Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    October 05
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    drukarka - ograniczenia

    Witam!

    Ponownie pisze z pytaniem i prosba o pomoc.
    Czy istnieje sposob, a raczej program, ktory okresla, ktorzy uzytkownicy komputera moga korzystac z drukarki? Chodzi mi o jeden komputer, a nie o siec. Tzn. jak administrator moze stworzyc grupe, kotra moze/nie moze drukowac?
    Czy jedynym rozwiazaniem jest zabieranie kabla?

    Pozdrawiam!

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Pierwsze pytanie - jaki system.
    Jesli mówimy o Windows 98 to istnieje program poledit.exe (jest dostępny na płycie CD-ROM z systemem) i tam można wiele różnych ograniczeń nałożyć na poszczególnych użytkowników
    W Windows XP mamy Narzędzia administracyjne w Panelu Sterowania (w wersji Professional są na 100%, nie wiem jak w Home Edition) i masz tam Zasady zabezpieczeń lokalnych i Zarządzanie komputerem. W jednym z nich jest możliwość ustawienia zasad współużytkowania zasobów komputera (w tym drukarki). Jeśli nie to napewno istnieje program do czegoś takiego - wystarczy odwiedzić
    www.wilk13.net
    www.download.chip.pl
    www.dobreprogramy.pl
    www.nowe.pl
    itd.
    Dla chcącego nic trudnego, bo zawsze jest google.pl więc możliwości jest wiele :-)

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    October 05
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 21:30 25.10.2005 ----------

    Oki, dzieki - sprawdze to
    tak, chodzilo mi oczywiscie o XP Profesional, zapomnialem dodac, sorki.
    A w google mialem problemy z formulowaniem zapytania, dlatego kuklem tutaj liczac na takie dobre dusze jak Ty

    pozdrawiam!

    ---------- 23:32 26.10.2005 ----------

    No, i ze tak powiem, klops.
    Zdolalem jedynie poszukac program, dzieki ktoremu moge ograniczyc, aby dany uzytkownik nie mogl dodawac i wybierac drukarki, ale kozystac moze...
    A w Zasadach Zabezpieczen, jak mi sie wydaje, tzn z tego co sprawdzilem, nie ma opcji umozliwiajacej zablokowanie dostepu do mozliwosci drukowania...

    Jezeli przypadkiem ktos natknie sie na to, jak mozna takie ograniczenie nalozyc to bylbym wdzieczny za informacje

    Pozdrawiam!

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    November 02
    Postów
    514
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wybierasz właściwości drukarki. Jedna z zakładek to zabezpieczenia. Tam dla każdego z użytkowników możesz nadać lub odebrać uprawnienia dotyczące drukowania i zarządzania wydrukami.

    Aby to systemowe rozwiązanie prawidłowo funkcjonowało w systemie powinny być założone indywidualne konta użytkowników, którzy korzystają z komputera. Uprawnienia nadaje się z konta administratora.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    October 05
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    To byloby zbyt proste
    Niestety nie mam zakladki "zabezpieczenia". Jedyna, ktora moglaby sie wiazac z problemem to "udostępniania", ale ona tyczy sie sieci, a nie kompa z poszczegolnymi uzytkownikami :/
    Nie wiem, moze to zalezy od typu, a wlasciwie od sterownikow drukarki? Jezeli to mogloby pomoc to chodzi dokladnie o model HP Deskjet 5740 (sterowniki od 5700).

    Sorki, ze zawracam Wam glowe...
    no i dzieki za porady

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    November 02
    Postów
    514
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    A masz konta użytkowników?

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    October 05
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 14:38 27.10.2005 ----------

    No oczywiscie, ze mam Jezeli bym nie mial, to nie chcialbym wprowadzic ograniczen na poszczegolne konta
    No chyba, ze cos u mnie z terminologia szwankuje, wiec zapytam wprost :
    konta uzytkownikow to te, ktore wyswietlaja sie po wlaczeniu kompa, tak? Nastepnie wybiera sie ktores, wpisuje haslo i juz.

    Dodam, ze ograniczenia probuje nazlozyc z poziomu mojego konta, ktore jest administratorem.

    ---------- 15:41 29.10.2005 ----------

    i nastala cisza...

    No nie, zabieranie kabla to w koncu nie taki wielki problem

    pozdro!

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer