Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
Temat: Ocieplenie poddasza
-
28-06-22, 13:18 #1
- Siła Reputacji
- 0
Ocieplenie poddasza
Hej, stoję przed wyborem ocieplenia dachu. Rozmawiałem już chyba z wykonawcami zajmującymi się każdą z opcji. Wiadomo... każdy chwali to co oferuje, ale większość krytykuje pianę PUR.
Mam dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem i w przypadku wełny na pewno byłbym zmuszony wykonać szczelinę ok. 3cm miedzy deskami, a wełną. Piana raczej w ogóle odpada ze względu na łatwopalność oraz konieczność aplikacji bezpośrednio na deskowanie.
Aktualnie wybrałbym celulozę ze względu na łatwość aplikacji oraz brak mostków. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia wilgoci.
-
28-06-22, 13:53 #2
- Siła Reputacji
- 0
Odp: Ocieplenie poddasza
Od kiedy piana PUR jest łatwopalna? Przecież jest to materiał samogasnacy czyli po odcięciu od źródła ognia sama nie pali się dalej tylko gaśnie. A jeżeli już tak bardzo się obawiasz to wełna skalna (w niezłych cenach widziałem ostatnio w Leroy Merlin), jest całkowicie niepalna nawet podczas rozwiniętego pożaru.
Bardziej bym się obawiał w przypadku piany "majstrów" co wyczuli boom na pianę i kładą ją od 1-2 lat i mają o tym zerowe pojęcie a zwęszyli łatwy i szybki pieniądz. Zdecydowanie łatwiej znaleźć dobrego specjalistę od wełny bo to sprawdzona technologia. Poza tym jeśli masz trochę umiejętności w rękach, możesz spróbowac położyć samodzielnie. Obecnie na youtubie można znaleźć wiele poradnikow na temat kładzenia wełny. Sam ostatnio uszczelniałem w taki sposób dach w garażu.
Co do ułożenia wełny tak, aby był odstęp od deskowania to nie ma najmniejszego problemu. Wystarczy pierwsza warstwę dać cieńsza niż krokwie, podwiesić od spodu. Na to druga warstwę (oczywiście w poziomo), folie paroizolacyjną i stelaże które to przytrzymają.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki