Jaka opcja jest lepsza - ćwiczyć samodzielnie w domu, czy wykupić karnet na siłownię?
Printable View
Jaka opcja jest lepsza - ćwiczyć samodzielnie w domu, czy wykupić karnet na siłownię?
Zależy co wolisz. Na siłowni możesz wykupić zajęcia z trenerem personalnym, ale jeśli nie lubisz ćwiczyć w towarzystwie innych ludzi, to chyba faktycznie lepiej zainwestować te pieniądze, które miałabyś przeznaczyć na karnet w zakup sprzętu do ćwiczeń.
Najlepszy jest rower und pływanie and bieganie!
Zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli zrzucić wagę i być szczupłym to pływanie, bieganie (pływanie prawie codziennie daje efekt -2kg/miesiąc). Oczywiście trzeba zapie****** a nie przy pierwszej zadyszce stawać i trzeba być konsewentnym. Samo pływanie i bieganie nie zbuduje w pełni sylwetki więc warto to uzupełnić o trening obwodowy/siłowy właśnie na siłowni albo w domu - kwestia finansowa oczywista, ale na siłowni panuje atmosfera sprzyjająca wysiłkowi. Nie zaszkodzi zacząć dobrze jeść - mniiej pieczywa, więcej warzyw poza ziemniakami, mniej przetworzonej żywności. Zero pizzy, mało alkoholu. A jak po treningu poczujesz nagły przypływ ochoty na coś "dziwnego", nie krępuj się, organizm tak przekazuje swoje potrzeby.
Pytanie jeszcze, czy jesteś w stanie samodzielnie zmobilizować się do ćwiczeń w domu. Jeśli tak, myślę, że to dobra opcja.
Sprzęt nie jest drogi. Ćwiczysz, wtedy kiedy masz czas. Nie musisz wychodzić z domu, jakoś specjalnie się ubierać, ani dojeżdżać.
Po paru miesiącach inwestycja w sprzęt Ci się zwróci, bo karnety na siłownię niestety nie są tanie.
Ja zdecydowanie wolę ćwiczyć samodzielnie w domu. Pewnie trzeba tutaj dużo samozaparcia, ale po jakimś czasie to samo wchodzi w krew.
Ja w domu ćwiczę zrywami. Są takie tygodnie, że praktycznie codziennie robię choćby mały trening. Ale jest i tak, że łapie mnie leń i nie chce mi się kiwnąć palcem.
A karnet na siłownię bardzo mnie mobilizuje. Zwyczajnie szkoda mi każdego niewykorzystanego wejścia ;)
ja też preferuję ćwiczenia w domu. To jest dla mnie wygodniejsze.
też wolę ćwiczyć w domu. Mniej czasu sie traci na dojazd. tak jak mezo napisał dobre ceny są jeżeli chodzi o sprzęt:)