi ...
a w tej ofercie jednak płacisz za dodatkowy transfer , to ile masz za tzw friko ...? tzn w limicie ... czyli limit jest ...
@rebecca2001 : ale mówimy tu o tym ze sami narzucami limit , prawda?
... znaczy się ... samodyscyplina ? ... wiesz nie lubię być limitowana , toteż sama sobie nie będę ustanawiała ograniczeń ... :) ...
no to policzmy
1 Gb free
1 Gb [dodatkowy] 10 pln
film DVD [różnie] około 4,5 Gb
suma
po odliczeniu free 35 pln [4,5 Gb minus 1 Gb(free) = 3,5 Gb]
za 35 pln można kupić tzw [ przynajmniej u mnie w Krakowie ] całkiem niezły film na płycie DVD
nie mówię tu o wypożyczalniach ...
Jak widać zupełnie nieopłacalna impreza ... :) ...
masz racje jeżeli chcemy ściągać filmy, tylko wydaje mi sie że to
wyjście awaryjne dla tych którzy chcą na szybko skorzystać z Internetu, a
dla tych którzy ściągają duże pliki to raczej oferta Free gdzie nie ma
limitów w nocy.
Korzystam z Business Everywhere do lapka i CDMA do stacjonarki.
Jedno i drugie to kiszka, ale lepsza kiszka nic nic. Business Everywhere mile zaskoczył mnie ostatnio w Ostródzie, ale poległ na spotkaniu w Grudziądzu.
W Krynicy Morskiej, Business Everywhere spełnił swoje zadanie, choć śmiało mogłem przy okazji zająć się innymi sprawami - strona Wuja Googla wczytywała się około minuty...
W podtoruńskim Grabowcu, jedno CDMA mam dla siebie, a córka ma swój modem. Obydwa działają różnie, choć stoją niedaleko siebie. Kiedy ja mam słabiutki sygnał, córka ma full'a. Rzadko kiedy obydwa idą pełną parą.
Z wielu źródeł - zarówno prywatnych, firmowych i korporacyjnych docierają do mnie informacje, że mają słaby internet. Słaby zasięg, słaby transfer. Podobnie jest z Play. Play przydaje się tylko w większych miastach.
Z osobistych doświadczeń mogę powiedzieć, że przyzwoicie jest w przypadku usługi blueconnect dawnej Ery. Na "zadupiach" przynajmniej edge. W miastach minimum mocny edge, umts, hsdpa, a często już nawet hspa.
teraz trwają „szalone dni w Orange’” – podobno całkiem przyzwoita
obniżka. Czy ktoś wie jak to się
kształtuje w kontekście mobilnego Orange Free?
Nie dalej, jak kilkanaście godzin temu przeszedłem wraz z córką przez wszystkie dostępne w Toruniu salony telefonii komórkowej - szukaliśmy notebook'a z internetem. Najlepszą cenowo i sprzętowo ofertę przygotowała T-Mobile. Nie wiem, jak z zasięgiem ogólnie w Polsce, ale tam gdzie córka będzie go przede wszystkim potrzebowała, zasięg ma i to całkiem przyzwoity.
Po przegadaniu sprawy w domu, w środę najprawdopodobniej zdecydujemy się na zakup.
Orange i Play mają podobne oferty i są całkowicie nieżyciowe - przynajmniej dla studentów.
Plus już nieco lepiej, ale oferta córki też nie zachwyciła...
@Weblion, rozumiem że przed zakupem sprawdziłeś na mapie zasięgu
t-mobile? Dobrze wiedzieć że sieć t-mobile świadczy dobry jakościowy
internet. A poza tym czy zaproponowali Wam jakieś bonusy? może udział w
jakieś akcji typu Orange Loteria biletów 2012?
Tak, sprawdziłem, dlatego napisałemA czy były bonusy? Nie pamiętam, ale chyba nie. Dokupiliśmy za grosze opcję darmowych nocy (od północy do 9:00 rano).Cytat:
tam gdzie córka będzie go przede wszystkim potrzebowała, zasięg ma i to całkiem przyzwoity
Ja tez się zastanawiam nad wykupieniem jakiegoś pakietu w orange żeby mieć internet w telefonie, żebym mógł sobie gdzieś gdzie nie ma wi-fi sprawdzić maila, mapę czy twittera, ale kompletnie nie orientuje się w tych ich ofertach. Co mi polecacie taniego do takiego zastosowania?
Dla mnie nie bylo to dobre roywiązanie. Ciągle gubiło połączenie
Ja w Orange od dawna ładuję swoją komórkę,stacjonarny telefon także przeniosłam do Orange,a od ponad dwóch lat mam także i Internet z Orange.Przed przedłużeniem umowy na Internet płaciłam za stacjonarny i Internet ponad 90 zł.W tej chwili płacę 87,- zł.dwa lata miną w lipcu i od sierpnia będę płaciła jeszcze mniej.Czyli nie jest źle.Przedtem w TP za stacjonarny płaciłam 35,- a w Orange płacę 32,-a będę płaciła także mniej.
Ja osobiście nie lubie tego typu internetów :/ jak dla mnie wszystkie są za wolne
W Polsce jakość tych radiowych "internetów" zostawia jeszcze wiele do życzenia.
Orange akurat ma najlepszą ofertę, poza tym nie limitują transferu jak w Play.
Jak mamy antenę jakość jest super, jak jedziemy na samym modemie no to rzeczywiście bywa różnie. Największą przeszkodą często bywa nie jakość połączenia tylko limit GB :/
---------------
Pozdrawiam,
Specjalista SEO Mariusz Kołacz
Więcej informacji o mnie znajdziesz tutaj.
jeśli chodzi o limit GB to najlepiej wypada Play. A szybkość połączenia jest jak najbardziej wystarczająca do przeglądania stron.
generalnie internet mobilny to ostateczność, tylko jeśli naprawdę nie ma innego wyjścia
Ja mam orange free na kartę i niby to atrakcyjnie wygląda, ale po jakimś czasie zniknął mi limit przesyłu choć miałem jeszcze pół roku na wykorzystanie, niezbyt to uczciwe. Zasięg też jest taki sobie, choć to centrum miasta.
może tak mają tylko ci na kartę???
Aktualnie korzystam z playa, ale warto kupić modem bez simloka i spróbować na starterach "jak chodzą" poszczególne sieci.
Przez dość długi czas korzystałem z tmobile jednak miałem problem z zasięgiem + rozłączającym się internetem (często wyjeżdżam poza miasto do rodziny). Zdecydowałem się zmienić sieć na orange i problem znikł - zasięg co prawda nie zawsze jest idealny ale jakość internetu bez zarzutów. Jeśli odpowiednio dostosuje się abonament to i można nawet zaoszczędzić. W doborze taryfy pomogła mi przemiła Pani (co również jest plusem bo komu się chce dogadywać z kimś kto tylko odwala swoją robotę nie myśląc o kliencie?) Magdalena Czerw (jej numer tel w razie potrzeby 502-761-342). Są to dane dostępne normalnie na jej stronie internetowej także można śmiało dzwonić i poprosić o pomoc.
W orange można zaoszczędzić łącząc umowy na ich usługi.
...albo nic nie napiszę, bo się nakręcę...
Ostatnio oferty na mobilny internet bardzo staniały. Na przykład w miesiącu sierpniu 2012 operator Orange obniżył ofertę Orange Free 79 aż o 20 zł. teraz kosztuje tylko 59 zł miesięcznie. We wrześniu ceny na mobilny internet ( blueconnect) obniżył także T-Mobile
Orange to niestety wciąż zły wybór, co myślicie?
Z tego co wiem najlepszy internet oferuje obecnie Plus ale orange też nie jest zły
No nie wiem jak to się dzieje, ze wszystkie utrzymują się na rynku i nie splajtowały?
Orange to najlepsza firma w Polsce, Tylko od nich mam zasięg internetu w domu.
Kupowanie przez Allegro tanich startówek jest najtańszym rozwiązaniem.
w orange najlepsza startówka to EURO 2012 za 50 zł była.
orange ma słaby internet.
Mi od jakiegos czasu proponują ale nie skorzystam racej
Od zasięgu trzeba zacząć wybory dostawcy i okreąlenia ile chcę tego internetu, gdzie i kiedy...teraz play ma najlepsze warunki
Miałem kiedyś z play i powiem że szału nie zrobił :P Teraz testuję LTE z plusa, i powiem że spodziewałem się delikatnie czegoś innego
ponoć Orange testuje LTE, ciekawe jaką ofertę przedstawi z tą technologią
Odp: Bardzo wolna prędkość internetu (19.07.2013, 20:49)
aktualny wynik to: ok. 0.12Mbps ping 156ms to sa zarty ze strony ORANGE a płacić trzeba....
orange pisze ze poprawiło nadajniki a ty takie super predkosci .....tylko w polsce robią takie numery z klientem .
Odp: Bardzo wolna prędkość internetu (22.07.2013, 19:00)
Witam dołączam do tematu ....
U mnie także w Warm.-Maz. Pow. Elbląski dokładnie jest IDENTYCZNA sutuacja od 4-5 dni codziennie dzwonie na*800 i zawsze ta sama odpowiedz "Tak ma być proszę Pana nom.. zasięg pewnie Panu spadł no...dużo osób teraz korzysta z internetu"I grubo ponad 40 zł poszło na dzwonienie do nich ! Wcześniej internet chodził dobrze 150-280 kb/s a teraz jedynie rano coś można zrobić... dwonienie do nich to jak grochem o ścianę i ciekawe ile to jeszcze potrwa dopuki nie naprawią tego..."Internetu" NIKOMU NIE POLECAM SZKODA NERWÓW !
http://www.orange.pl/fid,4002278347,...rumthread.html
Z Net'u:
Około 8% miejscowości w Polsce nie ma dostępu do żadnej sieci. W dobie internetu otaczającego nas z każdej strony, Wi-Fi w strategicznych miejscach miast, kawiarniach czy pubach, w czasach, kiedy telefon zastąpił zegarek, kalendarz, latarkę czy licznik nadal są w kraju miejsca, gdzie ludzie muszą radzić sobie nie tylko bez internetu, ale w ogóle bez telefonu.
Tymczasem Europejska Agenda Cyfrowa zobowiązała państwa członkowskie Unii Europejskiej, iż do końca 2013 roku każdy mieszkaniec kraju będzie miał dostęp do internetu. Ponadto zobowiązała członków do umożliwienia do 2020 roku każdemu mieszkańcowi korzystania z łączy o prędkości minimum 30 mb/s, a dla przynajmniej połowy gospodarstw domowych prędkość ta ma wynosić co najmniej 100 mb/s.
W związku z taką sytuacją poseł Maciej Orzechowski złożył interpelację dopytując w niej o możliwości dopełnienia przez Polskę założeń Europejskiej Agendy Cyfrowej oraz o obecną sytuację sieci internetowej w Polsce.
Pełna treść interpelacji – http://tnij.org/z52f
a świstak zawija w sreberka...:)