Hmm.... nie wiem czy to skuteczne, ale brzmi zachęcająco ;-)
Printable View
Ja pijÄ™ gorÄ…ce mleko z miodem i czosnkiem. Czasem teÅź syrop robiony z miodu, cytryn (chyba 5) oraz duÅźo czosnku i to zalane wodÄ… gorÄ…cÄ….
Marcin, cieply biust ma³¿onki/dziewczyny zweibierbitte'a ? :PCytat:
Hmm.... nie wiem czy to skuteczne, ale brzmi zachêcaj±co
Sprawdzone przeze mnie metoda na gardÅ‚o, skuteczna tylko jak czujesz, Åźe coÅ› zaczyna źle siÄ™ z nim dziać.
Wypić 2X 50 gram czystej wÃÅ‚dki 40% w odstÄ™pach 5-10 minut i gwarantujÄ™, Åźe rano gardÅ‚o jak po remoncie kapitalnym.
JeÅźeli stwierdzisz, Åźe Å‚ykniÄ™cie dwÃÅ‚ch porcji leku to za maÅ‚o, moÅźesz oczywiÅ›cie ciÄ…gnąć kuracjÄ™ dalej, ale to juÅź zachodzi na imprezÄ™ solo.
Na resztÄ™ objawÃÅ‚w przeziÄ™bienia szklanka mleka z miodem i masÅ‚em (prawdziwym masÅ‚em 82,5% tÅ‚uszczu), co prawda nie wiem jakie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci ma masÅ‚o, ale to jest metoda stara... oj stara, pamiÄ™tam jak moja babcia byÅ‚a jej zwolenniczkÄ….
Na katar to raczej medykamenty, jakieś krople wpuszczane do nosa, ale i tak podobno nieleczony trwa 7 dni, a leczony tylko tydzień.
WÅ‚aÅ›nie wrÃÅ‚ciÅ‚em zmarzniÄ™ty z cmentarza, po powrocie polopirynka, bo to jednak najszybsze i zaraz idÄ™ zrobić sobie mleko z miodem i masÅ‚em.
Witaminy teÅź sÄ… istotne w kuracji, tutaj pijÄ™ bombÄ™ witaminowÄ… Plusza, dodatkowo sÄ… tam sole mineralne i magnez.
Witamin nigdy za duÅźo! Nawet jak przyjmiecie ich za duÅźo to organizm da sobie z tym radÄ™ (poza grupÄ… witamin rozpuszczalnych w tÅ‚uszczach - A D E K). WaÅźna uwaga - nigdy przenigdy nie jedzcie witamin w tabletkach! ObciÄ…ÅźajÄ… przewÃÅ‚d pokarmowy i sÄ… marnym substytutem naturalnej terapii witaminowej - tylko witaminy zawarte w m.in owocach!
Zapomnieliście wspomnieć o jednym.
NajwaÅźniejsza jest motywacja do tego,Åźeby nie być chorym.
Żadne lekarstwa wam nie pomogą jeśli nie powiecie sobie:
"Muszę i chce być zdrowy".
MoÅźe to i Å›mieszne dla niektÃÅ‚rych ale mi bardzo pomaga...
A ze wszystkich pomysÅ‚ÃÅ‚w to ta"Czysta" i "Åšliwowica" brzmi bardzo kuszÄ…co:big_smile:
Brawo dla janosika, wspomnial o najwazniejszym - afirmacja - budzenie własnych zdolnosci regeneracyjnych, samoleczenia. Nasz organizm jest do tego zdolny! Wszystkie piguły to placebo - silniejszym lekarstwem jest sama wiara w to ze mala tabletka ma siłę sprawczą :)
:D
Sama wiarÄ… raczej siÄ™ nie wyleczymy,ale we wszystkim najwaÅźniejsze sÄ… chÄ™ci i motywacja...
PrzypomnÄ™ jeszcze swÃÅ‚j sposÃÅ‚b, o ktÃÅ‚rym wspominalem w innym wÄ…tku: na wszelkie infekcje i bÃÅ‚le jamy ustnej i gardÅ‚a dobre jest ssanie goździkÃÅ‚w (przyprawy, Åźeby ktoÅ›, jak Konrad, nie pomyÅ›laÅ‚, Åźe chodzi o kwiatki). Dezynfekuje, znieczula i odÅ›wieÅźa oddech. Podobno pomaga nawet na bÃÅ‚le zÄ™bÃÅ‚w, ale nie musiaÅ‚em jeszcze nigdy sprawdzać. :)
WaÅźne tylko, Åźeby nie byÅ‚y zwietrzaÅ‚e. Wiele firm kantuje - odsysa cenny olejek i sprzedaje goździki podÅ‚ej jakoÅ›ci (teÅź pomogÄ…, ale efekt duÅźo sÅ‚abszy). Podobno Å›wieÅźy goździk wrzucony do wody powinien zatonąć, albo przynajmniej pÅ‚ywać pionowo. Tak dobrego jeszcze nie spotkaÅ‚em, najlepszej jakoÅ›ci z tych, ktÃÅ‚re prÃÅ‚bowalem, byÅ‚y z Kamisa.
WracajÄ…c do czosnku: niektÃÅ‚rzy nie mogÄ… jeść czosnku, bo organizm siÄ™ buntuje (pomijam kwestiÄ™ upodobania do zapachu). Wtedy polecam wyprÃÅ‚bować czosnek w tabletkach, np. Alliofil. Podobnie do czosnku dziaÅ‚a teÅź papryka.
Rutinoscorbin/Cerutin. JeÅ›li ktoÅ› nie chce siÄ™ "chemizować", to te leki to witamina C + rutyna. Gdzie znaleźć witaminÄ™ C, kaÅźdy wie. RutynÄ™ moÅźna znaleźć w kaszy gryczanej, albo na Wikipedii. };>
No i warto się hartować: gorący i zimny prysznic na zmianę.
_____ dop:
Właśnie, ktoś chciał przepis z czekoladą. Proszę bardzo: czosnek w czekoladzie. :big_smile: