Naturalne metody na pryszcze
Szukam jakiś naturalnych metod na problemy skórne. To bardzo duży problem z którym borykam się już od trzech lat. Nie liczę już na super efekty ale chciałbym chociaż zmniejszyć ich występowanie. Znalazłem artykuł o kilku sposobach by pozbyć się pryszczy i szukam kolejnych. Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób?
Odp: Naturalne metody na pryszcze
Ja także walczyłem z tym przez lata. Były wizyty u dermatologa, stosowałem środki które przepisywał i nic. Dbałem o higienę, ograniczałem spozywanie czekolady i tłustych produktów. Dopiero po latach przeszło. Mój młodszy brat miał podobne problemy ze skórą i u niego pomógł. Nie wiem czy teraz robią lepsze środki czy po prostu jego organizm szybciej to zwalczył.:) Sam niestety musisz do tego dojść.
Tak jak pan wyżej powiedział unikać nadmiaru tłuszczy i cukrów, ze swojego doświadczenia mogę jeszcze polecić opalanie się :) słońce w odpowiedniej ilości jest zdrowe dla skóry, chodzi mi o witaminę D, oczywiście odradzam siedzenie na słońcu cały dzień i spiekanie się na skwarka bo to się skończy rakiem skóry
Witam, swego czasu znajoma proponowała koleżankom jakąś maseczkę z drożdży. Nie znam dokładnie receptury, wiem że jest w miarę skuteczna.
Ja z kolei słyszałam że picie drożdży rozpuszczonych w wodzie ma pomagać na trądzik ale sama nigdy podobnej kuracji nie stosowałam (i raczej nie zamierzam). Cerę trądzikową można natomiast przecierać wyciągiem z rumianku, nagietka i łopianu (można coś takiego dostać np. u bonifratrów)
drożdże mogą jednak działać bardzo negatywnie na układ pokarmowy
Już na gotowe wykwity - pasta do zębów, roztwór drożdzowy, albo wszystko inne - cokolwiek zaschnie na skórze i zrobi wokół zaczerwienionego miejsca skorupkę.
Zdrowa dieta również pomaga. No i przede wszystkim nie wyciskać brudnymi dłońmi
U młodzieży w okresie dojrzewania nawet odpowiednia dieta nie pomoże, aby pozbyć się pryszczy.
Po prostu po kilku latach ta dolegliwość minie.
Ale warto zapytać się o preparaty w aptece
lub nawet wybrać się do dermatologa.
W młodzieńczym wieku pryszcze całkiem nie znikną, ale chociaż trochę toniki i kremy pomogą.
Podobno warto pić drożdże albo stosować maseczki na twarz z drożdży