Odp: Ogrzanie nowego domu
Oczywiście, przy nowym budynku, warto zastanowić się nad rozwiązaniem pasywnym, jednak starsze budynki czasami nie warto modernizować, ponieważ takie koszty nigdy się nie zwrócą.
Osobiście zamontowałbym kolektory słoneczne. Jest to chyba najlepszy sposób na ogrzewanie domu. Szczególnie warto to rozważyć podczas budowy nowego domu.
Nie mam takiego ogrzewania, ale znam gościa, który ogrzewa tak cały dom i nie dociepla dodatkowo. Świeży dom, ale na razie mu się spisuje. wszystko też zależy od tego, jakim funduszem dysponujesz. Jeśli wsadzisz w podłogę szmelc, zepsuje się po kilku latach, to będziesz musiał rozdzierać.
Moim zdaniem da się ograniczyć tylko do tego:)
Dobrą opcją jest też ogrzewanie z ziemi. Kosztowne, ale później będziesz miał ogrzewanie i ciepłą wode za 200zł. Rodzice zamontowali u siebie i ogrzanie domu 700m2 kosztuje ich miesięcznie tylko 900zł.
A na czym to w ogóle polega? Tzn. ogrzewanie z ziemi? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. A czy zastosowane materiały mają wpływ na łatwość ogrzewania w domu? Myślę nad posadzkami z zarembaposadzki, ale rozglądam się jeszcze za innymi rozwiązaniami. Co byście polecili?
Ogrzewanie z ziemi jest bardziej ekologiczne, więc pewnie warto:)
Hej :P Czy według Was rekuperacja Jest efektywna? Szukam obecnie jakiejś sprawdzonej firmy, która się tym zajmuje. (spam) ma całkiem interesującą ofertę i zastanawiam się, czy by z nich nie skorzystać. Macie może jakieś inne sprawdzone oferty?
Ja polecam ogrzewanie podłogowe. Super sprawa, sam takie cudo mam zainstalowane (bardzo dużo kasy na to wydałem) i wygląda świetnie. Deski podłogowe + ogrzewanie = stuprocentowe zadowolenie. Ci którzy mają takie rozwiązanie w swoim mieszkaniu wiedzą o czym mówię :) Sprawdźcie u jakiś znajomych jak to wygląda.
No przecież świetna sprawa.