Po kilku latach jestem zmuszony powrócić do nauki tego języka. Jaka metoda nauki jest najskuteczniejsza? Szkoła językowa, indywidualne lekcje, fiszki, rozmowa na skype...?
Printable View
Po kilku latach jestem zmuszony powrócić do nauki tego języka. Jaka metoda nauki jest najskuteczniejsza? Szkoła językowa, indywidualne lekcje, fiszki, rozmowa na skype...?
W przypadku samodzielnej nauki słówek sprawdzoną metodą są tzw fiszki. Czyli zapisujesz sobie słówka a na odwrocie ich znacznie. Z gramatyką i umiejętnościami językowymi nie będzie już tak łatwo - z doświadczenia wiem, że trudno jest to ogarnąć we własnym zakresie. Możesz znaleźć sobie kogoś do rozmówek przez skype z innego kraju. Do pewnego momentu intensywnie to praktykowałam. Uczysz się mowy potocznej i slangu w ten sposób. Jeżeli chodzi o gramatykę to zawsze możesz skorzystać z oferty taka jak ta tutaj czyli indywidualne lekcje z lektorem z dojazdem do domu. Trochę droższa opcja niż w przypadku lekcji w szkole językowej, ale zdecydowanie więcej się nauczysz w ten sposób.
Kolega wspominał mi, że najlepszą motywacją do nauki i jego sposobem był wyjazd z taką wiedzą jaką ma i oczywiście fiszkami i jakoś musiał sobie radzić. Coś jeść, pić, gdzieś się przespać. Instykt przetwania wymusił na nim intensywną naukę.
Fiszki nie są najlepsze, mogą być co najwyżej dodatkiem. Najlepiej zapamiętuje się słówka w kontekście a nie same.
Generalnie nic nie zastąpi dobrego nauczyciela, ale jak ma się dużo samodyscypliny można spróbować uczyć się samemu. Niewielu ludziom udaje się jednak systematycznie uczyć się samodzielnie.
Ciężko określić, która jest najskuteczniejsza. W szkole uczono mnie gramatyki, mało było rozmowy. Teraz jak zasiadłem to po prostu słuchałem rozmowy po angielsku przetłumaczonym zdaniem, łatwiej się przyswaja, jeżeli chodzi o mnie ;)
A co sądzicie o takim pomyślę na samodzielną naukę angielskiego? http://blog.hepika.pl/nauka-jezykow/...-angielskiego/
Według mnie ten sposób wydaje się bardzo ciekawy
Mi tam angielski niepotrzebny! United Kingdom i USA mi się nie podobają! Wole po polsku z Polakami gadać! Angielski język jest obleśny!