Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
-
10-09-15, 15:32 #11BuniaGość
Odp: Jak się uczyć żeby się nauczyć
Od siebie dodam jeszcze parę metod, które sama stosowałam jeszcze za czasów licealnych: jeśli chodzi o duży zakres materiału, to na pewno wspomogą nas kolorowe zakreślacze i zaznaczanie najważniejszych bloków tekstu/wzorów/definicji (jestem wzrokowcem). W moim przypadku skuteczna też była mapa myśli (np podczas nauki historii). Natomiast jeśli chodzi o ćwiczenia na koncentrację, to gorąco polecam naukę żonglowania (to ćwiczenie synchronizuje nasze półkule mózgowe), a także zabawę kośćmi polegającą na tym, że rzucamy określoną liczbą kości, "rzucamy na to okiem" przez dosłownie sekundę- dwie, a następnie zakrywamy je dłonią i staramy się powiedzieć ile oczek było w sumie na wszystkich kościach. Polecam i życzę powodzenia i wytrwałości w nauce
-
09-02-20, 15:07 #12
- Siła Reputacji
- 0
-
24-12-20, 12:56 #13
- Siła Reputacji
- 0
ja mam tak że uczę się najlepiej jak pracuję nad jakimś rzeczywistym projektem, jak czuje że to co robie jest rzeczywiście potrzebne, wtedy mam +1000% do efektywności nauki.
a jeżeli chodzi o języki to polecam pojechać sobie na jakiś czas w miejsce gdzie mówi się tylko w danym języku i się w nim zanużyć. tylko wtedy dobrze mieć już jakieś podstawy, żeby być w stanie łapać kontekst. wtedy język sam wchodzi w głowę. ale trzeba mieć ten kontekst żeby budować zrozumienie.
jeżeli interesuje cię samouctwo i chcesz poczytać po angielsku pare rzeczy o robieniu różnych rzeczy to polecam mojego bloga zefirski.com
-
07-06-21, 15:26 #14
- Siła Reputacji
- 0
Dzisiaj mamy ogromne możliwości edukacyjne. Wystarczy chociażby zerknąć sobie na stronę https://tutoringo.com/ i tam znajdziecie super korepetycje online i to z najróżniejszych przedmiotów. Nawet samodzielnie możecie wykładać korepetycje, jak jesteście dobrzy z jakiegoś konkretnego przedmiotu.
-
28-06-22, 13:17 #15
- Siła Reputacji
- 0
W przypadku nauki języków obcych , polecam zaopatrzyć się w podstawy
dobry kurs ksiązkowy
gramatykę angielską
oraz slownik języka angielskiego
Szczególnie jeśli chcecie uczyć się samodzielnie. Ceny ksiązek do nauki języków obcych nie są często niskie, ale warto jest na pewno rozejrzeć się w księgarniach internetowych, gdzie cena bywa o wiele korzystniejsza:
https://matfel.pl/pol_m_Podreczniki-23906.html
Od siebie polecam szczególnie Matfel.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki