Zobacz najwyżej oceniony post w tym temacie. Kliknij tutaj
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32
Temat: Ile można zarobić żebrząc ?
-
20-07-11, 15:12 #11
- Siła Reputacji
- 0
-
10-09-11, 12:03 #12
- Siła Reputacji
- 0
Ja tam rzadko daję. Jeżeli już to tym co grają lub robią coś fajnego.
Nastolatkom czy ludziom w kwiecie wieku, którzy zamiast pracy wyciągają ręce po pieniądze... raczej odmawiam. Skuteczne żebranie może wyrobić w tych ludziach "sposób na życie" a nikomu bym ni eżyczył, życia z "żebrania"...
Przynajmniej dla mnie to jakieś takie, mało kreatywne i nic nie wnoszące, a tym samym stratne dla samych zainteresowanych jak i społeczeństwa.
-
20-09-11, 19:00 #13
- Siła Reputacji
- 0
Dokładnie Jakubie. Popieram. Podobnie jak Krzysiek, w razie potrzeby kupuję mleko czy chleb. Jeśli ktoś mnie prosi o pieniądze, stanowczo odmawiam. Inaczej wyrabiałbym w tych ludziach odruch zależności i bezradności, co na dłuższą metę jest dla nich szkodliwe. Da się zarobić i w inny sposób.
-
21-03-13, 07:52 #14
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Ile można zarobić żebrząc ?
Ja nie daję pieniędzy takim żebrzącym osobom, kiedyś jakieś drobne dawałem dzieciakom, ale potem zaczęli mówić o tym w tv że to mafia i wysyłają swoje dzieciaki na żebry i już nie daję. Kiedyś pamiętam dzieciak mówił że chce kasę na jedzenie to powiedziałem że mogę kupić dla niego jakieś jedzenie... podziękował i powiedział że woli kasę, głupiemu
-
21-03-13, 13:32 #15
- Siła Reputacji
- 0
-
21-03-13, 21:36 #16
- Siła Reputacji
- 0
Ja nie daję NIGDY. Kiedys mi się zdarzało, ale nie wiem,po co to robiłem. chyba tylko dlatego, aby popre
wić sobie samopoczucie "jestem taki fajny i dobry, daję kasę żebrakom". ale dojrzałem. to jest chore. jeśli masz dwie nogi i dwie ręce, głowe na karku to poszedłbyś do byle jakiej pracy: kopać rowy, wycierać wymiociny chorym ludziom, pracować jako cieć na parkingu or sth.
Ale co tam, lepoej siedzieć na dupie i robić smutną minkę, a jeszcze lepiej, posłużyć się małym dzieckiem!
We Wrocku widziałem kiedys plakat "Dając nie pomagasz". dotyczył właśnie żebractwa... Nic dodać, nic ująć.
-
22-03-13, 07:53 #17
- Siła Reputacji
- 0
Jeździe zobaczyć co się w Pradze dzieje, w tamtym roku byłem tam na wakacjach i tam było całkiem sporo takich żebraków... i każdy z psem :P Raz widziałem kłótnię dwóch "żulów" że jeden za długo klęczy a drugi wcale. W każdym razie jak już wyżej napisałem nie ważne kto i tak nie daję. A za ten pomysł z kasa to ten Pan powinien nagrodę miesiąca dostać
-
22-03-13, 08:59 #18
- Mieszka w
- Poznań
- Siła Reputacji
- 0
Kiedyś w Polsce przeprowadzono eksperyment- ustawiono kukłę zamiast człowieka i praktycznie nikt się nie zorientował.
Wielu ludzi zarabia na życie żebraniem- to fakt. Po co się wysilać, skoro na dzień mogą zarobić ok. 50zł.
Nie można uogólniać, bo jeśli ktoś poprosi o jedzenie, to dlaczego nie pomóc. Szkoda że duża część gdy słyszy o jedzeniu zamiast pieniędzy, zwyczajnie odmawia.
-
22-03-13, 14:18 #19masterchefGość
-
12-04-13, 16:22 #20WypowiadankaGość
masterchef, nie wiem, skąd jesteś, ale może to ten sam, co w moim mieście - siedział z różańcem przy skrzyżowaniu, przy najbardziej ruchliwym deptaku w mieście, a wieczorem, gdy nie było już ludzi, syn przyjeżdżał po niego najnowszą audicą. Od czasu ostatniego artykułu dziadek się już nie pojawia, ale nie wiem, czy była na niego nagonka i zrezygnował, czy po prostu zmarł, bo był w bardzo podeszłym wieku.
W Polsce żebraków nie brakuje, ale u nas to jeszcze stosunkowo łatwa forma zarobku, jak byłam na wycieczce w Pradze to dopiero się zdziwiłam, tam każdy żebrak musi przyjąć pokorną pozę, cały dzień klęczą z twarzą przy ziemi, bo nie śmią spojrzeć w twarz osób, które zechcą im coś wrzucić. Taka niewygodna pozycja zniechęca chyba naciągaczy i sprawia, że tylko naprawdę potrzebujący chodzą na żebry.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)