Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
Temat: Debian - pytania, pytania...
-
31-01-06, 22:58 #1
- Siła Reputacji
- 0
Debian - pytania, pytania...
Chciałbym się przesiąść z mandrivy na debiana jutro zaczynam ściągać i mam kilka pytań bo widziałem że ktoś na tym forum używa. Pytania są błache, a mianowicie chodzi mi o:
1. czy ntfs jest domyślnie montowany
2. czy z konfiguracją mplayera są problemy (w ubuntu miałem z tym wielki problem)
3. uruchomienie neostrady (standardowe poprzez eagelconfig czy może kompilacja jądra)
4. może sa jeszcze jakieś problemy o których nie pisałem (na wszystkie mam nadzieje znaleźć sposób ale to może utopia)
Aha może ktoś mi polecić dobre forum debiana (oczywiście polskie) gdyż byłem na kilku i nie wiem co wybrać?
-
31-01-06, 23:14 #2
- Siła Reputacji
- 0
Ad.1 Nawet jeśli nie, to w przeciwieństwie do Aurox`a Debian radzi sobie z podmountowaniem partycji w formacie NTFS
Ad. 2 Nie wiem co rozmiesz przez konfigurację programu, ale mplayer działał u mnie bez zarzutu bez jakiejkolwiek zmiany w ustawieniach
Ad. 3 Nie mam Neo więc Ci nie powiem
Forum jak forum, ale dużo znajdziesz tutaj
Polski Projekt Dokumentacji Debiana
-
31-01-06, 23:21 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
31-01-06, 23:23 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
01-02-06, 00:47 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
01-02-06, 11:18 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
01-02-06, 13:14 #7
Re: Debian - pytania, pytania...
Napisał benq
przewodnik.ubuntu.pl
forum.ubuntu.pl
Dzięki tym adresom przekonałem nie tylko sam siebie ale i kilkanaście innych osób które obdarowałem tłoczonymi płytkami z Breezy Badger. Wszyscy do chwili obecnej w pełni cieszymy sie możliwościami tego systemu głównie pod kątem multimediów, internetu...
Ja nawet ostatnio eksperymentowałem i zrobiłem sobie z mojego Kubuntu (zmiana Gnome na KDE) i wciąż zero problemów. Wystarczy postępować wg wskazówek fachowców pod w/w adresami.
-
01-02-06, 13:23 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
01-02-06, 15:26 #9
- Siła Reputacji
- 0
... a wystarczyło wykazać troszkę chęci i umiejętności czytania - prawie wszystko co związane z konfiguracją Ubuntu można znaleźć pod dwoma adresami w sieci:
przewodnik.ubuntu.pl
forum.ubuntu.plAle jak już gdzieś kiedyś pisałem nic nie dzieje się samo pewnie coś musiałem gdzieś schrzanić - przyznaje się bez bicia.
Stilgar mam nadzieję bo w mandrake to nie miałem z tym problemu, nawet w auroksie ten sposób działał więć się ucieszę jeśli i tu zadziała.
-
01-02-06, 18:23 #10
- Siła Reputacji
- 0
Re: Debian - pytania, pytania...
Napisał benq
Kod:su mkdir /mnt/win nano /etc/fstab
Kod:/dev/hda1 /mnt/win ntfs defaults 0 2
Wciskacz [ctrl]+[x], potwierdzasz zmiany i gotowe. Możesz zresetować pc, a przy następnym starcie system automatycznie ją zamontuje. Ewentualnie możesz z miejsca ręcznie ją zamontować, żeby nie resetować komputera.
Kod:mount -t nfts /dev/hda1 /mnt/win
2. czy z konfiguracją mplayera są problemy (w ubuntu miałem z tym wielki problem)
3. uruchomienie neostrady (standardowe poprzez eagelconfig czy może kompilacja jądra)
4. może sa jeszcze jakieś problemy o których nie pisałem (na wszystkie mam nadzieje znaleźć sposób ale to może utopia :D )
Aha może ktoś mi polecić dobre forum debiana (oczywiście polskie) gdyż byłem na kilku i nie wiem co wybrać?
Wystarczy ściągnąć 2 cdromy, ja mam trzy.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)