Uwielbiam autora Haruki Murakami. Pierwszą i moją ulubioną książką tego autora jest "Norwegian wood". Idealna książka na samotne wieczory :) A jeśli ktoś lubi kryminały to polecam książki Alex Kava. Teraz czytam "Trucizne" właśnie jej autorstwa.
Printable View
Uwielbiam autora Haruki Murakami. Pierwszą i moją ulubioną książką tego autora jest "Norwegian wood". Idealna książka na samotne wieczory :) A jeśli ktoś lubi kryminały to polecam książki Alex Kava. Teraz czytam "Trucizne" właśnie jej autorstwa.
Dla mnie najlepszy Terry Pratchett i cały cykl o Świecie Dysku. Mistrzostwo gatunku. Z lektur to cała Trylogia Sienkiewicz. Słaba była "Lalka" Prusa
Zdecydowanie Cień wiatru. Polecam bardzo mocno
zdecydowanie "Władca Pierścieni" i "Imię róży", ale polecam także "Metro 2033" i "Anioły i Demony".
"Ukryta śmierć" Nora roberts czytałem na razie recenzję ze strony Matrasu i zapowiada się świetnie wg mnie, trochę horror i kryminał, akcji jest sporo, lubię taki ksiazki, pozniej nie mozna zasnąć :D
Myślę, że ciekawa może byc ksiązka Jarosława Kamińskiego "Wiwarium" - polskie klimaty, o młodym Brunonie Winnickim -profesorze politologii na Uniwersytecie Warszawskim, widziałem na stronce Matrasa za 28zl w przedsprzedaży
ostatnio zrobiła na mnie wrażenie książka Krzysztofa Vargi "Masakra". kapitalny opis Warszawy i różnych typów ludzkich, polecam!
Olga Tokarczuk "Bieguni", fascynująca książka. i oczywiście ciekawią mnie jej "Księgi Jakubowe", ale muszą trochę poczekać.
Dobra książka powinna coś wnosić do twojego życia. Istnieje wiele książek motywujących do rozwoju zawodowego. Polecam poczytać książki o inwestycjach i świecie finansów, dzięki którym można zyskać umiejętności i pieniądze.
jak dla mnie najlepsza ksiązka to
Zapomniany Ogród - Kate Morton
Polecam polską fantastykę - Pilipiuka w szczególności. Mój ulubiony - Operacja dzień wskrzeszenia. Żałuję, że nie powstała ekranizacja, bo czytając cały czas miałem w głowę, jakby wyglądał film.
Polecić mogę książki z serii Historia z Alkowy. Bodajże 18 tomów, które warto przeczytać.
Ja sobie bardzo cenię twórczość Murakamiego
Najlepsze: Gra o tron, saga o wiedźminie i Harry Potter
Najgorsze - Kroniki świata wynurzonego... i coś by się jeszcze znalazło, ale nie pamiętam tytułów, bo nie było warto zapamietywać
Polecam wszystkim (chociaż elementarna wiedza z fizyki będzie przydatna) - Leonard Susskind Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun
A ja polecam Trylogie Husycką Sapkowskiego ;)
Wszyscy mamy tajemnice - Harlan Coben. Przeczytana już kilka razy :D
John Gardner - Grendel
Ja tam uwielbiam serię o Eragonie - znakomicie się to czyta.
bez wątpliwości, moja ulubiona książka - ''1984'' George’a Orwella.
Pokazuje świat brutalny gdzie życie nie ma żadnego znaczenia, gdzie ludzie nie przywiązują wagi do niczego poza Partią. Każdy myślący odmiennie jest wrogiem którego trzeba zniszczyć bez żadnego zastanowienia. Prawda jest tylko jedna i trzeba wierzyć w nią za wszelką cenę, nawet wbrew sobie. Pierwszy akt wprowadza czytelnika gładko w rzeczywistość, drugi niesamowicie wciąga, a trzeci czyta się praktycznie na raz. Genialny "happy-end" oddający klimat całej historii.
Ciężko powiedzieć na temat najlepszej książki. Mam parę swoich ulubionych, ale chyba najwięcej do mojego życia wniosła książka Opowieść podręcznej Margaret Atwood.
dla mnie najlepsze są wszystkie związane z kosmosem, szukające odpowiedzi dlaczego świat wygląda tak jak wygląda.
Anthony de Mello - Przebudzenie, Wiek krwi - Bogusław Wołoszański, Czego ci lekarz nie powie - Jerzy Zięba.
Najlepsza: "1984" Orwella
Najgorsza: "Trainspotting" Irwina Welsha
Czytam obecnie i polecam książkę "dziewczyny z powstania". Książka oparta jest na prawdziwych wydarzeniach, co akurat dla mnie sprawia że jest jeszcze bardziej wartościowa, no i przy okazji rocznicy powstania warto się zaczytać w tym temacie i pomyśleć o rodakach, którzy walczyli o wolną Polskę, no i co jeszcze istotne to zobaczyć jak przebieg tych wydarzań wyglądał z perspektywy kobiet.
Ja wlasnie wzialem sie za Solaris lema i przyznam, ze dawno nic mnie tak nie wciagnelo :0
- - - Updated - - -
*Lema... prosze wybaczyć mała literę nazwiska tego wielkeigo pisarza :)
Chłopcy z Placu Broni
Dużo książek Stephena Kinga
Wiele ciekawych pozycji znalazłam na Czytam Wszędzie
Można samemu sobie robić takie listy i zapisywać na googlach np żeby nie zginęły i potem pamiętać, które były najfajniejsze
Nie umiałabym wymienić najlepszej książki. Mam naprawdę wiele ulubionych.
Na czytamwszedzie.pl są różne rankingi co miesiąc, czasem wysyłam im swoje recenzje.
Ale pierwsza, która przyszła mi do głowy to Mistrz i Małgorzata, Zbrodnia i kara, Harry Potter oraz biografia Monroe na Manhattanie.
Przebudzenie - Anthony de Mello.
Mnie bardzo ujęła autobiografia Billie Holiday. Akurat bylem ostatnio w kinie na Green Book i przyznam, że choc obie historie trochę sie różnia to jednak w tle sa identyczne okolicznosci problemu dyskryminacji rasowej. Smutne, ale warto wiedzieć :)
Trudno wskazać mi jedną najlepszą książkę, ponieważ jest ich trochę. Ostatnio czytałem książkę Grona gniewu i szczerze polecam osobom, które lubią dobrą literaturę. A mam też do was inne pytanie, jaką książkę, której bohaterem jest pies polecilibyście?
Jądro ciemności Conrada, ale w oryginale. Książki Steinbecka też mi się podobały.
Shantaram - Gregory David Roberts
Cała seria Julii Durant autorstwa Andresa Franza. Książki kryminalistyczne, które porywają cię do tego świata w mgnieniu oka.
Ja zbytnio nie lubię czytania książek, jak już to wolę komiksy. Moimi ulubionymi komiksami jest seria o ant manie, obejrzałem również z nim filmy na stronie vod https://ogladaj.to/ inne flmy i seriale są tam również dostępne online i bez rejestracji.
Ja w wolnym czasie czytam książki lub oglądam filmy. Teraz szukam dobrej książki więc sprawdzę na to co polecacie, może coś wybiorę.