Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24
-
24-07-14, 09:42 #11
- Siła Reputacji
- 0
-
01-10-14, 22:24 #12
- Siła Reputacji
- 0
-
03-10-14, 09:29 #13
- Mieszka w
- Wrocław
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Wpływ najnowszej technologii na funkcjonowania człowieka
Napisał Blue sky
Jeśli zaś tyczy się nowych technologii, to nie da się ukryć, że mają one ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka, a z każdym kolejnym pokoleniem wpływ ten będzie większy. Już teraz młodzież jest praktycznie kompletnie uzależniona od telefonów, komputerów, telewizorów, drukarek czy innych sprzętów i nie do końca chyba wyobrażają sobie życie bez nich. Człowiek jednak jest na tyle istotą stadną i związaną z naturą, że kontakty bezpośrednie raczej nigdy nie zanikną.
Nie zapominajmy także, że wszelkiego rodzaju nowinki technologiczne przede wszystkim pchają nas do przodu. Odkrywają przed nami nowe możliwości i w dużej mierze ułatwiają nam życie. Weźmy na przykład GPS. Nie dość, że ułatwia nam poruszanie się, to w ostatnim czasie zaczął być używany do ułatwiania turystom zwiedzania. Niedawno trafiłam na stronę, na której oferują aplikację z głosowym przewodnikiem. Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu o takim wykorzystaniu sygnału satelity. Dzięki GPSom do przodu posunęły się jednak nie tylko turystyka, ale także na przykład geologia czy geodezja (tworzenie map geologiczno-tektonicznych czy bardzo precyzyjne określanie współrzędnych geodezyjnych). Policja wykorzystuje to do prowadzenia pościgów czy lokalizowania miejsc w których popełniono przestępstwo.
Nie możemy patrzeć na nowe technologie tylko przez pryzmat zagrożeń jakie za sobą niosą. Wszystko niesie je za sobą. Patrząc na to w ten sposób, nie powinniśmy jeździć samochodami, bo przecież są wypadki. Z podobnych względów nie powinniśmy latać samolotami. Wszystko jest dla ludzi, tak samo coraz to nowe rzeczy, tylko po prostu trzeba umieć z głową z tego korzystać i nie dać się temu zdominować. Póki będziemy pamiętali, że to człowiek jest panem technologii, a nie na odwrót, wszystko będzie dobrze.Ostatnio edytowane przez wolf ; 06-05-15 o 14:26
-
17-12-14, 16:05 #14simian raticusGość
-
30-12-14, 21:15 #15
- Siła Reputacji
- 0
Elander, masz rację. Wszystko jest dla ludzi. Z tym, że coraz więcej osób zatraca się tak mocno w tym świecie wirtualnym, że zaczyna w niego wierzyć.
Trochę się zgodze co do faktu, że kontakty miedzyludzkie zubozały. Kiedyś jak się stało w kolejce, siedziało w pociagu, bo miał opóźnienie, to się ze soba rozmawiało.
A teraz? jeden wyciągnie komórke, drugi tablet, trzeci mp3 (przykąłdy biorę z autopsji).
Choć oczywiście jest druga strona medalu: nowe technologie pozwalają na nawiązywanie znajomości, zwałszcza osobom, które są nieśmiałe.
-
30-01-15, 09:39 #16
- Siła Reputacji
- 0
-
26-02-15, 20:49 #17amberusGość
Zauważmy to, technika pędzi na przód a człowiek , ten szary, wlecze się za nią. Jest grupa osób która łapie w lot wszelkie nowinki i potrafi się sprawnie do tego dostosować. Ale lwia część osób tego nie potrzebuje , nie rozumie i nie korzysta. Świadomość wielu została już dawno w tyle. I musimy się z tym pogodzić. Co ciekawe te tępo będzie jeszcze szybsze i te różnice będą coraz bardziej zauważalne.
-
28-02-15, 08:59 #18carolajnGość
Ja nie mam nic przeciwko rozwijającej się technologii. Bardzo chętnie z niej korzystam. Ostatnio kupiłam nowego laptopa a teraz zastanawiam się nad zakupem tabletu Ferguson S8 by móc swobodnie pracować poza domem. Nie chce mi się dźwigać laptopa a tablet jest na tyle mały i lekki, ze bez problemu mogę go nosić w torebce. Moje dzieci też uwielbiają nowinki techniczne i cieszy mnie to bo wiem, że nigdy nie będą miały problemów z obsługą różnych urządzeń.
-
28-02-15, 11:03 #19amberusGość
-
06-05-15, 14:20 #20gretaGość
Ludzie, szczególnie młodzi bardzo się uzależniają od internetu, gier, a przede wszystkim od mediów społecznościowych. Żyją nawet bardziej w wirtualu niż w realnym świecie na czym oczywiście cierpią ich relacje z najbliższymi. Najgorzej, gdy w pewnym momencie taki człowiek zda sobie sprawę z tego, jak niewiele ma, bo setki lajków na facebooku to jednak nie jest lek na samotność. I wtedy często kończy się to depresją. Sama mam brata, który obecnie leczy się z depresji w którą częściowo wpędził się z powodu internetu. Zresztą w internecie można poczytać na temat tego jak wygląda terapia młodzieży.
Szczególnie osoby, które mają dzieci w tym wieku powinny sobie wziąć to do serca.Ostatnio edytowane przez wolf ; 06-05-15 o 14:26
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki