Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23
  1. #11
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 19:44 01.02.2006 ----------

    Dziki Tor to o tym montowaniu to si domyliem bo domyslnie to chyba tylko w mandrivie ntfs si montuje , no ale to jest aden problem gdy znam na pami jak to wczy .Szkoda e nic nie wie o neo bo jesli bde mia neo to ju nie bdzie problemu bo zawsze bde mg pogada z kim np. na forum, no i ewentualnie co sobie docign. Bo jak miaem kubuntu to nie mogem tego wytrzyma non stop tylko reset i uruchomie windy eby co pociga albo przeczyta co i jak. Moe kto jednak ma neo w debianie?

    A mam jeszcze jedno pytanie moe powinienem jeszcze poczeka ze ciganiem debiana 3.1 bo moe wyjdzie za jaki czas nowy? A przede wszystkim zapomniaem si zapytac czy moe lepiej cign wersj testow albo unstable ( z tym ostatnim to raczej wtpi).

    Aha Tor a ty czego uywasz zamiast mplayera, moe totema?

    ---------- 19:51 ----------

    Chyba cign sobie wersj na dvd. Czy jeli cign 1 plytk to wystarczy? Czy podczas instalacji nie wyskoczy mi e brak czego tam co jest akurat na drugim dvd?

    ---------- 20:09 ----------

    Byem teraz na stronie debiana i chciaem zobaczy aktualizacj pakietw a tu mi wyskoczyo:
    packages.debian.org is down at the moment due to performance issues.

    We apologize for any inconvenience and hope to have service restored as soon as possible.

    explanation

    We're working on resurrecting this service but it will take some time.

    You can use apt-file, apt-cache search and findpkg (--> Google) as a temporary replacement.
    Czy to si czsto dzieje czy to jest tylko chwilowe, niby nic bo mona apt-get ale...

  2. #12
    Obserwator
    Dołączył
    July 05
    Postów
    487
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał benq
    może powinienem jeszcze poczekać ze ściąganiem debiana 3.1 bo może wyjdzie za jakiś czas nowy?
    Tutaj raczej nie masz na co liczyć, gdyż nowe wersje Debiana ukazują się dość rzadko.

    Cytat Napisał benq
    A przede wszystkim zapomniałem się zapytac czy może lepiej ściągnąć wersję testową albo unstable
    Raczej nie powinno być problemów z wersją testową

    Cytat Napisał benq
    Chyba ściągnę sobie wersję na dvd. Czy jeśli ściągnę 1 plytkę to wystarczy? Czy podczas instalacji nie wyskoczy mi że brak czegoś tam co jest akurat na drugim dvd?
    Jedna płyta DVD w zupełności starczy. Jeśli będzie brakowało jakiegoś pakietu (a nie powinno ich byś dużo) do podczas instalacji jako dodatkowe źródło instalacji podajesz płytę DVD i jakieś mirrory. Wtedy dociągnie brakujący pakiet już podczas instalacji.

  3. #13
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jedna płyta DVD w zupełności starczy. Jeśli będzie brakowało jakiegoś pakietu (a nie powinno ich byś dużo) do podczas instalacji jako dodatkowe źródło instalacji podajesz płytę DVD i jakieś mirrory. Wtedy dociągnie brakujący pakiet już podczas instalacji.
    W neo to raczej jest niemożliwe bo konfiguracje neta robisz po instalacji (mam modem od sagema).

  4. #14
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    169
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał benq
    Szkoda że nic nie wie o neo bo jesli będe miał neo to już nie będzie problemu bo zawsze będe mógł pogadać z kimś np. na forum, no i ewentualnie coś sobie dociągnąć. Bo jak miałem kubuntu to nie mogłem tego wytrzymać non stop tylko reset i uruchomie windy żeby coś pościągać albo przeczytać co i jak. Może ktoś jednak ma neo w debianie?
    Nie mam Neo, ale na DUGu jest w miarę dobry opis http://www.dug.net.pl/texty/neo.php. Niestety nie mogę zagwarantować, że działa. Nigdy nie miałem okazji testować neostrady.

    Cytat Napisał benq
    A mam jeszcze jedno pytanie może powinienem jeszcze poczekać ze ściąganiem debiana 3.1 bo może wyjdzie za jakiś czas nowy? A przede wszystkim zapomniałem się zapytac czy może lepiej ściągnąć wersję testową albo unstable ( z tym ostatnim to raczej wątpię).
    Następna stabilna wersja Debiana to "Etch". Data premiery to grudzień (z tego co pamiętam, to 16) bieżącego roku, więc nie ma sensu czekać. Po wejściu Ubuntu developerzy postanowili zewrzeć szeregi i wypuszczać stabilne wersje bodajże co 18 miesięcy.
    Prawdę mówiąc to nie miałem okazji zbyt długo pracować na wersji testowej lub unstable, ale w najbliższym czasie zamierzam zainstalować takie cudo na kompie siostry. Przy czym raczej testing niż unstable.

    Cytat Napisał benq
    Aha Tor a ty czego używasz zamiast mplayera, może totema?
    Wiesz, mi od samego początku do gustu przypadł Noatun. Jeżeli będziesz instalował Debiana z miejsca w domyślnej, graficznej wersji, to będzie już zainstalowany. Do tego zawiera najpotrzebniejsze Kodeki. Nie ma większych problemów. Czasami nie radzi sobie z niektórymi plikami wmv. Oczywiście jeżeli komuś nie wystarcza, to wtedy warto zdecydować się na mplayera.

    Chyba ściągnę sobie wersję na dvd. Czy jeśli ściągnę 1 plytkę to wystarczy? Czy podczas instalacji nie wyskoczy mi że brak czegoś tam co jest akurat na drugim dvd?
    Nie. Pakiety w Debianie są tak dobierane, aby najpotrzebniejsze pakiety były już na pierwszym cd. Właściwie to wystarczy 1 cd, abyś mógł korzystać z trybu graficznego. Jeżeli tak jest na 1 cd, to wyobraź sobie DVD. :] A instalacja Debiana wygląda inaczej niż Mandarynki czy podobnych dystrybucji.
    Podczas instalacji instalator prosi Cię, byś po kolei wkładał do napędu media instalacyjne i tworzy sobie bazy dostępnych pakietów, z których następnie korzysta. Nie prosi Cię o coś, czego nie masz. Ah i jeszcze jedno. Zaraz po instalacji system automatycznie łączy się z security.debian.org i pobiera poprawki. W tym czasie możesz sobie spokojnie obejrzeć film, bo to troszkę zajmuje. U mnie na łączu 128kb trwa to około 2,5h.

    Cytat Napisał benq
    Byłem teraz na stronie debiana i chciałem zobaczyć aktualizację pakietów a tu mi wyskoczyło:
    packages.debian.org is down at the moment due to performance issues.

    We apologize for any inconvenience and hope to have service restored as soon as possible.
    Czy to się często dzieje czy to jest tylko chwilowe, niby nic bo można apt-get ale...
    Niestety ale packages.debian.org znajdował się na głównym serwerze Debiana, który po prostu nie wyrabiał, więc został czasowo wyłączony i to ponad miesiąc temu. Niestety nie wiadomo jeszcze, kiedy zostanie przywrócony, sam za nim tęsknię.
    Do tego czasu najłatwiej przeglądać zawartość rezpozytorium poprzez Synaptic. Do tej pory praktycznie go nie odpalałem, dopiero po wyłączeniu packages do czegoś się przydał.

    Po instalacji aby korzystać z apta będziesz musiał dodać do niego listę mirrorów, z których ma korzystać do instalacji programów. robisz to komendą apt-setup.

    Daj znać, jeżeli masz kartę graficzną nvidii. Niestety w Debianie instalacja tego diabelstwa jest nieco bardziej wymagająca, niż w innych distrach, a NIGDZiE nie znalazłem przyjaznego opisu instalacji sterowników, a szukałem długo na różnych stronach. I muszę powiedzieć, że wszędzie opisy były nieaktualne albo zbyt skomplikowane (bo nie jest miło na pierwszy rzut kompletnemu newbiemu kompilować jądro). Na szczęście dzięki lekkiej pomocy na forum doszedłem do tego, co trzeba zrobić.

    Jeżeli masz drukarkę, to trzeba będzie dociągnać troszkę softu aptem, a potem bez problemu dodasz ją w jakimś narzędziu Gnome albo KDE. Jako serwer druku najlepiej wybierz CUPS, apt-get install cups.

    No i to chyba tyle. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, to postaram się służyć pomocą.

  5. #15
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    O kurcze Tor ty to jesteś kopalnia wiedzy chyba o debianie . Niestety mam nvidię. Ale zawsze myslałem żę to z ati są jakieś problemy, bo nvidai nie olewa tak nas jak ati :shock: . Wybrałem sobie inny sposób na załatwienie debiana po prostu zamówię u developera. Trzeba wspierać otwarte oprogramowanie . Mam tylko nadzieję żę nie wywalę kasy w błoto bo planuję zamówić właśnie testing bo później nie chce mi się wszystkiego aktualizować z wersji stabilnej. A może się mylę i wersja stabilna jest aktualizowana w kwestii pakietów np. kde, albo jakieś tam gcc czy coś...

  6. #16
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    169
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Sam z Windowsa zrezygnowałem całkowicie pół roku temu. Wcześniej dzielił dysk z Mandrake i Aurox. Tylko razem z odejściem Windows zostawiłem też Mandrake i Auroksa, bo miałem z nimi problemy.
    Postanowiłem wybrać coś innego, testowałem kilka innych dystrybucji przez kilka dni, w tym Ubuntu, ale Debian najbardziej przypadł mi do gustu. Więc użytkowuję go od prawie pół roku. Co za tym idzie - sam jestem jeszcze dość początkujący, ale staram się pomagać tym, co już sam wiem.

    Nie wiem jak ATI, bo nie miałem możliwości sprawdzić w praktyce, ale z tego co czytałem, to o użytkowników dba o wiele słabiej niż Nvidia.
    Niemniej skoro masz Nvidię, to z miejsca napiszę prostą i szybką metodę instalacji sterowników.
    1. Najpierw ściągasz sterowniki z witryny nvidii. http://www.nvidia.com/object/unix.html I teraz zaczynają się schody. Potrzebujesz obrazów jądra, których niestety nie ma standardowo. I w tym cały kłopot.
    A wystarczy jedna komenda.
    2.
    Kod:
    apt-get install kernel-headers-2.4.27-2-386
    To w wypadku gdy masz standardowe jądro 2.4.27, w innym wypadku wpisujesz apt-get install kernel-headers, a ap wypisuje Ci, jakie typy są dostępne w rezpozytorium. I już najtrudniejsza część za Tobą.
    3. Sterowniki wymagają obecności plików nagłówkowych. Domyślnie szuka ich w /usr/src/linux, zatem utwórz symlinka z katalogu /usr/src/kernel-headers-2.4.27-2-386 do /usr/src/linux.
    4. Teraz to już tylko standardowa instalacja. Wyłączamy środowisko graficzne lub restartujemy pc i wchodziwy w trybie recovery mode.
    Przechodzimy do katalogu /usr/src i jeżeli już mamy tam stery nvidii do wklepujemy sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8178-pkg1.run, lub jeżeli mamy inną wersję sterowników to odpowiednio zmieniamy nazwę.
    5. Robimy backup pliku konfiguracyjnego: cp /etc/X11/XF86Config /etc/X11/XF86Config.backup
    6. nano /etc/X11/XF86Config
    7 Usuwamy linię Driver "vesa" lub Driver "nv", w zależności od tego co wybraliśmy przy instalacji. Następnie w miejsce usuniętej linijki wpisujemy Driver "nvidia"
    8. Usuwamy Load "dri" oraz Load "GLCore", zamiast nich wpisujemy Load "glx"
    Wciskamy [CTRL]+[x], potwierdzamy zmiany i wychodzimy.
    9. Gotowe...
    Jeżeli robiłeś wszystko w trybie recovery mode, to po prostu wyloguj się z roota i wszystko powinno iść dalej samo. Jeżeli wyłączyłeś xserver i jeszcze nie włączyłeś, to wpisz kdm lub gdm. Zależy czego używasz. Ewentualnie startkde. Jeżeli plik konfiguracyjny edytowałeś w środowisku graficznym, to wciśnij [CTRL] + [ALT] + [BACKSPACE], aby przeładować Xwindow.

    Jeżeli podczas startu Xów pojawi się logo Nvidii, to wszystko działa. :]

  7. #17
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał benq
    Mam tylko nadzieję żę nie wywalę kasy w błoto bo planuję zamówić właśnie testing bo później nie chce mi się wszystkiego aktualizować z wersji stabilnej. A może się mylę i wersja stabilna jest aktualizowana w kwestii pakietów np. kde, albo jakieś tam gcc czy coś...
    jesli chcialbys sobie zmienic zainstalowany system z wersji testing na stabilna albo niestabilna, to jest kwestia zmiany jednego slowa w pliku /etc/apt/sources.list :-) masz tam podane skad apt ma sciagac pakiety - i wystarczy przy opisie źródła zmienić odpowiednio stable/testing/unstable i juz masz inna wersje, przy nastepnej aktualizacji systemu poleceniem apt-get update && apt-get upgrade odpowiednie pakiety zostana zamienione - na nowsze bądź starsze wersje, w zależności jaką zmianę zrobiłeś

    a co do sterów ati - są całkiem niezłe, nie miałem przyjemnośc pracować na nvidii (mam na drugim kompie Rivę TNT2, ale stery nvidii pod lina jej nie obsługują) ale mój Radeon 9200 chodzi całkiem nieźle - jedyne co mnie w nich denerwuje - powodują czasem zawieszenie się X serwera przy wyłączaniu kompa - wkurzające jest to, bo blokuje i ekran i klawiature - i weź tu coś zrób :P - ale jesli chodzi o konfiguracje i dzialanie, to naprawde są nieźle zrobione

  8. #18
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 14:51 02.02.2006 ----------

    Cytat Napisał Tor
    3. Sterowniki wymagają obecności plików nagłówkowych. Domyślnie szuka ich w /usr/src/linux, zatem utwórz symlinka z katalogu /usr/src/kernel-headers-2.4.27-2-386 do /usr/src/linux.
    A jak się robi symlinka? Czy tak:
    Aby utworzyć dowiązanie symboliczne /usr/bin/xxx do pliku /usr/bin/aaa należy wydać polecenie ln -s /usr/bin/aaa /usr/bin/xxx.
    co do reszty to standardjak w innych distrach. A co myslicie na temat tego że będę zamawiał u developera, może są jacyś wyróżniający się (nie wiem może dorzucają jeszcze coś od siebie) czy dostaję tylko to co zamówiłem? A może to zły pomysł? Zastanawiam się jeszcze czy debiana nie mają w empiku, bo ktoś mi kiedyś mówił że mandrivę widział właśnie w empiku.

    ---------- 14:53 ----------

    Cytat Napisał stilgar
    jesli chcialbys sobie zmienic zainstalowany system z wersji testing na stabilna albo niestabilna, to jest kwestia zmiany jednego slowa w pliku /etc/apt/sources.list Smile masz tam podane skad apt ma sciagac pakiety
    To da się też do tyłu tego nie wiedziałem :shock:
    Chyba właśnie zakupię wersję stabilną będę pewniejszy że wszystko co robię to jest jedynie moja wina a nie wersji systemu

  9. #19
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał benq
    To da się też do tyłu tego nie wiedziałem Shocked
    zwykle sie da ;-) i to w większości dystrybucji - problemy mogą być czasem przy niektórych pakietach, np mi w Gentoo podczas instalacji niektórych programów wyświetla sie ostrzeżenie, że została zmieniona struktura plików konfiguracyjnych i downgrade nie bedzie możliwy

  10. #20
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    169
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał stilgar
    jesli chcialbys sobie zmienic zainstalowany system z wersji testing na stabilna albo niestabilna, to jest kwestia zmiany jednego slowa w pliku /etc/apt/sources.list :-) masz tam podane skad apt ma sciagac pakiety - i wystarczy przy opisie źródła zmienić odpowiednio stable/testing/unstable i juz masz inna wersje, przy nastepnej aktualizacji systemu poleceniem apt-get update && apt-get upgrade odpowiednie pakiety zostana zamienione - na nowsze bądź starsze wersje, w zależności jaką zmianę zrobiłeś
    Tak, ale jedna radzę unikać zmiany w taki sposób. U mnie wyskoczyło troszkę błędów po upgradzie. Ale na upgrade jest kilka metod, ja zrobiłem najprostszą - apt-get dist-upgrade.

    Cytat Napisał benq
    A jak się robi symlinka?
    Kod:
    ln -s /usr/src/kernel-headers-2.4.27-2-386  /usr/src/linux
    Cytat Napisał benq
    Zastanawiam się jeszcze czy debiana nie mają w empiku, bo ktoś mi kiedyś mówił że mandrivę widział właśnie w empiku.
    Pudełkowej wersji raczej nie będzie, ale w czasopismach pojawiają się różne dystrybucje. Przy czym Sarge był już kilka miesięcy temu. Raczej nie będzie go wcześniej niż przed Etch.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Księdza odpowiedzi na pytania trudne
    By konkordpl in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 38
    Ostatni post / autor: 23-12-10, 20:34
  2. zestaw - ocena, pytania
    By blais in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 22-10-05, 02:48

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer