Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 23:53 18.01.2006 ----------

    niedawno zainstalowale skype'a pod linuxa no i zaczely sie kolejne problemy mlodego pingwina :roll:
    problem jest baaardzo popularny, z tego co widzialem w necie, ale nie znalazlem odpowiedniego rozwiazania.
    moj problem jest nastepujacy:
    moge rozmawiac przez skype'a, ale tylko jezeli nie kozystam z innych programow zwiazanych z dzwiekiem (np. xmms). ale jezeli juz leci muzyczka to pojawia mi sie napis "problem z urzadzeniem dzwiekowym". i nie wiem jak to rozwiazac.
    probowalem juz wielu rzeczy, odpowiednie ustawienia w kmix, to znowu ustawienia alsy, to jeszcze jakies inne metody, ktore tez nie przyniosly zadanego rezultatu,
    jezeli ktos wie jak to zrobic to pisac pisac nie ociagac sie

    ---------- 23:59 ----------

    aaaa i jeszcze jedno. rozwiazanie problemu poprawi moj stan zdrowia. bo jak na razie to po kazdym nieudanym sposobie rozwiazania klopotu jeden papierosek znika z paczki , a ze sposobow jest multum to az sie boje myslec jak sie czuja moje pluca

  2. #2
    Anonymous
    Gość


    Twoja ocena: Yes No

    Chyba wczęsniej, nie dostrzegłam tego problemu, bo do głowy mi nie przyszło, żeby gadać i słuchać muzyki jednoczesnie. ;-)

    A w skype pod linux to obługa alsy generalnie jest do bani.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ale chodzi o to ze jakbym sluchal muzyki to nikt sie do mnie nie dodzwoni. jak sluchalem muzy i kumpel chcial do mnie zadzwonic to mu pisalo ze mam jakis problem, a jak zadne dzwieki nie sa odtwarzane to dzwoni do mnie normalnie i wszystko jest ok.
    a rozumiesz tak wiecznie pracowac na milczacym kompie, bo moze ktos zadzwoni, to sorry nie dlamnie. lubie cisze, ale bardziej lubie dobra mute w tle.

    Cytat Napisał Joosa
    A w skype pod linux to obługa alsy generalnie jest do bani
    to znaczy na co mam zmienic?

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    September 05
    Postów
    528
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Matoki ze skype'a nie potrafi, czy te nie chc si dogada z twrcami alsy. Z uporem maniaka forsuj oss. Pewnie wie si to z kas, bo jak wiadomo za pen wersj oss trzeba zapaci (czyby jaki "datek" od oss dla skypa?).
    Czy w ogle masz hardware'owy mixer? W tanich i zintegrowanych dwikwkach nie uwiadczysz takiego luksusu. Dlatego te skype moe nie chcie dziaa jeli np.: jest odtwarzana jast muzyka, albo gra
    zaja urzdzenie dwikowe. Musisz skorzysta z serwera dwiku (np.: aRts, niestety ju jest nierozwijany).
    Poza tym w dokumentacji alsy jest napisane jak to obej, ale nie korzystaem z tego, bo mam normalny sprzt :twisted:

    Na przyszo: podawaj wicej danych typu jakie distro, sprzt, uywany soft i w jakich wersjach itd.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał Dygnitarz
    Czy w ogle masz hardware'owy mixer
    szczerze watpie, moj sprzet ma ponad 3 lata, karta dzwiekowa to zwykly standard ja na tamte czasy. marna AC 97 na plycie ecs'a
    no cuz popatrze w tej dokumentacji alsy. a jak mi sie uda to zrobic to napisze jak mi sie to udalo. moze komus sie przyda.

    ale dalej prosze o wszelkie porady w tym temacie.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    January 06
    Postów
    1
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Kill artsd

    Ja mam na to tylko jeden sposób:
    Ctrl-Esc -> masz listę procesów

    Kilujesz wszystkie artsd i skype może działać (ale inne dziękowe już nie )...

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    no widzisz, ale mi chodzi o to ze wiem co zrobic zeby zadzwonic. wtedy wylanczam wszystkie programy zwiazane z dzwiekiem i jazda.
    tylko ze problem jest wtedy jak ktos do mnie chce zadzwonic. jezeli w tym czasie dzwieki sa odtwazane to nie da rady. u mnie nic nie widac a u nich ze mam jakis problem z urzadzeniem dzwiekowym. i caly czas o to sie rozchodzi, bo skad ja mam wiedziec kiedy ktos do mnie bedzie dzwonil.

    a tak przy okazji, to wlasnie probowalem rozwiazac to w pewien sposob znaleziony w necie i tak sie zagalopowalem ze popieprzy... wszystko. nie wiem jak to naprawic z konsoli i instaluje lina od nowa. a najgorsze jest to ze teraz siedze na windzie :shock: mam nadzieje ze nie zostanie to wziete na moja niekozysc :mrgreen:

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    wojpap spokojnie, będziesz jeszcze kilka razy w swojej karierze reinstalować linux ;-) A nie możesz poinformować znajmoych, że zanim do CIebie zadzwonia, niech wysyłają info na chat?

  9. #9


    Twoja ocena: Yes No

    I w takich właśnie kruczkach wyłania się wyższa funkcjonalność Windowsa nad Linuksem.
    Miałem jedną kartę dźwiękową, w Windowsie nie było żadnych problemów, obecnie mam dwie karty, jedna standardowo skierowana na głośniki, natomiast druga na zestaw słuchawki z mikrofonem do rozmów głosowych za pomocą Skype czy VoIP.
    Mam zainstalowaną również Mandriva PowerPack 2006 i w niej za żadne skarby nie da się używać dwóch kart dźwiękowych.
    To znaczy przeglądając internet jest to do zrobienia, ale jak przeczytałem jakie należy wykonać szatańskie akrobacje to odpuściłem sobie ten problem, jednak pozostaję przy Windowsie, a Linuksa traktuję jako egzotyczną odskocznię od sprawnie działającej i przyjaznej dla użytkownika normy jaką jest Windows.

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Alarmus i owszem, czasem faceci z MS coś tam mądrego wymyślą, ale związane jest to raczej z dostępnością wszystkich dokumentacji, na wykupienie których MS może sobie pozwolić a środowiska oper source raczej nie. Od miesiąca śmigam tylko na Windows XP Pro i przyznam, że jestem całkiem zadowolony z tego systemu. Gdyby tylko tak okropnie nie mulił przy dłuższym używaniu byłbym całkiem zadowolony. Co do tego Skype`a - faktycznie dosyć karkołomne wydają się te zabiegi mające na celu rozpracowanie tego problemu - dobrze, że Skype używam tylko pod Windows`em ;-)

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Windows XP problemy z explorerem
    By Rekin in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 13-06-05, 20:44
  2. Problemy z firewallem
    By in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11-02-05, 14:53
  3. [porada] Automatyczna sekretarka w Skype
    By Krzysiek in forum Telefonia komórkowa, stacjonarna, VoIP
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 22-01-05, 20:07
  4. [porada] Skype: głośnik systemowy
    By Piotrek in forum Telefonia komórkowa, stacjonarna, VoIP
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 20-01-05, 10:29
  5. Skype-Rewolucja w telefoni internetowej
    By Hasior in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18-10-03, 08:33

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer