-
Odp: Eko miejsca, eko sklepy?
U nas w miasteczku nie ma takiego sklepu, a myślę, że nawet gdyby był, to mało kto by z niego korzystał, bo wiadomo, że takie produkty są droższe od tych z marketu. Postanowiłam więc, że zacznę sama uprawiać ogródek - taki na nasze domowe potrzeby. Kupiłam trochę narzędzi (jakieś szpadle ogrodowe, jak te tu: http://ogrodosfera.pl/lopaty-szpadle-i-widly grabie, motyki i inne sprzęty) i od początku tej wiosny zaczęłam uprawę. jak będzie mi szło dobrze, to będę to kontynuować. Przynajmniej będę miała pewność, że nie ma w tych warzywach żadnej chemii.
-
Wbrew opini produkty eko nie są droższe, należy tylko dotrzeć do producentów
-
Skoro nie są droższe to nie są też eco, no chyba że porównujesz eco od producenta z "nieeco" od łańcuszka pośredników. Uprawy ekologiczne mają*zwyczajnie dużo niższą wydajność z hektara. Różnica jest ponoć na tyle duża, że gdyby stosować wyłącznie uprawy "eco" czyli bez oprysków etc nie starczyło by jedzenia dla wszystkich.
-
Cytat:
Napisał
sig
Skoro nie są droższe to nie są też eco, no chyba że porównujesz eco od producenta z "nieeco" od łańcuszka pośredników. Uprawy ekologiczne mają*zwyczajnie dużo niższą wydajność z hektara. Różnica jest ponoć na tyle duża, że gdyby stosować wyłącznie uprawy "eco" czyli bez oprysków etc nie starczyło by jedzenia dla wszystkich.
Bzdura, mam rolnika, który wygrał konkurs na gospodarstwo ekologiczne w zeszłym roku a ma z ha większe plony niż wielu konwencjonalnych ( np.150 t/ha kapusty ). I jeszcze jedno, to pranie mózgu przez koncerny chemiczne jest straszne, głód na Ziemi, nie ma głodu, liczyć tylko zmarnowaną żywność moglibyśmy nakarmić wszystkich. Celowo budzony w nas strach przed brakiem, żeby podbijać cenę. Podobna sytuacja w energii odnawialnej i medycynie. Wracając do żywności proszę nie wierzyć, że żywność produkowana bez chemii nie ma racji bytu i jest droższa
-
To po co w takim razie ta chemia i jak ją wprowadzono?
-
Żeby zarobić i na początku dawała efekty, niestety z czasem wywołała nie przewidziane skutki co spowodowało dalsze brnięcie w bagno.
I niektórzy juz maja tak zatrute gleby, że np. Holandia potrzebuje 100 lat żeby jej gleby wróciły do życia. To pociąga za sobą skutki powstawania przyczyn chorobowych i spirala sie napędza. Dlatego Ludzie zatrzymajcie sie na moment i zastanówcie sie nad dalszą drogą
-
Oczywiście xplus ma rację jeśli chodzi o żywność napakowaną chemią, wyjałowioną ziemię, choroby z tym związane itd. Jest tylko jedno "ale". Wszyscy siedzimy przed komputerami, wychodzimy z domu i wsiadamy do aut - nie na konia, nikt nie chce zrezygnować z gazu, prądu, internetu etc. Po prostu tzw. "nowoczesności" nie da się zatrzymać.
PS Wczorajsza ciekawostka z TV - "ciała naszych dziadków rozkładały się szybciej niż te dzisiejsze". Ciekawe dlaczego?
mój olej lniany
-
Dłużej żyjemy, wiec i rozkład dłużej potrwa? Swoją drogą bardziej niż o czas rozkładu bałbym się o "wstawki" np silikonowe woreczki. A ludzie i tak sami się trują alkoholem, być może ma wpływ konserwujący na organy. Wiem że piszę że piszę z "przymrożeniem oka", ale mimo swoich licznych wad człowiek ma pewną zaletę - jest w stanie przystosować się do życia w kazdych warunkach, aczkolwiek niekoniecznie z dzisiejszymi wygodami. Biorąc pod uwagę że przeciętny czas życia gatunku to ok 4 miliony lat, zostało nam jeszcze trochę czasu.
-
Tak. To odległa perspektywa. I chociaż chcielibyśmy żyć bardzo ekologicznie to nasz świat kiedyś się skończy. Warto tylko, żeby nie skończył się tragicznie. Ale właściwie co to nas obchodzi?:)
"Każde pokolenie ma własny czas"
-
Zależy jak rozumieć "tragicznie" energia "nie-kopalna" (ch...nie długi czas odnawialności) jest w tej chwili nieopłacalna, wiec albo dalej korzystamy z nieekologicznych źródeł (paradoksalnie najlepsze będą atomówki, w odpadach z elektrowni węglowych są w żaden sposób nie zabezpieczone pierwiastki promieniotwórcze, w tym tor) albo w zasadzie wracamy przed epokę pary.
-
Można i tak podchodzić do temat, co mnie obchodzą nastepne pokolenia?
-
Takowe najwyraźniej obchodzą decydentów, patrz np reaktor ITER który w założeniach ma działać na tej samej zasadzie co gwiazdy ( full ekologia, z wodoru (który z kolei można pozyskać z wody) robi energię i hel). Tyle że na wskutek braku potężnej grawitacji występującej w gwiazdach zastosowano silne pole magnetyczne, co sprawia że przed 2050 rokiem raczej nie będzie modelu który produkował by więcej energii niż zużywał (przy czym 2050 rok to najbardziej optymistyczna wersja zakładająca że wszystko będzie działało zgodnie z założeniami). Więc wydaje się miliardy euro na projekt, którego sukcesu finansujący go nie dożyją. Ale ich dzieci tak. Są też prowadzone prace nad coraz to lepszymi i przyjaźniejszymi środowisku bateriami, dzięki czemu będzie gdzie wyżej wymienioną energię przechowywać w przypadku pojazdów. W teorii można by zatopić pętle w jezdni i zasilać je bezprzewodowo, ale moim zdaniem w ten sposób będą gigantyczne "straty mocy".
-
xplus - a powinno Ciebie obchodzić, bo co by było gdyby tak myśleli Ci co żyli przed nami? A tak na marginesie,jak można mówić o ekologii wogóle, skoro na drogach jest coraz więcej pojazdów? i z pewnością nie należących do tych ekologicznych? Władze myślą o wszystkim, ale z pewnością nie o ekologii.Takie mają "plany",ale jakoś to im nie wychodzi.Eko sklepy są, ale gdzie te eko miejsca?
-
Cytat:
Napisał
norton
xplus - a powinno Ciebie obchodzić, bo co by było gdyby tak myśleli Ci co żyli przed nami? A tak na marginesie,jak można mówić o ekologii wogóle, skoro na drogach jest coraz więcej pojazdów? i z pewnością nie należących do tych ekologicznych? Władze myślą o wszystkim, ale z pewnością nie o ekologii.Takie mają "plany",ale jakoś to im nie wychodzi.Eko sklepy są, ale gdzie te eko miejsca?
Mnie bardzo obchodzi nawiązywałem do jednej z poprzednich wypowiedzi. Eko miejsca zapraszam do siebie, gospodarstwo ekologiczne w promieniu 500m żadnych zabudowań
-
Dla mnie super eko są mebelki i zabawki kartonowe np. stoliki, regały, domki dla dzieci do zabawy, takie jak z na stronach Pinterest czy Tektoory. Zastanawiam się tylko, czy są one tak w 100% eko, mam na myśli kleje i użyte farby.
-
coraz częściej odpady dostają nowe życie i tak powinno być
-
Bo w Polsce powinno się coś zmienić, jeśli mowa ogólnie o ekologii. W innych państwach nie wyrzuca się plastykowych butelek po wodach mineralnych,tylko są do zwrotu, podobnie jak i słoiki szklane np.po dżemach. U nas to wszystko idzie do kosza, bądź poniewiera się po miejskich śmietnikach.Jedyne co czasem jest zbierane z korzyścią dla innych,to plastykowe nakrętki z butelek.Ale to małe rzeczy,a należałoby coś zrobić właśnie z większymi jak wspomniane wyżej butelki i słoiki.
-
z zakrętkami to śmieszna sprawa, robi sie to tylko po to żeby nie angażować w sortowniach ludzi do odręcania ich od butelek. są i nnego rodzaju plastyku i granulat traci na wartości po zanieczyszczeniu.
-
No nie taka śmieszna, ostatnio zbierałam te nakrętki - było tego baaaaardzo dużo - podobno szły one na wózek inwalidzki dla niepełnosprawnego dzieciaka. Do zbiórki były włączone także i Podstawowe Szkoły. Cel zbożny, ale czy faktycznie prawdziwy?
-
Podejrzewam że w tym wypadku jakiś sponsor chciał żeby sponsorowani się w jakiś sposób wykazali że im zależy, a przy okazji wsparł ekologię (śmieciarki miewają zgniatarki, a w takiej odkręcona butelka zajmie mniej miejsca). Swoją drogą u nas też bywają takie akcje. Z "akcji szkolnych" które same w sobie przyniosły by jakiś zysk, to na czasy obecne chyba tylko kasztany. Często występujące np w parkach i ponoć sprzedawalne.
-
Dlatego za nie sie płaci żeby nie odkręcać na sortowni, a przy okazji wspiera sie szczytnie cele
-
Sig - nasze kasztany raczej jadalne nie są, dziwi mnie jednak to, że ktoś je zbierał do jakiś celów, ale skoro to był szczytny cel - dlaczego nie? Sama bym nazbierała worek i zaniosła w odpowiednie miejsce.Dzisiaj wiele rzeczy robi się raczej bez "głowy", bo gdyby ktoś nią odpowiednio poruszał, wiele rzeczy by nie szło na marne.
-
W tym przypadku chodziło o zakup x-pudła 360 z odpowiednio dużym telewizorem do świetlicy szkolnej, nie wiem czy z sponsorem czy też bez niego.
-
razem z żoną możemy polecić sklep internetowy z eko kosmetykami www.lawendowaszafa24.pl
dużo ciekawych rzeczy, dodatkowo jeśli czegoś się nie wie to można spokojnie zadzwonić, bardzo miła Pani wszystko wyjaśni i rozwieje wątpliwości, a co najważniejsze doradzi
mają fajne promocje nawet do -20% :D tak więc warto czasami większą paczkę zamówić
-
-
Polecam fajną inicjatywę promowania naturalnych kosmetyków. Na Zachodzi Europy i w Stanach już od kilku lat jest taka moda. W Polsce to dopiero raczkuje. Warto poczytać jakich środków warto unikać w kosmetykach. W tradycyjnych drogeriach można kupić prawdziwe świństwa i trucizny.
-
dobrze żeby jeszcze tych kosmetyków nie testowali na zwierzętach
-
Hehe, dobre! Czego to Orange nie wymyśli! Origami z faktury :-D
-
W polsce takie eko bazary jeszcze kuleja. W niemczech ego albo raczej bio jest o wiele bardziej rozpropagowane. U nas albo robisz samemu, albo tracisz czas na kupowanie u lokalnych dostawcow, albo internet... chyba najlatwiejszy.
-
Dokładnie coraz więcej ofert naturalnej żywności w internecie
-
ja kupuje czasem na marketbio.pl Maja niezle ceny i tanie dostawy kurierem. A ze jestem z wroclawia to podstawowe produkty kupuje w osiedlowym sklepie eko.
-
Znacie jakieś fajne eko sklepy w Tarnobrzegu?
-
-
Takich sklepów jest mnóstwo w internecie. Różnią się oczywiście cenami. Warto sobie posprawdzać gdzie co kupić.
-
eko sklepów brakuje na Polskim rynku niesty takie sklepy są drogie i nie są popularne gdzyż produkty są bardzo drogie
-
Kupując opakowania do dań gorących czy pojemniki termiczne spraiwmy, że ciepło żywności będzie się dłużej utrzymywać a tym samym będzie dłużej smaczne i dobre; https://galago.pl/opakowania-do-dan-goracych/
-
Też tak uważam, ja kupuje ekologiczne kosmetyki z lokalnych sklepów, nie są to znane marki raczej malutkie firmy, które produkują kosmetyki naturalnego wyrobu. Polecam!
Cytat:
Napisał
Raquel
Ja się nie zgodzę - ekologoczne kosmetyki wcale nie muszą być drogie. poza tym wiele z kosmetyków mozna robić w domu z naturalnych produktów. Podobnie z ekologicznym sprzataniem - nie wierzyłam a teraz soda, ocet i cytryna to moje ulubione środki czytsości. Tak naprawdę to tzreba tylko chcieć.
-
Ja osobiście chwale sobie kosmetyki naturalne polskiej, krakowskiej marki La Le :)
-
Ja słyszałam sporo na temat wody alkaicznej, że ma cenne właściwości, że korzystnie wpływa na organizm. Ostatnio nawet szukałam takiej wody w jak najlepszej jakości i znalazłam ID'EAU https://ideau.pl/ , która jest wodą mineralną z kategorii premium. Jest całkowicie naturalna i prozdrowotna. Także na pewno taką będę kupować.
-
Ja jednak niedawno zdecydowałam się na zakup włoskiej żywności, którą znalazłam w https://wloskisklepik.pl/ . Powiem wam, że okazała się naprawdę pyszna i chyba już przy niej pozostanę. Ich ciastka jak i kawa są po prostu rewelacyjna